Kaptárkő Egyesület, Eger

Bemutatkozás

Bemutatkozás – Kaptárkő Egyesület, Eger

“Ha hátizsákos embereket látok kirajzani a hegyekbe, olyan boldog vagyok, mintha ajándékot kapnék… Szeretnék mindenkit megmozgatni s kilódítani ebből a füstös, fulladt, gyűlölködő és irigykedő városból Menjetek ki a természetbe s ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz, mint a növény s az édes, szép mezei állat.”

 

Írta Móricz Zsigmond és napjainkban különösen érdemes megfogadni a tanácsát, hiszen nemcsak turista, de igazi természetbarát is volt, szerette és védte a természetet s tollával, magatartásával erre nevelt másokat is. Mi is valljuk gondolatait és hisszük, hogy tevékenységünkkel e nemes célt szolgáljuk.

A Kaptárkő Egyesület 2003-ban alakult Egerben természetvédelmi szakemberek és lelkes fiatalok összefogásával. Alakuláskor elsődleges célként a bükkaljai kaptárkövek védelmét és bemutatását tűztük ki célul, de tevékenységi körünk azóta jelentősen bővült. Napjainkban különféle természettudományos témákban ismeretterjesztő előadásokat és tanfolyamokat szervezünk, valamint oktatással, környezettudatos neveléssel és kulturális tartalmú szabadidős programok megvalósításával is foglalkozunk. Különösen fontos számunkra, hogy a fiatalok körében minél inkább elősegítsük az élő- és élettelen természet csodálatos változatosságának megtapasztalását.

A környezeti problémák megoldására helyi, térségi és országos szinten alternatívákat szeretnének kínálni, és azt szeretnék, hogy azokat mindennapjaikba be tudjuk építeni. Kiemelten fontosnak tartjuk a környezettudatos szemlélet kialakítását, ezért évek óta foglalkozunk környezeti neveléssel. Erdei iskolai programokat, ismeretterjesztő előadásokat, szakvezetett túrákat tartunk, tanfolyamokat, szakköröket szervezünk. Az urbanizáció következtében kialakult új környezetszennyezési forma, a fényszennyezés miatt igyekszünk a természetes égbolt csodái felé irányítani programjainkkal a figyelmet. Az elmúlt évek során több tanösvényt létesítettünk a Bükkalján, ehhez kapcsolódóan ismeretterjesztő kiadványokat adtunk ki, információs táblákat helyeztünk ki, melyek mind ingyenesen hozzáférhetőek weboldalunkon.

Szeretnék mindenkit megmozgatni és lehetőleg a természetben, ezért havi rendszerességgel szervezünk gyalog- és kerékpáros túrákat, barlangász- és hegymászó programokat Magyarországon és a környező országokban. Ezek közül kiemelkednek a bükkaljai kőkultúrát bemutató szakvezetések, ahol a látványos helyszínek mellett átfogó ismeretekkel gazdagodhatnak a résztvevők. Pályázati támogatásból hoztuk létre a Bükkaljai Kő-út tematikus útvonalat, mely az egyedülálló bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit köti össze (kaptárkövek, barlanglakások, pincesorok, kőhodályok, stb.), továbbá ehhez kapcsolódóan 16 helyszínt érintő jelvényszerző túramozgalmat is indítottunk.

Egyesületünk fogadó szervezetként lehetőséget biztosít környezet- és természetvédelmi tevékenységgel kapcsolatos közösségi szolgálat teljesítésére középiskolás diákok részére. Továbbá felsőoktatásban tanuló, természettudományok (elsősorban földrajz, környezettan) területén tanulmányokat folytató hallgatóknak lehetőséget nyújtunk szakmai gyakorlatuk Egyesületünknél történő eltöltésére. Jelenleg közel 200 regisztrált tagunk és önkéntesünk van, az Eszterházy Károly Egyetemmel évek óta tartó együttműködésnek köszönhetően pedig több hallgató is gyakorlati idejét tölti egyesületünknél.

Egyesületünk készítette elő 2010-ben a megalapozó szakmai anyagot (terepi felméréseket, dokumentálást) a kaptárkövek országos védelem alá helyezésének kezdeményezéséhez. Munkánk eredményeképpen a földművelésügyi miniszter 2014. november 4-én életbe lépett FM rendelete alapján természeti emlékként védetté nyilvánították a magyarországi kaptárköveket.

2016-ban önállóan indítottuk el a “Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra” című javaslatunkat a Hungarikum piramis csúcsára vezető úton. Előbb az Ágazati Értéktárba, természeti környezet kategóriába, majd ezt követően a Magyar Értéktárba került, így kiemelkedő nemzeti értékké vált, végül a Hungarikum Bizottság 2016. június 17-ei ülésén elfogadta javaslatunkat, így a “Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra” bekerült a Hungarikum Gyűjteményébe.

Havasi Norbert
elnök

Kaptárkő Egyesület

Az ADÓ 1% felajánlása Önnek nem kerül semmibe, de nagyon sokat segíthet vele. Kérjük támogassa munkánkat adója 1%-ával! ADÓSZÁMUNK: 18586259-1-10