Természetjáró Bakancsos Klub, Ács

Szövetség köttetett: Komárom, Monostori Erőd
Szövetségkötés dátuma: 2016. 01. 23.

Kapcsolat

Weblap: http://www.bakancsosklub.hu/

Bemutatkozás

Nagyon nehéz helyzetben vagyok, amikor az a feladatom, hogy röviden bemutassam az egyesületet elmúlt 23 évét. Hogy miért is? Mert a rengeteg élményt, örömöt, elért sikereket nem lehet elmesélni, és azt a sok jó embert, aki kapcsolatban volt, vagy van velünk, nem lehet pár sorban, vagy oldalban bemutatni. A kezdetektől nagyon sok emberrel kerültünk kapcsolatba, vagy így, vagy úgy. De egy biztos, minden élményből tanultunk, csak a szépre és a jóra emlékezünk.

Hát lássuk hogyan is kezdődött… 1993 tavaszán szűkebb baráti társasággal elhatároztuk, hogy létrehozunk egy olyan szervezetet, amely segít abban, hogy nagyközségünk fiataljai szabadidejüket hasznosan töltsék el. A helyi művelődési házban kaptunk egy helyiséget, ahol megkezdhettük munkánkat. Abban az időben inkább a klubélet volt előtérben, de részt vettünk kisebb-nagyobb versenyeken, túrákon is. Majd később, a klubtagok átlagéletkoránál fogva a sportos, aktív természetjárást részesítettük előnyben, és ezért főként teljesítménytúrákra jártunk, de barlang- és kerékpártúra is szerepelt programjaink között. Amikor tagságunk létszáma és összetétele megengedte, elkezdtünk közösségi programokat szervezni. Így 1995-től kezdve aktív résztvevői vagyunk nagyközségünk rendezvényeinek. Településünk általános iskoláival is felvettük a kapcsolatot és szakköröket szerveztünk a diákoknak. A kezdetektől szervezői, résztvevői vagyunk a nyári táboroknak ahol hátrányos helyzetű és enyhén értelmi fogyatékos gyermekeket nyaraltattunk. Szinte a kezdetektől tagja vagyunk a Magyar Természetbarát Szövetségnek, és a Teljesítménytúrázók Társaságának is. 1996-ban megírtuk első sikeres pályázatunkat, amivel megkezdődött az eszközeink beszerzése is. Megalakulásunk 5. évfordulóján tagságunk elérte az 50 főt, így előléptünk településünk 2. legnagyobb civil szervezetévé.

A pályázati feltételek változása, valamint a kedvezőbb gazdálkodás érdekében 1999-ben egyesületet alapítottunk, de nevünk maradt a régi (Természetjáró Bakancsos Klub). Az alakuló közgyűlés után, 1999. március 10-én a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság bejegyezte szervezetünket. Az egyesületi forma beváltotta a hozzáfűzött reményeket azzal, hogy kihasználhattunk olyan lehetőségeket, amihez az önálló jogi személyiség megléte alapfeltétel volt (pl.: pályázatok, rendezvények).

Jelenlétünk az iskolákban rendszeressé vált, a gyermekek egyre jobban megismerték céljainkat, elképzeléseinket, és így sok új tag csatlakozott hozzánk. A legfiatalabb tagjaink alsó tagozatos általános iskolások, a legidősebbek már nyugdíjasok. Összejöveteleinken a nagy létszám ellenére is családias hangulat uralkodik, büszkék vagyunk arra, hogy a gyerekeket nyugodt szívvel engedik el a szülők a programjainkra, mert megbíznak bennünk.

Mára tagságunk létszáma meghaladja a 100 főt, és rendezvényeink is heti rendszerességűek. Tagjaink rendszeresen vesznek részt társadalmi munkákban, nemcsak helyben, hanem az ország más településein is. Tevékenységünket képzett szakembergárda /túravezetők, barlangászok/ segítik. Eszközeink között már nemcsak a „turistáskodáshoz” szükséges felszerelések vannak – bár még mindig ez a fő profil -, hanem már a kisebb rendezvényekhez szükséges játékokat, pavilonokat is beszereztük, illetve elkészítettük mi magunk. Nagyon sokszor hívnak bennünket gyermek programok lebonyolítására, de szerveztünk már jó néhány „falunapot” is. Jövőbeni céljaink között szerepel: – a taglétszámunk növelése, – a szolgáltatások szélesítése, – a felszerelésünk bővítése, – a rendezvényeink számának emelése. Az egyesületünk jövője az ifjabb generációban rejlik. Igyekszünk a gyerekeknek példát mutatni a közösségi magatartás területén, népszerűsítjük körükben a környezet- és a természetvédelmet. Célunk a szociális jellegű tevékenységeinket folytatni és bővíteni.

Reméljük, hogy ez a rövid bemutatkozás hozzájárul ahhoz, hogy az olvasók megismerjék az egyesületünk célját és munkáját. Szeretnénk, ha minél többen látogatnák a rendezvényeinket. 2016 év elején nagy örömmel kötöttünk szövetséget a Hazajáró Honismereti és Turista Egylettel, a céljaink jórészt közösek, és nekünk is fontos a Magyarságtudat erősítése, a „régi” értékek átadása.

Ha felkeltettük érdeklődésed, gyere, és állj közénk!

Tóth János, elnök