Közönségtalálkozó körúton a Hazajáró

Közönségtalálkozó körúton a Hazajáró

Havasok ormain – Teltházas közönségtalálkozó a Hazajáró alkotóival

Zalaegerszeg – Hétfőn este megtöltötték a városi hangverseny- és kiállítótermet az érdeklődők – a Duna Televízió Magyar Örökség-díjas sorozata, a Hazajáró alkotóival szervezett közönségtalálkozóra gyűltek össze.

A rendezvényt a közelmúltban alakult, s máris rendkívül aktív két lokálpatrióta civil szervezet, a Zalaegerszeg Barátaiért Egyesület és a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület szervezte. Mint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Böjte Sándor a Pro Zalaegerszeg Egyesület elnöke köszöntőjében kihangsúlyozta, nem a véletlen műve volt a Hazajáró meghívása, hiszen Zalaegerszeg és Zala megye számára fontosak a határainkon túl élő magyarok. A városházán például kint lobog a székely zászló, viszonzásképpen Marosvásárhelyen, az erdélyi testvérvárosban göcseji harangláb hívja fel a figyelmet a zalai kötődésre. Több testvérvárosi, illetve baráti kapcsolatot ápolnak Erdély, Kárpátalja, a Felvidék, a Délvidék, az Őrvidék és Muraköz magyar városaival. Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor, a Hazajáró két főszereplője pedig az ott élő magyarok mindennapjainak bemutatásával nem engedi, hogy elfelejtkezzünk a nemzetünkről – fogalmazott a polgármester.

Nem szűkölködik elismerésben a Hazajáró, a zalaegerszegi a 147. közönségtalálkozójuk, ezidáig közel 15 ezer emberrel találkoztak, de bezsebeltek jó pár hivatalos díjat is. A legkedvesebbet idén májusban Székelyudvarhelyen kapták: díszes oklevélben tiszteletbeli székellyé fogadták a stáb minden tagját.

– Papírunk van róla, hogy székelyek vagyunk, dicsekszünk is vele amerre járunk – jegyezte meg Kenyeres Oszkár, s a jó humorú fiatalembert hallgatva máris el tudjuk képzelni, milyen jó hangulatban telhetnek a forgatások. Még akkor is, ha kilométereket kell gyalogolniuk a jéghideg esőben bőrig ázva, vagy szügyig szakadva a hóban, mert mit számít, ha csontig fagynak a metsző szélben, ha feljutnak közben a Kárpátok bércére.

hazajaro_070

Kenyeres Oszkár a Hazajáró című turisztikai és honismereti magazin szerkesztője és szereplője, eredetileg történelem-földrajz szakos tanár, és a filmbéli szerepén túl is megszállott túrázó. E szenvedélye hozta össze a Felvidék lelkes, ifjú túravezetőjével, Jakab Sándorral, aki a második évadtól csatlakozott a stábhoz. A Hazajáró gondolata amúgy, mint mondják, már 15 éve “benne volt” a srácok fejében, gyakran morfondíroztak arról, hogy készíteni kéne egy turisztikai magazint a Kápátokról, de erre csak 2011-ben nyílt lehetőségük. Kenyeres Oszkár szerkesztő és gyermekkori barátja Moys Zoltán a film rendezője az első forgatáson még úgy gondolták, hogy a Hazajáró a Kárpátok természeti kincseit bemutató turisztikai magazin lesz, a célja, hogy tippeket adjon, hova menjenek a túrázni a magyarok. Menet közben kiderült, nem tudnak szó nélkül elmenni a magyar történelmi és kulturális emlékek, relikviák mellett, s végül ez lett a film egyik alappillére. De legalább ilyen fontos számukra – hangsúlyozta többször is a Hazajáró két alkotója és szereplője, hogy tudósítsanak a határon túl élő magyarság mindennapjairól, s bemutassák a megmaradásért folytatott küzdelmüket. Igyekezetük találkozott a nézők tetszésével – nem véletlen, hogy már az ötödik évadot gyűrik a Dunán, s a múlt héten a Görgényi havasok 2. részével a 139 fejezetet mutatták be.

A sok-sok értékes, rokonszenves ember, akivel útjuk során találkoznak. Még a gyergyói Hazug Pista bácsit is szeretettel emlegetik, pedig ő arról híres, hogy nincs egy igaz mondata. A leghihetőbb története, hogy medve hátán lovagolt a havasokban, s amikor kiöntött a Maros és elárasztotta a kunyhóját, másnap, amikor levonult az ár, tíz kosár halat szedett össze a padláson. Szegény ember pórul járt, mert amikor egyszer szemtanúként beidézték a bíróságra, senki sem hitte el neki, hogy igazat mond.

Az izgalmas forgatás után kezdődik a munka neheze: a stúdióban 4-5 napig tart, míg a 5-6 órás nyersanyagból elkészül az adásba kerülő 26 perces epizód.

Fincza Zsuzsa

Forrás: zaol.hu

Zalaegerszegi Televízió

Nagysikerű közönségtalálkozót rendeztek a Hazajáró, Magyar Örökség Díjas filmsorozat szerkesztőivel és szereplőivel. A Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület és a Zalaegerszeg Barátai Egyesület közös rendezvényének a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem adott otthont.

Forrás: zegtv.hu

Ismét telt ház a gyömrői Rákóczi Szövetség rendezvényén

Az évzárónak a Prause József Közösségi Ház adott otthont, ahol a gyömrői Rákóczi Ferenc Általános Iskola táncosai, valamint Bedöcs Szabina tanuló éneke nyitotta meg rendezvényt. Szende Márta, a Szövetség elnöke beszámolt az eltelt év programjairól, kirándulásairól, illetve megköszönte mindenkinek, hogy próbálta segíteni idei munkájukat.

gyomro

 Az est vendégei voltak a Hazajáró című népszerű műsor szerkesztői, riporterei is. A tévések hétről-hétre bakancsot húznak és nekiindulnak, hogy bebarangolják a Kárpát-medence tájait, s bemutassák annak természeti és kulturális értékeit. A diavetítéssel egybekötött élménybeszámolón a forgatások kulisszatitkaiba is beavatták a Rákóczi Szövetség vendégeit, akik hatalmas tapssal díjazták.

Forrás: Gyömrői Online