Kapacina-hegység – Olténia rejtőzködő ékköve
Hazajáró műsorok

Kapacina-hegység – Olténia rejtőzködő ékköve

194. rész
"A Déli-Kárpátok legkevésbé ismert hegysége a Kapacina-hegység. Méltatlanul, mert mészkő részeinek páratlan formagazdagsága, vadregényes sziklavilága megérdemlik a figyelmet."
Less Nándor

Ha a Kárpátok koszorúját felülnézetből szemügyre vesszük, kirajzolódik előttünk, hogy nem egy – határozott vízválasztó-vonal mentén sorakozó – hegységfüzérből áll, hanem több szakaszon is egymással párhuzamos vonulatok alkotják. A Déli-Kárpátok szívében, a Szebeni és a Lator-havasoktól délre, már az ezeréves határon is túl, Olténia fölé magasodik a Kapacina-hegység. A magyarul Koponya-havasnak nevezhető vonulat amennyire elrejtőzik a Kis-Olt, a Latorica és az Olt folyók ölében, olyan bámulatos formakinccsel büszkélkedhet. Tájképi változatossága kőzettani sokszínűségének is köszönhető. Vad mészkőszirtekkel, szűk szurdokokkal és 2000 méter fölé nyúló kristályos gerincekkel várja a kalandvágyó turistákat. Szaggatott mészkőgerincekben, szűk szurdokokban is része lesz a Hazajárónak, mielőtt felkapaszkodik a Kapacina 2000 méter fölé nyúló kristályos főgerincére.

Látnivalók / Havaselve

A Kapacina mészkőbércei alatt található a Kulcs-menedékház. Ez a környék egyetlen menedékháza, remek kiindulópont a kapacinai barangoláshoz.

Bővebben...

A Kéja-patak hosszú idők kitartó munkájának köszönhetően megalkotta az egész Kárpátok legmélyebb szurdokvölgyét, a Kulcs-szurdokot. A közel két kilométer hosszú kanyon falai néhol a 400 méteres magasságot is elérik. A zúgó patak mentén vadregényes turistaösvény vezet.

Bővebben...

A gerincre szép bükkerdőn át vezet az út, majd a Kurmatura-nyeregtől fenyvesekkel találkozunk. Innen vezet tovább a sziklás, meredek hegyi ösvény a hegység két csúcsára: a Buila és a Vânturariţa csúcsra.

Bővebben...

A nyeregben található Patrunsa hegyi kolostora.

Bővebben...

A Kapacina keletről nyugat felé enyhén magasodó főgerincét az úgynevezett Boreszku-felszín maradványai: széles, hullámos hátak, tágas fennsíkok és alhavasi rétek jellemzik. A főgerinc aszimmetrikussága szembetűnő: észak felé rövid, de meredek patakvölgyek futnak a szomszédos Lator-havas és kisebb testvére, a Latorica irányába. A déli oldal patakvölgyei ezzel szemben hosszabbak, lejtésük jóval enyhébb.

Az Ursu– és a Kapacina-csúcson keresztül érjük el a hegység legmagasabb ormát, a Nedejt.

Bővebben...