Dél-Ausztrália – Adelaide-ből az Outback-be
Hazajáró műsorok

Dél-Ausztrália – Adelaide-ből az Outback-be

259. rész
"Egy egész földrészt elfoglaló ország kezdeteiben rosszhírű fegyencgyarmat volt. Nagy-Britannia javíthatatlan csavargóinak és gonosztevőinek «javítóintézete». Az angolszász gyarmatosítóknak százötven esztendő is elegendő volt, hogy a rettegett fegyenctelepből a brit világbirodalom egyik hatalmas és gazdag tagállamát fejlessze ki. Ausztrália fejlődésének útja a kezdeti ismeretlenségből és kulturálatlanságból igen meredeken vezetett a gazdasági és politikai függetlenségig."
Bakonyi Béla: A százötvenéves Ausztrália (1938)

Minél távolabb kerül az ember a hazájától, annál inkább érzi ellenállhatatlan vonzását. „Más föld, más ég, más táj, más nép” fogadja messze idegenben. De vannak idők, amikor bármennyire is nehéz, menni kell. A Hazajáró meg már csak olyan, hogy ahol magyarok élnek, oda előbb-utóbb el kell látogasson. Legyen az egy rejtett zuga a Kárpát hazának, vagy akár a lehető legtávolabbi: a „Terra Australis Incognita” – az ismeretlen déli földrész. A legkisebb, legalacsonyabb és legszárazabb kontinens, egyben Földünk legnagyobb és legősibb táját hordozó szigete: Ausztrália. Elszakadva a többi szárazföldtől, páratlan, ősi élővilágot őrzött meg. És bizony, annyira elbújt a déli féltekén, hogy a fehér ember csak a 18. században telepedett meg az „ötödik kontinensen”. Azóta is csupán 25 millióan élnek itt, közülük mintegy 120000 magyar gyökerű ember, akiket a történelem kényszere vagy a kalandvágy indított útnak. A diaszpórát járó utunk most hozzájuk is elért. Mert a magyarok után, ha kell, a világ végére is elmegyünk.

Látnivalók / Ausztrália

A mintegy 800 kilométer hosszan húzódó Mount-Lofty-Flinders Ranges hegylánc tetejéről csodálatos kilátás nyílik Adelaide-re és környékére.

Bővebben...

Ausztrália belső része, az Outback a 19. századig teljesen ismeretlen volt az európaiak számára. Az első expedíciókat John McDouall Stuart, skót felfedező vezette. Az őslakók évezredes ösvényeit követve első európaiként jutott át a sivatagon Adelaide-től Darwinig. A róla elnevezett 3000 kilométeres út, a Stuart Highway Ausztráliát délről észak felé szeli át.

A sivatag persze ezen a részen nem jelent valódi sivatagot, hisz annyi harmat azért van, hogy a szívósabb növényeket a hosszú, esőtlen időszakokban is ellátja nedvességgel. Mindenesetre a táj európai szemmel nézve szokatlan.

Bővebben...

Ausztrália egyik legismertebb nemzeti jelképe az Ayers-szikla, vagy ahogy az őslakosok hívják: Uluru lekoptatott tanúhegye. A szigetszerűen kiemelkedő sziklaformáció egy ősrégen itt húzódott hegylánc maradványa.

A nagy, vörös szikla különlegessége, hogy a nap különböző időszakaiban ideeső fény hatására úgy tűnik, mintha változtatná a színét. Érdemes körbejárni a 10 km kerületű sziklatömböt.

1873-ban William Gosse fedezte fel és nevezte el Dél-Ausztrália akkori főkormányzója, Sir Henry Ayers tiszteletére az őslakosok által Ulurunak nevezett sziklát.

Az aboriginal őslakosok is évezredek óta szent helyként tisztelik az Ulurut.

Bővebben...

A helyi nyelven Kata Tjuta hasonlóan alakult ki, mint az Uluru, de az erózió már jobban kikezdte. A szűk szorosokban érdemes egy sétát tenni.

Bővebben...