Queensland – Brisbane és Gold Coast környéke
Hazajáró műsorok

Queensland – Brisbane és Gold Coast környéke

262. rész
"Queensland fővárosa, a Brisbane folyam partján fekszik, igen regényes tájon; a város főzöme egy félszigeten terül el, melyet a folyam félkörben körülfoly; a sziget vége hosszan elnyúló hegyhátra emelkedik, melynek homlokzatán díszes házsorok emelkednek, s meglepő szép képet tárnak az érkező elé."
Sz. Török János: Levelek Ausztráliából (1872)

A déli félteke ismeretlen földrésze, az ötödik kontinens már az újkorban lett önálló állam, a világ sok nemzetének, köztük magyarok ezreinek új otthona. Nyomukban való csavargásunkat Dél-Ausztrália és a sivatagos pusztaság után most keleten, az Üvegház-hegyen is túl, a szubtrópusi éghajlatú Csendes-óceán partvidékén folytatjuk. A „Napfény Államában”, ami Viktória királynő tiszteletére kapta a Queensland nevet, amikor 1859-ben önálló brit koronagyarmat lett. Az itt élő magyarok igyekeznek szétszórtságukban is szerveződni, s az idegen környezetben tovább éltetni az anyanyelvet és a kultúrát.

Látnivalók / Ausztrália

Ausztrália harmadik legnagyobb városa, jó 2 millió lakossal Brisbane. Ikonikus acélhídja a Story Bridge, de a városközpontban egy mesterséges tengerpartot találunk, és van itt egy valóságos kis oázis, a South Bank, amelybe belépve hirtelen egy másik világba csöppen az ember. Az ösvény egy mini őserdőbe vezet, ami tele van különleges növényekkel és állatokkal. A temetőben találjuk talán az első bevándorolt magyar, Pulszky Károly sírját.

Bővebben...

Szinte minden Krisztus hívő nemzetnek van a völgyben kápolnája, s hála a helyi közösség összefogásának, már a magyaroknak is.

Bővebben...