Bucsecs-hegység – Emléktúra az ezeréves határon
Hazajáró műsorok

Bucsecs-hegység – Emléktúra az ezeréves határon

41. rész
"A Bucsecs első rangú hegyormaink egyike. Magasságra az ismertek közt harmadik helyen áll. Legmagasb csúcsa, a La Omu. Két fő csúcsa között, melyek egyike hazánkba, más Oláhhonba esik, szelíd völgy terül, s közepén egy tó tiszta tükre ragyog. Felemelkedve a határszéli hegy gerinczére, hol egyszerű kereszt, mellette egy kaliba s néhány határőr katona jeleli, hogy az útas Erdély határán áll. Honnan visszapillantva e hazára, gyönyörű látványképen terül el az alattunk elnyúló messziségben: Barcza és Háromszék térsége."
Kővári László: Erdély földe ritkaságai (1853)

Ez az, amiért a Hazajáró már oly régóta sóvárgott a Déli-Kárpátok legkeletibb hegységének cirkuszvölgyekkel, különleges alakú misztikus sziklákkal és magas fekvésű széles platókkal cicomázott birodalmába. Az Erdélyi-Alpok legnépszerűbb hegye, az üledékes kőzetből felépült robosztus Bucsecs-hegység patkót formázva emelkedik a környező medencék és alacsonyabb szomszédai fölé. Ma már határőrökkel nem találkozhatunk gerincén, de azért jó nyugtázni, hogy vannak még, akik nem hagyják a múlt homályába veszni a haza ezeréves határának emlékét. Kísérjük hát el egy darabon a székely határtúra mozgalom tagjait, régi határkövek után fürkészni a történelmi mezsgyénken.

Látnivalók / Erdély / Barcaság

A Vidombár-patak partján fekszik a barcarozsnyói vár, Erdély legnagyobb parasztvára. Rozsnyó városának lakói egykoron egy valóságos falut építettek az erős falak közé, ahogy kell: templommal, iskolával és 80 lakóházzal. Aztán ha sereg közeledett, csak felköltöztek az ideiglenes lakóépületekbe és szépen kivárták, míg a veszély elvonul. Utoljára 1848-ban volt erre szükségük, amikor éppen Bem apó serege elől kellett idemenekülniük. Ma már katonák helyett turisták hada ostromolja a szabálytalan alaprajzú várat, ami kedvező fekvése miatt is népszerű, hisz falairól remek a kilátás a Barcaságra és a környező hegyekre.

Bővebben...

A Kis-Vidombák patak völgyében haladva érdemes bepillantani a mészkősziklákba faragódott Rozsnyói-sziklaszorosba, mely meredek falaival, kőtörmelékbe öltözött csúcsaival felemelő látványt nyújt.

Bővebben...

A Bucsecs-fennsík peremén található a Babele-menedékház. A pazar kilátás mellett az itt található sziklaképződmények vonzzák a turistákat. A kopár platón a szél és az eső különleges kőalakzatokat faragott ki a homokkő és konglomerátum rétegekből. Itt látható a hegység védjegyének számító hatalmas szfinx is.

Bővebben...

A csúcsról gyönyörű látvány tárul elénk. Innen látható a Buksoj-csúcs. E csúcsokon és gerinceken húzódik az ezeréves határ.

Bővebben...

A Bucsecs-csúcs után a Fehér-kő havasa magasodik, kilátással a patkóra.

Bővebben...