Észak-Hargita – Emberek a havason
Hazajáró műsorok

Észak-Hargita – Emberek a havason

110. rész
"Székelyföld közepén vonul végig észak-dél irányban a székelység sorsszerű hegysége, a végzeteket és titkokat magába fogadó, életet és halált sodró Hargita hegy láncolata. Ennek két oldalán éli le küzdelmes sorsát a székelység. Vízmosta völgyeit, szénakaszálós havasait, szálerdős rengetegeit, sejtelmes történetekkel teli zugait járjuk az írók mesébe ringató tolla nyomán. Kevés népet alakított úgy magához hegyvidék, mint a Hargita a székelyt! Itt küzdenek ők a Maros és az Olt völgyében a szűken mért földdel és a bőségesen juttatott rengeteggel."
 Kolos Endre: A trianoni Erdély regényköltészetének világa (1941)

A Keleti-Kárpátok belső körívének karakán láncolata, a Hargita központi és déli vonulatát már megismertük, most a magas fennsíkokból kiemelkedő fiatal vulkáni építmények sorozatából álló északi tömbjére jöttünk. Elmerülünk zord és lakatlan erdőségeiben, vadakban és ásványokban gazdag rengetegében, körbenézünk megkopott kráterperemeiről, és találkozunk a havasi emberekkel, akik évezredek óta élnek szilárd sorsközösségben a heggyel. Éppoly nyersek, szabadok és vadak, mégis érintetlenek és misztikusak, mint a rájuk bízott Hargita.

Látnivalók / Székelyföld / Gyergyószék

A Hargita északnyugati részén fekszik a Kicsi-Ponk dűlő. Meredek ösvény vezet fel az Osztorosra. Útközben a legelőn belebotlunk egy neves andezit sziklába, ami egy bizonyos Tatár Sándor emlékét őrzi, aki, miután megszökött a katonaság elől az első világháborúban, fosztogatásból, lopásból élt. A helyiek ezt megelégelték, és kivégezték.

Az Osztoros kúpja 400 méterrel magasodik a vulkáni plató fölé.  2 és fél km átmérőjű kráterét az Osztoros mellett a Veres-bükk és a Vigyázó-kő jelöli ki. Keletről a Lok patak vágta át, tovább mélyítve és szélesítve a kráter belsejét.

Bővebben...

A Fertő-tető krátere szinte felismerhetetlenségig roncsolódott. Mindenesetre nagyszerű innen a kilátás a Központi-Hargita vulkáni kúpjainak sorozatára, többek között a Rákosi és a Madarasi-Hargitára.

Bővebben...

A Sikaszó patak völgyében fekszik a szórványtelepülés.

 

Bővebben...