Hazajáró hétvége a Csallóközben

Hazajáró hétvége a Csallóközben

Amikor a Hazajáró Egylet útjára indult, célul tűztük ki, hogy minden évszakban szervezünk egy Hazajáró túrát a tagság részére, és az érdeklődők számára. Az első téli túra helyszíne a Csallóköz volt, ahol két tartalmas napot tölthettek el azok, akik mindvégig velünk tartottak.

Január 23-án a komáromi Monostori Erőd parkolójában a fogcsikorgató hideg ellenére mintegy 70-en gyűltünk össze, hogy közösen járjuk be a komáromi erődrendszer legfőbb ékességét. A két órás túra során korhű ruhába bújt szakember mesélt az erőd múltjáról, hadászati jelentőségéről, építészeti különlegességéről. A 2 kilométeres túra résztvevői emléklapot kaptak a teljesítésről, majd szemtanúi lehettek annak az ünnepélyes pillanatnak, mikor a Hazajáró Egylet megkötötte első szövetségi megállapodását az ácsi Természetjáró Bakancsos Klubbal. Az eseményről a Komáromi Városi Televízió is tudósított:

Közösen túráznak, összefogják a magyarságot

A Hazajáró Honismereti Egyesület elsőként az ácsi Természetjáró Bakancsos Klubbal kötött együttműködési megállapodást.

Közzétette: Komárom Város Hivatalos Oldala – 2016. január 29.

 

Délután a csallóközi Csilizradványon folytatódott a program, ahol a műsor készítői tartottak nagy sikerű közönségtalálkozót. A vetítés végén került sor egy újabb szövetségi megállapodásra a Hazajáró Egylet és a Nagymegyeri Csigák Turista Klub között.

Másnap, január 24-én már a bősi vízi erőműnél gyülekezett mintegy 40 túrázó, hogy együtt járják be a település alatti Öreg-Duna árterét. A túra vezetői a nyékvárkonyi Hegyen-völgyön Túra Klub tagjai voltak. A Csallóközben munkálkodó fiatal egyesülettel köttetett a harmadik szövetségi megállapodás, melynek szintén az az elsődleges célja, hogy együtt munkálkodjunk a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítésén, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel. Ez a nap is közönségtalálkozóval zárult: a Dunaszerdahely melletti Királyfiakarcsán mintegy 150 érdeklődő előtt mesélt a Hazajáró két szereplője a film kulisszatitkairól.

A Hazajáró Egylet tehát a Csallóközben, egy igen eredményes hétvégével indította az újesztendőt, amelynek egyik legszebb hozadéka, hogy összehozta a trianoni határ két oldalán, de egy szellemiségben dolgozó turista klubokat, egyesületeket.

A nagyszerű hétvégéért köszönettel tartozunk a komáromi Monostori Erődnek, a komáromi Városi Televíziónak, a Media Drone-nak, a csilizradványi Csemadoknak, a királyfiakarcsai Petőfi Társulásnak, az ácsi Természetjáró Bakancsos Klubnak, a nagymegyeri Csigák Turista Klubnak és a nyékvárkonyi Hegyen-völgyön Túra Klubnak.

Természetjáró Bakancsos Klub, Ács

ÁcsNagyon nehéz helyzetben vagyok, amikor az a feladatom, hogy röviden bemutassam az egyesületet elmúlt 23 évét. Hogy miért is? Mert a rengeteg élményt, örömöt, elért sikereket nem lehet elmesélni, és azt a sok jó embert, aki kapcsolatban volt, vagy van velünk, nem lehet pár sorban, vagy oldalban bemutatni. A kezdetektől nagyon sok emberrel kerültünk kapcsolatba, vagy így, vagy úgy. De egy biztos, minden élményből tanultunk, csak a szépre és a jóra emlékezünk.

Hát lássuk hogyan is kezdődött… 1993 tavaszán szűkebb baráti társasággal elhatároztuk, hogy létrehozunk egy olyan szervezetet, amely segít abban, hogy nagyközségünk fiataljai szabadidejüket hasznosan töltsék el. A helyi művelődési házban kaptunk egy helyiséget, ahol megkezdhettük munkánkat. Abban az időben inkább a klubélet volt előtérben, de részt vettünk kisebb-nagyobb versenyeken, túrákon is. Majd később, a klubtagok átlagéletkoránál fogva a sportos, aktív természetjárást részesítettük előnyben, és ezért főként teljesítménytúrákra jártunk, de barlang- és kerékpártúra is szerepelt programjaink között. Amikor tagságunk létszáma és összetétele megengedte, elkezdtünk közösségi programokat szervezni. Így 1995-től kezdve aktív résztvevői vagyunk nagyközségünk rendezvényeinek. Településünk általános iskoláival is felvettük a kapcsolatot és szakköröket szerveztünk a diákoknak. A kezdetektől szervezői, résztvevői vagyunk a nyári táboroknak ahol hátrányos helyzetű és enyhén értelmi fogyatékos gyermekeket nyaraltattunk. Szinte a kezdetektől tagja vagyunk a Magyar Természetbarát Szövetségnek, és a Teljesítménytúrázók Társaságának is. 1996-ban megírtuk első sikeres pályázatunkat, amivel megkezdődött az eszközeink beszerzése is. Megalakulásunk 5. évfordulóján tagságunk elérte az 50 főt, így előléptünk településünk 2. legnagyobb civil szervezetévé.

A pályázati feltételek változása, valamint a kedvezőbb gazdálkodás érdekében 1999-ben egyesületet alapítottunk, de nevünk maradt a régi (Természetjáró Bakancsos Klub). Az alakuló közgyűlés után, 1999. március 10-én a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság bejegyezte szervezetünket. Az egyesületi forma beváltotta a hozzáfűzött reményeket azzal, hogy kihasználhattunk olyan lehetőségeket, amihez az önálló jogi személyiség megléte alapfeltétel volt (pl.: pályázatok, rendezvények).

Jelenlétünk az iskolákban rendszeressé vált, a gyermekek egyre jobban megismerték céljainkat, elképzeléseinket, és így sok új tag csatlakozott hozzánk. A legfiatalabb tagjaink alsó tagozatos általános iskolások, a legidősebbek már nyugdíjasok. Összejöveteleinken a nagy létszám ellenére is családias hangulat uralkodik, büszkék vagyunk arra, hogy a gyerekeket nyugodt szívvel engedik el a szülők a programjainkra, mert megbíznak bennünk.

Mára tagságunk létszáma meghaladja a 100 főt, és rendezvényeink is heti rendszerességűek. Tagjaink rendszeresen vesznek részt társadalmi munkákban, nemcsak helyben, hanem az ország más településein is. Tevékenységünket képzett szakembergárda /túravezetők, barlangászok/ segítik. Eszközeink között már nemcsak a „turistáskodáshoz” szükséges felszerelések vannak – bár még mindig ez a fő profil -, hanem már a kisebb rendezvényekhez szükséges játékokat, pavilonokat is beszereztük, illetve elkészítettük mi magunk. Nagyon sokszor hívnak bennünket gyermek programok lebonyolítására, de szerveztünk már jó néhány „falunapot” is. Jövőbeni céljaink között szerepel: – a taglétszámunk növelése, – a szolgáltatások szélesítése, – a felszerelésünk bővítése, – a rendezvényeink számának emelése. Az egyesületünk jövője az ifjabb generációban rejlik. Igyekszünk a gyerekeknek példát mutatni a közösségi magatartás területén, népszerűsítjük körükben a környezet- és a természetvédelmet. Célunk a szociális jellegű tevékenységeinket folytatni és bővíteni.

Reméljük, hogy ez a rövid bemutatkozás hozzájárul ahhoz, hogy az olvasók megismerjék az egyesületünk célját és munkáját. Szeretnénk, ha minél többen látogatnák a rendezvényeinket. 2016 év elején nagy örömmel kötöttünk szövetséget a Hazajáró Honismereti és Turista Egylettel, a céljaink jórészt közösek, és nekünk is fontos a Magyarságtudat erősítése, a „régi” értékek átadása.

Ha felkeltettük érdeklődésed, gyere, és állj közénk!

Tóth János
elnök

További információk oldalainkon olvashatók:
www.bakancsosklub.hu
www.facebook.com/bakancsosklub

Hegyen-Völgyön Túra Klub, Nyékvárkony

Élményeink hegyen-völgyön!

Nyékvárkony

A Hegyen-Völgyön Nyékvárkonyi Túra Klub 2014 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse a természetjárást, megszerettesse, megismertesse a természetet és az egészséges életmódot szolgáló, kicsiknek és nagyoknak egyaránt közös élményt nyújtó túraprogramokat szervezzen. Fontosnak tartjuk továbbá a természet és a környezet megóvását és a természetben tanúsított helyes viselkedést. Jelenleg 47 tagunk van, amely többsége rendszeresen részt vesz a túráinkon.

Túraklubunk tevékenysége között szerepel még a közönségtalálkozók, gyerektáborok szervezése. Célunk, hogy kimozdítsuk az embereket a négy fal közül és szervezett túrákon bemutassuk hazánk természeti és történelmi értékeit. Tesszük ezt annak reményében, hogy ehhez nem csak az idősek, hanem a fiatalabb korosztály is kedvet kap majd. Legnépszerűbb túráinknak a gyalogtúrák bizonyulnak, ezekkel tudjuk a legtöbb embert megmozgatni. Igyekszünk a kerékpár szerelmeseit is megszólítani programjainkkal, hiszen ezt az egyre jobban elterjedő tömegsportot is jó páran űzik községünkben. A 2014-es megalakulásunk óta számos gyalogtúrát rendeztünk.   Csallóköz számos természeti értékeit bemutató túráink után merészebb álmainkat is valóra váltva eljutottunk a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, gyalogtúrákat szerveztünk még Gömörbe , Pilisbe, és az Alacsony –Tátrába. A tavaly nyáron, Fekete István –Tüskevár c. regénye nyomán kétnapos élménytúrára indultunk a Kis-Balatonhoz, a gyerekek nem kis örömére. Nem titok hogy egyes túrák helyszíneinek kiválasztására inspirálóan hatott a Duna TV-n futó Hazajáró című műsorban bemutatott tájak. Ezért is örültünk, hogy elfogadta nemrég meghívásunkat a műsor két főszereplője Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor, akik egy közönségtalálkozó keretén belül megosztották velünk a túrák során megélt élményeiket. Kapcsolatunkat a Hazájárókkal tovább erősítette az az élmény, hogy túraklubunk tagjai elkísérhették a népszerű honismereti magazin szereplőit egy forgatásra a Fehér –Kárpátokba, mi több a filmben is szerepelhettek. A további terveink között is szerepel a Hazajáróval történő együttműködés, amelyet idén januárban egy közös túrával és egy közös együttműködési megállapodás aláírásával tettük hitelessé. Az idei évben is gondolunk a gyerekekre, hiszen második alkalommal rendezzük meg a Hegyen-völgyön nyári tábort, amely tavaly nagy sikert aratott. Távolabbi céljaink eléréséhez szeretnék megerősíteni szervezői csapatunkat, amelyet jelenleg négyen: Várady Imre, Csörgöné Karika Ilona, Csörgő Tamás és jómagam / Méhes Attila / alkotunk. Minden túránk nyílt, bárki jelentkezhet rá, aki úgy érzi, hogy meg tud felelni az adott túra erőnléti feltételeinek. Örömmel látunk sorainkban önkénteseket, szülőket, barátokat és támogatókat, akik segítenek majd nekünk tovább menni az elkezdett úton, mert ahogyan Wass Albert írta:

,,Menj bátran, minél mélyebbre az erdők közé.
A fák alatt itt-ott még látod majd a harmatot,
ahogy megcsillan a fűszálak hegyén.
Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye ez.
Angyaloké, akik sokat sírnak ma is,
mert annyi sok embernek marad még zárva a szíve a szép előtt.”

Tisztelettel:
Méhes Attila
a Hegyen-völgyön nyékvárkonyi túra klub vezetője

További információk és 2016-os programjaink: www.facebok.com/Nyékvárkonyi-Hegyen-Völgyön-Túraklub

Nagymegyeri Csigák Turista Klub

Nagymegyer

Turista klubunk 35 éve alakult, mint a helyi Dynamo sportszervezet egyik szakosztálya. Olyan emberek alapították, akik csaknem az összes szabadidőjüket a turizmusnak szentelték. Stefan Mravúch és “jobb keze” id. Ollé Sándor számtalan eseményt szerveztek. Erre a tevékenységre az egész akkori Csehszlovák Szocialista Köztársaságban felfigyeltek. A 80-as években a szlovák televízió Gólok, Pontok, Másodpercek című sportműsorának műsorkezdő képsorába került Nagymegyer egy futóversennyel. Ez a futóverseny volt klubunk alapítóinak első nagy szervezése-tűzkeresztsége. Az azóta eltelt 35 év jót is, és rosszat is hozott. Számtalan túra és esemény valósult meg. Egy idő után az akkori tagok úgy érezték az egyesület nem működhet tovább hatékonyan, mint a sportszervezet egyik szakosztálya. 2003-ban polgári társulást alapítottak, nevet választottak. Létrejött a Nagymegyeri Csigák Turista klub, mely 12 év alatt Nagymegyer fürdőváros egyik legaktívabb, taglétszámát tekintve egyik legnagyobb társadalmi szervezetévé vált. Egyesületünk célja a turizmus támogatása, fejlesztése városunkban. Szervezett túrák segítségével minél több embert igyekszünk természetjárásra buzdítani. Jelzett turistautakat alakítunk ki. Szervezetünk tagja a Szlovák Turista Klubok Szövetségének, támogatjuk a turizmus összes formáját. Így a gyalogos, kerékpáros, vízi turizmust, a sízést a magashegyi túrázást.

Nagy Albert

Rólunk, túráinkról, programjainkról bővebben honlapunkon olvashat: www.vmslimak.sk