Jubileumi Teleki Pál Emléktúrák

Jubileumi Teleki Pál Emléktúrák

Ezt is megéltük: 20. évfordulójához érkezett a Teleki túra! A Teleki indulásakor még csak egy 50 kilométeres börzsönyi túrára invitáltuk a teljesítménytúrázókat, emlékezni a földrajztudós miniszterelnökünkre, tizenöt esztendeje már 30 és 20 kilométeres távon is lehet indulni, míg negyedik éve egy 10 kilométeres távja is van az eseménynek, Hóman Bálint egykori kultuszminiszterre emlékezve. Húsz esztendő alatt volt részünk sárban, hóban, esőben, napsütésben; volt, hogy mindössze 48-an rugaszkodtak neki a távoknak, volt, hogy több mint 300-an indultak.

A rajt hagyományos helyszíne, a drégelypalánki Drégely vasúti megálló 2000-ben még saját állomásépülettel rendelkezett, sőt volt olyan év, hogy a rajtbélyegzőt a vasúti jegypénztáros hölgy adta. Ma már se híre, se hamva az épületnek, a járatszámokat is megritkították, ez pedig a Teleki logisztikáját is igencsak megnehezíti… és hát igen: aki végigjárja a Teleki 50 transzbörzsönyi távját Drégelypalánktól Zebegényig, az azzal is szembesülhet, hogy milyen szakadék van Nógrád megye és Pest megye fejlődése és lehetőségei közt; mintha két külön országban járnánk. De ne legyünk igazságtalanok, azt is látnunk kell, hogy az első, 2000-es Teleki óta majd minden turistaút megújult, épülget a „drégeli rom”, újjáépült a kilátó a Csóványoson és a Hegyes-tetőn, Törökmezőn ma már Kalandpark van, a Köves-mező előtti „Csapás” hagyásfás legelője is megszépült, Kisinóc és Nagy-Hideg-hegy turistaházai is a felújítás előtt állnak, és a zebegényi Kálvária is a régi fényében ragyog. És ez csak a Teleki útvonalába eső turisztikai infrastruktúra.

Ami viszont nem változott semmit – és ez rendjén is van így – az a börzsönyi táj, a természeti környezet. Sokan emelik ki a Teleki kapcsán, hogy jó az útvonalvezetése, szinte minden fontos látnivalót megmutat a hegységből azoknak, akik az 50 kilométert választják. Az április eleji időpontban általában még a nógrádi tavaszból indulhat a túrázó a későtéli Magas-Börzsönybe, hogy végül a Dunakanyarban ismét a tavasz köszöntsön rá. Közben egyfajta botanikai kirándulást is tehet, hisz míg odafent a Csóványos oldalában a hóvirágban gyönyörködhet, Drégelyvár és a Hegyes-tető alatt a pirosló hunyor és az odvas keltike, Törökmezőn a tavaszi hérics, a Hanta-patak völgyében a mocsári gólyahír bontja virágait.

Egy kicsit vonjunk mérleget is: az elmúlt 20 évben 3597-en indultak neki a Teleki távjainak, közülük 3147-en célba is értek. (A részletes statisztikák hamarosan fent lesznek a hazajaroegylet.hu oldalon.) Idén, április 6.-án 271-en jöttek el a túrára, a 20 kilométeres távon meg is dőlt az eddigi rekord, ami azt bizonyítja, hogy érdemes volt rövidebb távokat is létrehozni a Telekin. Az utóbbi években az is megfigyelhető volt, hogy a Telekin indulókat két nagyobb táborra lehet osztani. Egyrészt itt vannak évről-évre velünk az öreg motorosok, a teljesítménytúrázó társadalom krémje, akik már az ezredforduló óta eljönnek erre a túrára. Őket már régi ismerősként köszönthetjük, van olyan is köztük, akinek szólnia sem kell előzetesen, tudjuk, hogy az autóját le kell hoznunk a rajtból a célba. Másrészt ott vannak azok, akik a Hazajárót nézve kaptak kedvet a túrázáshoz, az oldalainkon akadtak rá a Telekire, és ily módon kerültek a Börzsönybe. Idén is volt olyan túrázó, akinek ez volt az első teljesítménytúrája, köztük egy villányi srác, aki több hónapot készült a Telekire, közben pedig 20 kilótól szabadult meg. Az ilyen visszaigazolások sokat jelentenek abban, hogy ugyanezzel a lelkülettel vágjunk neki a jövő évi Teleki szervezésnek, ahova várjuk régi és újdonsült barátainkat is!