Róna-havas – Átkelés a Polonina-Rúnán
Hazajáró műsorok

Róna-havas – Átkelés a Polonina-Rúnán

112. rész
„A Polonina-Rúna az Északkeleti-Kárpátok határláncolatának egy csoportja, mely Ung vármegye keleti részében az Ung és Latorca folyók völgyei közt elterül. Több csoportra oszlik, melyeknek túlnyomó részét havasi legelő borítja.”
Siegmeth Károly

Vannak szemrevaló hegységek az Északkeleti-Kárpátokban, amelyek alig ismertek a turisták körében, pedig a színes kárpáti mozaik eme félreeső darabkái is megérdemlik a törődést. Az egykori Ung vármegyében, az Ung, a Turja és a Latorca folyók ölelésében magasodó Róna-havas vadonja is méltatlanul járatlan. A történelmi emlékekben, néprajzi értékekben és ásványkincsekben gazdag hegyvidék fő varázsa éppen feltáratlanságából fakad. Kelet és nyugat határának hegyvilágából már elszivárgott a szovjet világ, de még nem gyűrűzött be a nyugati kommersz. Ezért is szereti a Hazajáró Kárpátalját.

Látnivalók / Kárpátalja / Ung

A Turja és az Ung egyesülésénél fekszik Perecseny. Világrengető események híján Percseny központjában egy, a 19. század elején élt lelkiismeretes postásnak, Fekete Fedirnek állítottak emléket a falu központjában.

Volt idő, amikor a vidék birtokosai a Schönbornok voltak, róluk nevezték el a turjavágási parkot, amely a monarchia idilli korszakát idézi meg.

A szívet melengető térkép mellett a tornyos bejárati kapun a magyar címer és zászló is arra emlékeztet: a vidék egykor a korona északkeleti ékessége volt.

Belépve a gyönyörű ligeterdőbe, a sétány egy mesés tóhoz vezet. Partján még a padokat is magyar címer díszíti. A dalmát fenyővel körülvett Túr-tó körvonala az Osztrák–Magyar Monarchia 1867-es térképét idézi.

De hogy ebből a békebeli környezetből se hiányozzon egy kis szürrealizzmus, azért helyet kaptak itt a szovjet múlt hagyatékai is.

Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...

Rónafüredi kirándulás nem telhet el ásványvízfürdő nélkül. A helyi forrásoknál már az 1600-as évektől egész különleges módon oldják meg a vízgyógyászati kezeléseket. Az ásványvizet először egy 1000 literes kádba engedik, majd tüzet gyújtanak alatta. A 40-45 °C-ra melegített vízzel teli üstbe ülve úgy érezzük, mintha valósággal megfőznének minket. Amikor már kellően felhevülünk, gyorsan be is ugrunk a hideg folyóvízbe. Ezek a fürdőkúrák jót tesznek az idegrendszernek és az izomzatnak, de gyógyítják a lumbágót és a reumát is.

Bővebben...

Megerőltető mászás nélkül érhetjük el a Rónahavas csúcsát, ami valójában egy fennsíkszerű lapos tető, ragyogó kilátással a hegység további tömbjei és a Kárpátok főgerince felé.

A közelben már nyomát sem találjuk a Rónahavasi menedékháznak, amelyet még a megszállás előtti évtizedekben a Magyar Turista Egyesület Ungvári Osztálya gondozott.

Bővebben...

A Rónahavas és az Éles-kő közötti hágón a Preluka réten egy mostoha időket átvészelt emlékkő található az 1896-os évszámmal. A Millenium évében emlék facsoportokat ültettek szerte a Kárpátokban. Ez a kő az ültetés emlékét őrzi.

Az Éles-kő, vagyis Osztra-hora csúcsán még közelebb kerülünk a Keleti-Beszkidek gerincéhez, az Uzsoki-hágótól a már karnyújtásnyira magasodó Pikuj csúcsáig húzódó, rozsdabarna színbe öltözött hegylánchoz. Aljában, a Szarvas patak völgyében apró archaikus ruszin települések hánynak fittyet a haladó időre.

Bővebben...

Ahogy a Kárpátok hágóiban lenni szokott, az Ung forrásvidékén, a Keleti-Beszkideken ülő Uzsoki-hágót sem kerülték el a honvédő harcok. Emlékművüknél hajtsunk fejet a Szurmay Sándor vezette honvéd hadtest katonái előtt, akik 1914 kőkemény telén elkeseredett harcban állították meg a ránk zúduló orosz gőzhengert.

Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...