Selmeci Őrjárat Emléktúra

Selmeci Őrjárat Emléktúra

2020. augusztus 29. szombat 8:00 - 17:00

Helyszín

Bacsófalvi-tó, Selmeci-hegység
969 01 Bacsófalva, Szlovákia

GPS: 48.36631, 18.83476

Szeretettel várunk Benneteket augusztus 24-i túránkon a Bacsófalvi-tóhoz. Emléktúránkkal a selmeci diákság kötelességtudata előtt tisztelgünk.

Az őszirózsás forradalom és a Károlyi-kormány politikája nehéz helyzetbe hozta Selmecbánya lakosságát 1918-ban. Bár a város magyar fennhatóság alatt szeretett volna maradni, az előrenyomuló cseh csapatok és az egyre erősödő cseh-szlovák nemzeti mozgalom fokozott veszélyt jelentettek. A selmeci főiskolai hallgatók ebben a szorongatott helyzetben habozás nélkül jelentkeztek, hogy rendvédelmi szerepet töltsenek be a városban és környékén. Több környékbeli lázadást is levertek, mely során két hallgatótársuk hősi halált halt.
1918. november 7-én Nagysápon Baumerth Károly erdőmérnök-hallgatót, nemzetőrt, helyi zendülők verték agyon. Hurtay György és Zámbor Pál erdőmérnök-hallgatók egy korponai zendülés leverése során sebesültek meg. Az olasz fronton vitézül küzdő Hurtay György december 2-án belehalt sérüléseibe.

A szolgálatkész diákság nem csak a környék rendjének fenntartásában vett részt, nekik köszönhetjük a főiskola felbecsülhetetlen értékű könyvtárának és egyéb eszközeinek kimenekítését is. Miután minden mozdíthatót bevagoníroztak és elindítottak Budapest felé, a selmeci diákoknak sem maradt más választásuk, mint nehéz szívvel búcsút venni az alma matertől és Selmecbányától.

Ezzel a túrával az Ő szolgálatkészségük előtt hajtunk fejet bízva abban, hogy a magyar nemzet fiatalsága újból képes lenne akár a legnagyobb áldozatot is meghozni, ha úgy kívánná a haza.

Baumerth Károly (1898-1918)

Hurtay György (1892-1918)

Presente!

A túra részletei:

Táv: 20,5 km
Szintemelkedés: 677 m

A túra a Hazajáró Kupa része.

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

18. rész: Selmeci-hegység – Az aranygyík földje

236. rész: Selmeci-hegység 2. – Honti barangolások a Selmecalján