Kitörtünk – kívül sárosan, belül megtisztult lélekkel

Kitörtünk – kívül sárosan, belül megtisztult lélekkel

Amikor a Kakukk-hegyi Kálváriáról – kívül sárosan és megfáradva, de belül megtisztult és felfrissült lélekkel – megpillantod a szomori templomtornyot, már tudod: sikeresen teljesítetted a Kitörés emlék- és teljesítménytúrát, s ezzel méltó módon emlékeztél meg Budapest és Európa hős védőiről.

És azt is tudod, nem utoljára tetted meg az utat. Mert nincs az a fáradtság, ami felülkerekedne a katarzison: azt a szűk ösvényt jártad be, amelyet akkor, 1945 februárjában csak néhány száz katonának sikerült a sok tízezerből.

Az ő kitartásuk és állhatatosságuk ad erőt minden emelkedőn. És azoknak a hősi halottaknak a lelke érinti meg fáradt tagjaidat, akiknek valós vagy jelképes síremlékeinél elhelyezed az emlékezés mécseseit.

Minden év februárjának második szombatján sok száz, sok ezer mécses világítja be a budai erdőket. Az elsőn még 100-an sem voltunk. Most, a 17. emléktúrán közel 3500-an. A Kitörés emlék-és teljesítménytúra méltón tölti be küldetését, amelynek semmi más célja nincs, mint a kegyelet. És évről-évre egyre többen jönnek el, hogy részt vegyenek az év legkeményebb éjszakai teljesítménytúráján. Hogy feszegessék határaikat. Hogy bebizonyítsák önmaguknak és túratársaiknak: a kitartás és az akaraterő elhozza a diadalt.

Idén azt gondoltuk, az időjárás kegyes lesz. Se hó, se jég, se fagy nem fogja nehezíteni a túrát. A futók talán új rekordokról álmodoztak. Akik korábban a rövidebb távokon indultak vagy a hosszún nem jártak sikerrel, most a 60 km-es táv könnyebb teljesítése lebegett szemeik előtt. De az égiek úgy döntöttek, nem könnyítik meg a dolgunkat. Talán nem is lenne igazán méltó a kitörőkhöz, ha ideálisak lennének a körülmények.

Ennek ellenére a 60 km-es távon rekordot döntött az indulók száma: 2128-an vágtak neki a leghosszabb útvonalnak és közülük 1814-en be is értek másnap délig a szomori célba. Külön gratulálunk a 10-szeres teljesítőknek! A 35 km-es távon ezúttal 406-an indultak, közülük 361-en teljesítték. A 25 km-el idén 901-en próbálkoztak és 817-en sikeresen célba is értek.

De ezen a túrán nem a létszámok és a szintidők az elsődlegesek, hanem a részvétel.

A hősök iránti kegyelet mozgatja több száz önkéntes segítőnket is, akik a sok hónapos előkészület során, a rajtban, a célban és a legendássá vált, a korhű körülményeket megidéző ellenőrzőpontokon teljesítenek szolgálatot. Utóbbiak közül idén többen is megkapták a 10 éves ellenőrzőponti szolgálatért járó elismerést is.

Köszönjük mindenkinek, aki résztvevőként vagy szervezőként bármilyen módon hozzájárult a 2024-es Kitörés emlék-és teljesítménytúra sikeréhez! Jövőre újra találkozunk a budai várban és a „sötétség beálltával kitörünk!”