Határtalanul! program – A kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium tanulóinak szemével II.

Határtalanul! program – A kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium tanulóinak szemével II.

A Magyar Kormánynak hála egyre több általános és középiskolák diák fedezi fel az elszakított területek csodálatos természeti és kulturális kincseit, valamint megismerik az ott élő magyarság mindennapjait. Kedves barátunk és túratársunk, a gimnázium erdélyi származású matematika tanárnője, Bíró Emőke diákjait kérdezte, hogy miért is szeretnének újból részt venni a programban. Mai témánk: Honismeret nélkül nincs hazaszeretet, Szabó Gréta 10. b osztályos tanuló tollából:

Számomra a hazaszeretet azt jelenti, hogy ismerem hazám földjeit, emlékeit, kultúráját, nyelvét és ezeket tisztelem, ragaszkodok hozzájuk. Azt jelenti, hogy büszke vagyok arra, hogy honnan származom. Viszont a hazát nem feltétlen lehet, vagy kell határok közé szorítani. A haza nem csak egy terület, a haza egy közösség, egy nemzet. A nemzeti összetartozás, pedig nem mérhető négyzetkilométerekben. Magyarságomat nem csak itthon, mai határokon belül tudom megélni, hanem a külhonban is, hiszen az is a nemzethez tartozik.

Fontosnak tartom, hogy ismerjem azokat a területeket, amik ma már sajnos nem tartoznak az országhoz. Szeretném, ha tudnék büszkén mesélni egész hazámról, nem pedig csak arról a részéről, ahol élek. Fontosnak tartom azt is, hogy tudjam mások, hogy élték meg a száz éve történt tragédiát, és miképp befolyásolja ez mindennapjaikat.

Három éve, volt már szerencsém a program keretében, Erdélybe utazni, viszont szívesen megnézném újra, most, hogy kicsit érettebb vagyok. Úgy gondolom, több tényszerű tudás sajátíthatnék el, és az érzelmi értékét is súlyosabbnak érezném. Még mélyebb nyomot hagyna bennem a gyönyörű táj, a sülő kürtöskalács illata, és a tájszólással beszélő idős bácsi, aki körbevezet a faluban, mely egyszer a mai Magyarország része volt. Ezúttal még jobban megbecsülném az Erdély nyújtotta élményt.

A nemzet fennmaradása rejlik a fiatalság ismereteiben és tudásában. Így igyekeznünk kell bőviteni ezeket, hogy generációkon keresztül átadva évszázadokkal utánunk is tudják, mit jelent magyarnak lenni, mi az a magyar nemzet. Hálás lennék, ha lehetőséget kapnék tudásom bővítésére, hogy aztán továbbadhassam azt gyermekeimnek, unokáimnak és remélhetőleg dédunokáimnak.