Hazajáró – egy műsor túráról, hazaszeretetről

Hazajáró – egy műsor túráról, hazaszeretetről

A Duna Tv Magyar Örökség-díjas HAZAJÁRÓ honismereti magazinműsorának alkotóival, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral találkozhatott a félegyházi közönség, a Földrajzi Szabadegyetem sorozat keretében a városi könyvtárban november 3-án. A nagy érdeklődésre való tekintettel ez alkalommal a művelődési központ díszterme adott helyet a programnak. A terem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

Dr. Ónodi Izabellát, a Művelődési és Szociális Bizottság elnökét határon túlra szakadt magyarként örömmel töltötte el, hogy új városában, Kiskunfélegyházán köszönthette azokat az embereket, akik hitelesen tudják visszaadni többek közt a székelyek által ismert, természetesnek tartott kincseket. Mint köszöntőjében hangsúlyozta: A “Hazajáró” című műsor útmutató és menedék egyaránt. Útmutató, hogyan kell megélni egy tájat, annak minden apró részletével.Menedék pedig a klisékkel teli divatos turisztikai termékek tengerében, elcsendesedve, igaz emberek felé fordulva igaz történetekkel.Talán ez a különbség egy átutazó és egy utazó között.

A vendégeket és a közönséget Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte, majd Bense Zoltán, a sorozat házigazdája mutatta be a közismert televíziós műsort és az alkotókat.

Kenyeres Oszkár, aki egyben a magazin szerkesztője is Vácról származik, a műsor előtt földrajztanár volt. Túratársa, Jakab Sándor Felvidék szülötte. Ha úgy tetszik, ők a Hazajárók arcai. Előadásukban elmondták hogyan készül, és milyen veszélyeket tartogat egy ilyen műsor elkészítése. Hisz aki túrázni indul, nagy fába vágja a fejszéjét. Mégis, a hazaszeretet útra indítja őket, és mint mondják, Magyarország és az elszakított területek talán minden szegletére eljutottak már.

– Elsőként az volt az álmunk, hogy végigjárjuk a Kárpátok fő gerincét, vagyis megismerjük egykori hazánk határait – mesélte Kenyeres Oszkár, majd hozzátette: ennél az ötletnél maradva nem tudták volna bemutatni a Kárpátokban rejlő turisztikai lehetőségeket, a kultúrát, a magyar kincseket és a hegyek lábánál élő magyarság életét. Márpedig a Kárpátokban rengeteg meglepetés várja az utazót. Ezekből egy kivetítő segítségével az előadás keretében mutattak is néhányat.

A közönségtalálkozón a két alkotó képekben bemutatta a 6 fős stábot, beszéltek arról, hogy ki miben segíti a műsor elkészítésének folyamát. Elmondásuk szerint voltak igazán veszélyes helyzetek is a forgatások alatt. A műsorkészítés során általában gyalog közlekednek, de többször utaztak már kerékpáron, tutajon, kutyaszánon, kisvonaton, felvonón, siklóernyőn, motoros szánon, szénát szállító szekéren és még sok-sok más járművön. Rengeteg közönségtalálkozón vannak már túl, meglepő módon az első ilyen alkalom Moszkvában volt. Ott is vannak magyar emlékek – mesélte a Hazajáró magazin szerkesztője.

Idén, nyáron megalapították a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet. Az egyesület kezdeményezői a Duna TV „Hazajáró” című honismereti és turisztikai műsorának rajongói voltak, akik úgy érezték, hogy a műsor körül kialakult „baráti kör” az évek során mozgalommá nőtte ki magát, amelyet szervezett formába öntve kívánnak tovább működtetni. A civil szervezet tagságát a nézők mellett a műsor készítői, külhoni szereplői, honismereti vezetői, szállásadói és az elszakított területeken élő helyi magyar közösségek lelki, szellemi vezetői alkotják. Ehhez az egyesülethez Kiskunfélegyházán is csatlakozhattak a közönségtalálkozó után a résztvevők.

A sok érdekes történet után a Hazajáró magazinműsor egyik részét nézhette meg a nagyérdemű. A megható perceket követően vastaps tört ki. Sajó Sándor szavaival élve elmondhatjuk, hogy a teremben mindenki érezte: „Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! Magyarnak lenni nagy szent akarat, Mely itt reszket a Kárpátok alatt: Ha küszködőn, ha szenvedőn, ha sírva: Viselni sorsunk, ahogy meg van írva: Lelkünkbe szíva magyar földünk lelkét, Vérünkbe oltva örök honszerelmét, Féltőn borulni minden magyar rögre, S hozzátapadni örökkön – örökre!…”

A nagy múltra visszatekintő Földrajzi Szabadegyetem programja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Forrás: http://felegyhazikozlony.eu