Erdélyi Mária Út Egyesület

Szövetség köttetett: Gyimesfelsőlok
Szövetségkötés dátuma: 2016. 08. 19.

Kapcsolat

Telefon: +40730 711 745
E-mail:
Weblap: http://www.mariaut.ro

Bemutatkozás

Az Erdélyi Mária Út Egyesület 2012-ben alakult a Mária Út – Via Mariae – zarándokút Romániai szakaszainak kiépítésének, népszerűsítésének céljából. A magyarországi Mária Út Közhasznú Egyesülethez hasonlóan a hangsúlyt leginkább a gyalogos, kerékpáros és lovas zarándoklatokra helyezzük. Közös célunk, hogy Közép-Európa vallási értékeit egységes rendszerré szervező zarándokútvonalak, illetve ezek hálózata épüljön ki Európa ezen régiójában.

A Mária út összeköttetést teremt kelet–nyugat irányban az osztrák Mariazell, Budapest, Máriapócs és Csíksomlyó között, valamint észak–dél irányban Czestochowa, Esztergom, Budapest, és Medjugorje között.

A Mária Út így egy nagy keresztet rajzol ki Közép-Európa térképén, ezáltal kialakítva egy El Caminohoz hasonló helyi hagyományokra épülő zarándokútvonal hálózatot, amely napjainkban a „több dimenziós természetjárás” a lelki testi megújulás egyik eszköze lehet úgy Székelyföldön, mint máshol.

Új missziós lehetőség a zarándoklat, akkor mikor az egészséges életmód nagyon fontos lett, hiszen a szellemet nem tudjuk megfogni, de a testet inkább pl. gyaloglással. Test és a lélek kölcsönhatása jobban megmutatkozik a természetben, amikor átlépjük a komfortzónánkat, amikor feladjuk a biztos mindennapjainkat.

Hargita megye turizmusában is fontos szerepet tölt be a vallásturisztikai szempont a Csiksomlyó –i kegyhely vonzása miatt. Az egyesület is megpróbál mindent megtenni partnerségben – a ferences renddel, egyházakkal, az Erdélyi Kárpát Egyesülettel, cserkészcsapatokkal, Caritas, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, közbirtokosságok, civilek és a politikum képviselőivel – annak érdekében, hogy a kegyhely egyre ismertebb legyen nemzetközi szinten és a látogatottsága is egyre nagyobb legyen. Ennek érdekében szervezünk különböző programokat, amelyek részleteiről informálódhatnak:

Tisztelettel:

Molnár Sándor
Elnök