Máramarosi bércek között

Máramarosi bércek között

Vannak az ember életében bizonyos helyszínek, melyek egyértelműen szerepelnek azon a bizonyos bakancslistán. Ilyen volt számomra Máramarossziget és környéke. Számtalanszor csodáltam meg a Kőhát vonulatát Kárpátaljáról, de valahogy mindig kimaradt.
Most adta magát a lehetőség. Mint kiderült a Kárpátaljai Hazajáró Egylet (KHE) tagjai közül is sokat hasonlóan gondolkodtak.


Indulás Debrecenből hajnali 3:00-kor. Hosszú utazás és pikk-pakk, már meg is érkeztünk Máramarosszigetre. Jóna Bálint régi barát, jó volt a találkozás…régi és új túratársak.
21-en gyűltünk össze, köztük 11 kárpátaljai kötődésű túratárssal, mások Szatmárból, Magyarországról és Máramarosból.
A tényleges túra Kabolapatakról indult. Alig indultunk el és máris szemünk elé került a ködfátyolban a Tisza túloldalán elterülő Aknaszlatina, az egykori sóbánya hatalmas betonszörnyetegeivel.
A kezdeti köd is lassan felszállt. Sáros földút és az esztenák juhait védő pásztorkutyákból kijutott bőven az elején. Ahogy egyre feljebb jutottunk szépen kirajzolódott a Fagyalos, a Kraszna, sőt a távolban a Gorgánok vonulata is. Sorompó nevezetű hegyet elhagyva érkeztünk a Hideg forráshoz, ahonnan kicsit komolyabb kapaszkodóval jutottunk fel a Kopaszkő 1152 méteres csúcsára. Előkerültek a “terepi védőitalok”…pihenő, nagy beszélgetések.
A KHE berkeiben már hagyomány, hogy a csúcsra érve közösen mondjuk el egyesületünk mottóját, mely Wass Albert Láthatatlan lobogó című versének egy részlete:


Ha két lábam térdig kopik:
de feljutok a csúcsokig!
S utolsó jussomat, a Szót,
ezt a szent, tépett lobogót
kitűzöm fent az ormokon
s a csillagoknak meglobogtatom!”


Nem maradhat el nemzeti imádságunk eléneklése sem. Minden alkalommal felemelő érzés, mindannyiszor megerősít abban, hogy helyünk van a Kárpát-medencében, hogy nem csak múltunk, de jövőnk is van. Mindezen érzések koronájaként Bálint barátunk elénekelte saját szerzeményét, “A Tisza” című versét.


Huszt, Visk, Técső, Hosszúmező,
Máramarossziget,
Az öt koronaváros nevét
Soha ne feledd!
A jó öreg Máramarost,
A Tisza szeli át,
Innen ered, csörgedezik,
Ez, a mi hazánk!”

Szép volt, visszavágyunk!

Az eseményről készült videó beszámoló