Kerékpártúra a Sárosi-határhegységbe

Kerékpártúra a Sárosi-határhegységbe

2021. augusztus 27. péntek 12:00 - 2021. augusztus 29. vasárnap 14:00

Helyszín

Alacsony-Beszkidek - Sárosi-határhegység
38-232 Krempna, Lengyelország

GPS: 49.51098, 21.50042

A TÚRA A HATÁLYOS LENGYEL JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK MIATT ELMARAD! Az Alacsony-Beszkidek Lengyelország legritkábban lakott és legvadregényesebb vidéke. Hosszan hullámzó széles hegyhátai festői erdőkkel vannak borítva, lábaiknál zöld legelők és pisztrángos hegyi patakok bújnak meg. Folyó- és patakvölgyeinek kedves látnivalói az ódon görögkeleti fatemplomok, hegyvilágának sűrű erdei pedig világháborús katonai temetőket rejtenek, melyek mementóként emlékeztetve a vidék véres múltjára. A Kaptárkő Egyesület szervezésében szeptember 11-13 között felfedezzük a Sárosi-határhegység lengyel oldalát.

A Magura Nemzeti Park az Alacsony-Beszkidek központi részén, a Magura-Wątkowska (846 m) gerincét magában foglalóan hozták létre. A park elsősorban a Wisłoka-folyó vízgyűjtőjét védi, mely számos vízesésekkel és meanderekkel ékesített patakvölgyet rejt magában. A nemzeti park területének erdőborítottsága jelentős. A természetes, közel érintetlen bükk-, jegenye- és vegyes jegenye erdők a Nyugati- és Keleti-Kárpátok közötti átmenetét mutatják. A park rendkívül gazdag állatvilággal rendelkezik, melyből közel 200 faj veszélyeztetett. A békászó sas, szirti sas, uráli  bagoly, törpekuvik vagy a fekete gólya mellett megtalálható itt a barna medve, a hiúz, a farkas és a vidra is.

IDŐPONT – 2021. augusztus 27-29.

 

PROGRAM

1.nap

Kiutazás, érkezés dél körül a szállásra, majd a szállás elfoglalása. A délutánt bringatúrával töltjük a hegyek és völgyek közt, útba ejtünk pár fatemplomot és világháborús temetőt. Vacsorára érkezünk vissza, mely házigazdáink jóvoltából igazi lengyel különlegességeket tartogat.

2. nap

Reggeli után egész napos gyalogtúrára indulunk a hegység szívébe, a Magura-Wątkowska 846 méteres csúcsára és a legendák övezte Ördög-sziklához. A körtúrát egy családi pisztrángosnál kezdjük (itt parkolunk le autóinkkal), majd ugyanide visszaérkezve sült pisztráng vacsorával és lengyel sörökkel zárjuk napunk.

3. nap

Reggeli után ismét bringatúrára indulunk, a Wisloka pisztrángos vizeit követve gurulunk be Myscova falu erődített templomához, majd legelőkön és függőhidakon keresztül, kis hegyi falvakon, erdőkön-legelőkön át visszatekerünk Krempnába, ahová a kora délutáni órákban érkezünk meg, majd indulunk haza.

TUDNIVALÓK

Nehézség:

Könnyű bringatúrák mindazoknak, akik szoktak néha kerékpárra ülni – de ne itt akarj megtanulni biciklizni.

Utazás:

Egyénileg, illetve kisbusszal. A telekocsik összeszervezésében segítünk.

Szükséges felszerelés:

  • Egy bringa mindenképp. Amennyiben nincs saját, avagy a kiszállítás nem megoldható, úgy a helyszínen is tudsz bérelni, a 2 napra 5600 forint összegű złoty-ért. Természetesen ezt a jelentkezésnél jelezzed.
  • A kiránduláshoz hozz egy trekking bakancsot vagy cipőt.
  • Készülj fel arra, hogy szeptemberben reggelente már hideg lehet és akár eshet is az eső, de valószínűleg kellemes őszi idő fog minket fogadni.

Szállás:

Krempna településen, a tóparton, 5-6 férőhelyes apartmanházakban (résztvevők létszáma: max. 20 fő)

Étkezés:

Az ár tartalmaz a két reggelit és a két vacsorát, ezen felül egyénileg történik az étkezés.

A faluban van egy kisbolt, de érdemes otthonról hozni a szendvicsbe valókat, illetve a csokit és egyéb nassolni valót (napközbenre a túrákra).

Részvételi díj és jelentkezés:

A részvételi díj 24.500 Ft, mely tartalmazza:

  • a szállást két éjszakára apartmanokban,
  • a két reggelit és két vacsorát,
  • a szervezést és a túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:

  • a kiutazást (telekocsi rendszerben, vagy kisbusszal – ennek a költsége várhatólag 5000 Ft körül alakul),
  • a bringák bérlését, ami két napra 5600 Ft (saját bringát is hozhatsz, de ennek szállítását neked kell megoldani),
  • az utasbiztosítást.

A részvételi díj a jelentkezéssel egy időben fizetendő, jelentkezésed innen válik aktívvá (az utalási adatokat a jelentkezés után küldi meg neked a túravezető!!).

Jelentkezés és egyéb infók a túravezetőknél emailben.

Túravezetők:

Havasi Norbert és Klein Dávid

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

213. rész: Alacsony-Beszkidek 2. – Háborús emlékek a lemkók földjén