Sebő Ödön Túratársaság, Maglód

Szövetség köttetett: Gyimesfelsőlok
Szövetségkötés dátuma: 2016. 08. 19.

Kapcsolat

Weblap: http://

Bemutatkozás

A Maglódi Sebő Ödön Túratársaság tulajdonképpen egy baráti kör, akik évről-évre, túrázva bejárják a Sebő Ödön: “A halálra ítélt zászlóalj Gyimesi-szoros 1944” című memoár kötetének gyimesi helyszíneit. Eleinte egymást követő napokon emlékeztek meg a 32-es határvadászokról maglódiak, budakesziek, nyíregyháziak, és ez adta az ötletet, hogy mindnyájan egy azon napon emlékezzünk, így alakult ki a 32-es határvadászok útja emléktúra.

Az Ugra-tetőn bemutatott szentmise a 32-es túrahét állandó eleme, szorosan kötődik a 32-es határvadászokhoz. Közvetlen parancsnokuk Sebő Ödön szabadidejében bejárta a Gyimeseket, a tereptan már a Ludovikán is kedvenc tantárgyai közé tartozott. Aki járt már a Gyimesekben tudja,  mennyire tagolt egykori hazánk e távoli csücske, melynek fő folyóját a Tatrost 63 nagyobb és számtalan kisebb patak, forrás táplálja. Így keletkezett a gerincek közötti völgyek „pataka” elnevezése vagy a patakok, vagy a tulajdonosok nevéből adódóan. Egyik túrája alkalmával Sebő hadnagy az Ugra-pataka fölötti Ugra-tetőn keresett egy magassági pontot, de nem találta meg, ezért a magaslatot jelző keresztet egy menetgyakorlat alkalmával, székely katonáival újra állította. 2012-ben a Maglódi Sebő Ödön Túratársaság szintén új keresztet állított a régi eltűnt kereszt helyén, melyet akkor Berszán Lajos atya szentelt meg. Azóta évente tábori szentmisén emlékezünk katonáinkra.

Az Ugra-tetői szentmisét Jákfalvi Péter szervezi évek óta Berszán atyával, vagy Bodó György, gyimesközéploki plébánossal. Mindenkit szeretettel várunk minden év augusztusának utolsó hétvégéjén Gyimesbe, a 32-es határvadász emléktúrára!