Hazajáró műsorok

Róna-havas – Átkelés a Polonina-Rúnán

112. rész

Vannak szemrevaló hegységek az Északkeleti-Kárpátokban, amelyek alig ismertek a turisták körében, pedig a színes kárpáti mozaik eme félreeső darabkái is megérdemlik a törődést. Az egykori Ung vármegyében, az Ung, a Turja és a Latorca folyók ölelésében magasodó Róna-havas vadonja is méltatlanul járatlan. A történelmi emlékekben, néprajzi értékekben és ásványkincsekben gazdag hegyvidék fő varázsa éppen feltáratlanságából fakad. Kelet és nyugat határának hegyvilágából már elszivárgott a szovjet világ, de még nem gyűrűzött be a nyugati kommersz. Ezért is szereti a hazajáró Kárpátalját.

Látnivalók / Kárpátalja / Ung

A Turja és az Ung egyesülésénél fekszik Perecseny. Világrengető események híján Percseny központjában egy, a 19. század elején élt lelkiismeretes postásnak, Fekete Fedirnek állítottak emléket a falu központjában.

Volt idő, amikor a vidék birtokosai a Schönbornok voltak, róluk nevezték el a turjavágási parkot, amely a monarchia idilli korszakát idézi meg.

A szívet melengető térkép mellett a tornyos bejárati kapun a magyar címer és zászló is arra emlékeztet: a vidék egykor a korona északkeleti ékessége volt.

Belépve a gyönyörű ligeterdőbe, a sétány egy mesés tóhoz vezet. Partján még a padokat is magyar címer díszíti. A dalmát fenyővel körülvett Túr-tó körvonala az Osztrák–Magyar Monarchia 1867-es térképét idézi.

De hogy ebből a békebeli környezetből se hiányozzon egy kis szürrealizzmus, azért helyet kaptak itt a szovjet múlt hagyatékai is.

Bővebben...

Rónafüredi kirándulás nem telhet el ásványvízfürdő nélkül. A helyi forrásoknál már az 1600-as évektől egész különleges módon oldják meg a vízgyógyászati kezeléseket. Az ásványvizet először egy 1000 literes kádba engedik, majd tüzet gyújtanak alatta. A 40-45 °C-ra melegített vízzel teli üstbe ülve úgy érezzük, mintha valósággal megfőznének minket. Amikor már kellően felhevülünk, gyorsan be is ugrunk a hideg folyóvízbe. Ezek a fürdőkúrák jót tesznek az idegrendszernek és az izomzatnak, de gyógyítják a lumbágót és a reumát is.

Bővebben...

Megerőltető mászás nélkül érhetjük el a Rónahavas csúcsát, ami valójában egy fennsíkszerű lapos tető, ragyogó kilátással a hegység további tömbjei és a Kárpátok főgerince felé.

A közelben már nyomát sem találjuk a Rónahavasi menedékháznak, amelyet még a megszállás előtti évtizedekben a Magyar Turista Egyesület Ungvári Osztálya gondozott.

Bővebben...

A Rónahavas és az Éles-kő közötti hágón a Preluka réten egy mostoha időket átvészelt emlékkő található az 1896-os évszámmal. A Millenium évében emlék facsoportokat ültettek szerte a Kárpátokban. Ez a kő az ültetés emlékét őrzi.

Az Éles-kő, vagyis Osztra-hora csúcsán még közelebb kerülünk a Keleti-Beszkidek gerincéhez, az Uzsoki-hágótól a már karnyújtásnyira magasodó Pikuj csúcsáig húzódó, rozsdabarna színbe öltözött hegylánchoz. Aljában, a Szarvas patak völgyében apró archaikus ruszin települések hánynak fittyet a haladó időre.

Bővebben...

Ahogy a Kárpátok hágóiban lenni szokott, az Ung forrásvidékén, a Keleti-Beszkideken ülő Uzsoki-hágót sem kerülték el a honvédő harcok. Emlékművüknél hajtsunk fejet a Szurmay Sándor vezette honvéd hadtest katonái előtt, akik 1914 kőkemény telén elkeseredett harcban állították meg a ránk zúduló orosz gőzhengert.

Bővebben...