Esős-havas-szeles túra Bethlen Gábor emlékére

Esős-havas-szeles túra Bethlen Gábor emlékére

“Essen, havazzon, csak rossz idő ne legyen!” –  mondta sokszor a legendás Hazug Pista bácsi, és így gondolta az a több mint 80 belevaló turista is, akik az előre jelzett és be is igazolódott egész napos esős-havas-szeles időjárás ellenére is nekivágtak a 12. Bethlen Gábor Emléktúra 20 km-es távjának, Varga Csaba nagyváradi hegymászó vezetésével. Hogy is tehettünk volna másképp, ha egyszer Erdély nagy fejedelmére emlékeztünk Biharország tetején, a Nagy-Bihar 1849 méteres csúcsán. Az idei Hazajáró Kupa utolsó előtti túráján a zord a körülmények ellenére remek hangulat uralkodott, a csúcson közösen elénekelt magyar és székely himnusz pedig tovább erősítette a partiumi, anyaországi, székelyföldi és kárpátaljai résztvevők összetartozását. A túranapot Várasfenesen Dr. Neparáczki Endre archeogenetikus előadása koronázta, amely tudományosan is igazolta a nagyvilágban és a magyar hagyományban eddig is egyértelmű hun-magyar rokonságot. Köszönjük mindenkinek a részvételt!

Alább olvashatjátok Dózsa Endre János beszámolóját, aki először vett részt Egyletes túrán:

Mikor a mikrobuszból kiszálltam, vastag köd és csend vett körül. A gyülekezőhelyhez közeledve kóbor kutyák csapódtak mellénk, akik tisztes távolságból, élelem reményében követtek bennünket, majd egyre több emberi alak bukkant fel a ködből s hamar egy népes társaság közepén találtam magam. A többi kiránduló felszerelését végig nézve gyorsan tudatosult bennem, hogy nagy eséllyel én vagyok a csoport legamatőrebb tagja, hiszen egy mezei terepcipő és egy városi nadrág volt rajtam, vigaszt egyedül a valóban vízhatlan esőkabát nyújtott. Az elnagyolt felkészültség érzetét végül az indulás oszlatta szét: a drótkötélpálya nyomvonalát követve indult a csapat egy igen meredek szakaszon a hegynek, sokáig csak libasorban lehetett menni. Ezután egy zárt, erdős szakasz következett, melyen keresztül szivárgott át a már eleve felhős égbolt. Itt a meredek leejtő helyett már köves volt a talaj, majd az erőből kiérve megcsappant, sövényszerű vegetáció fogadott. Itt bukkantak fel először helyenként apró hófoltok, melyek (noha ekkor még nem sejtettem) diszkréten jelezték, hogy mi vár ránk. Az 1658 méteren tartott rövid pihenő után hosszú gyaloglás várt ránk. A köd és a hol felfelé hol lefelé vezető út miatt szinte lehetetlenné vált, hogy érzékszerveinkkel követni tudjuk, hogy merre járunk.

Ekkor már enyhén elkezdett szitálni az eső, ami ugyan nem okozott nehézséget, de egy idő után végérvényesen világossá vált számomra, hogy miért kell a célnak megfelelő ruházat: a jobb irányból érkező csapadék lassan átáztatta a nadrágom jobb oldali felét mértani pontossággal. Ekkorra a köd is kezdett megnőni, majd a szitáló esőt hópelyhek váltották fel, a csizmák sáros cuppogása pedig ropogássá alakult. Az addig egymással beszélgető csoportok hangját elnyomta a süvítő szél. Eltűnt a teljes vegetáció, az ég és a föld egyé vált a horizonttal, az utat csak az előttem haladó túrázók színes, zászlóként lobogó esőkabátjai jelölték. Már nem dombokon mentünk fel és le; egy meredek, köves és hóval borított emelkedő következett. Egyre gyakrabban csúsztam meg, és egy alkalommal fel is merült bennem, hogy mi lesz ha ezzel a cipővel tényleg nem tudok feljutni? Végül a ködből egy meteorológiai állomás sziluettje látszott kibontakozni a hegytetőn, majd azt megkerülve eljutottunk az 1849. méterhez, melynél már nem volt feljebb: megérkeztünk.

A Himnusz és a fotók után még további 10 kilométer következett lefelé. „Ugyanez, csak vissza” – gondoltam naivan, de hamar világossá vált, hogy ez korántsem olyan egyszerű vállalkozás (legalábbis az én felszerelésemmel). A hófödte szakaszon egyetlen lépést sem tettem meg, gyakorlatilag a cipőm talpán csúsztam. A hófúvás a korábban a jobb oldalon szétáztatott nadrágomat immáron balról csapta, és hamar be kellett lássam, hogy a cipőm is megtelt vízzel. Ezen nehézségek ellenére igyekeztem izolálni magam a fizikai valóságtól s egyetlen célom az volt, hogy akármennyire elázva is, de épségben érjek le a hegyről. Ezért egy ponton leszakadtam a társaságtól akikkel együtt mentem, gyorsítottam lépteimen. Kis idővel azonban észrevettem, hogy nincs senki előttem és időközben az erdőbe kerültem. Tudtam, hogy melyik a helyes turistajelzés, de egy ponton zavarossá vált számomra, hogy a jelzés valóban azt az irányt jelzi amerre mutat. Éreztem, hogy már nincsen sok hátra, a telefonom azonban lemerült és talán életemben először éreztem azt, hogy valóban egyedül vagyok. Rövid csend után azonban elindultam amerre helyesnek éreztem. S mivel még mindig ott motoszkált bennem a félelem, hogy rossz irányba tartok, énekelni kezdtem magamban dalokat, melyeket a gimnáziumban tanultunk. Csupán pár percig tartott míg végül megpillantottam a sífelvonó felső végállomását, de ezen rövid idő leforgása alatt lelkileg felemelkedtem az énektől, talán életemben először. A drótkötélpálya mentét megpillantottam a többi túrázót, akikkel közösen a meredek útszakaszt megkerülve jutottam le a célba.

Teljesen átáztam, a bal térdemen egy véres sérülés volt, melyet filmfelvétel közben szereztem a csúcson, de boldog voltam, mert éreztem a kilométereket a lábamban. Legnagyobb meglepetésemre azok a kóbor kutyák fogadtak engem akik feljöttek egészen a csúcsig, majd onnan velünk együtt lejöttek, s még előttem értek vissza. Bezzeg nekik nem kellett vízhatlan nadrág…