II. Madéfalvi Hargita Túra – “Siculicidium Emléktúra”

II. Madéfalvi Hargita Túra – “Siculicidium Emléktúra”

2021. január 23. szombat 8:00 - 17:00

Helyszín

Madéfalva
Madéfalva, Románia

GPS: 46.43748, 25.75315

Felcsíki barátaink idén második alkalommal szervezik meg a Madéfalvi Hargita Túrát, mellyel az 1764-es madéfalvi vérengzés áldozataira emlékezünk. Jövőbeni terveink között szerepel a történelmi megemlékezés és turisztikai program összekapcsolása a Kárpát-medencei magyarság téli találkozási helyének kialakítása, akár családok számára is.

Program

Január 23. szombat:

8.00 – indulás a túrára a madéfalvi templom elől

17.00 –  tervezett vissza érkezés Madéfalvára

Táv: 15 km

Szintkülönbség: 550 m

Útvonal: Madéfalvi templom – Asztagkő (1100m) – Hargita pusztája (1650 m) –  Asztagkő (1100m) Madéfalvi templom

Nevezési díj: nincs, de a szállást, étkezést mindenkinek egyénileg kell intézni.

Előnevezés: 2021. január 21 (csütörtök) 20.00 óráig Szentes Antal barátunknál az alábbi elérhetőségeken telefonon a 0040-743 878596
számon, vagy e-mailben a címen.

FONTOS: A túra lebonyolítása az érvényben lévő járványügyi szabályok szigorú betartásával történik!

Szálláslehetőség, partnerszállások:

Madéfalván a www.madefalviszallas.ro oldalon előzetes bejelentkezés alapján.

Információ a túrával és a szállással kapcsolatban:
Szentes Antal: 0040-743 878596
e-mail:

Egyéb tudnivalók: az időjárási tényezőket figyelembe kell venni, hiszen Csíkban januárban lehet nagyon hideg és havazás is, ennek függvényében akár a túra egy rövidebb változata is lehet.

Történelmi háttér:

Madéfalvi veszedelem:

A madéfalvi vérengzés vagy madéfalvi veszedelem ( latinul SICULICIDIUM, azaz székelygyilkosság kifejezést is használják rá) a székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság volt 1764-ben, Mária Terézia királynő uralkodása alatt.

Előzmények:

A bécsi udvar 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben három székely és két román határezredet. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat, és ellenálltak a székely ezredek erőszakos felállításának, amely megszüntette a különállásukat. Buccow tábornokot ekkor Mária Terézia leváltotta.

A Buccow helyébe lépő báró Siskovics József altábornagy parancsot adott katonáinak Madéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak. Egy havas téli éjszakán (1764. január 7-én, a Vízkereszt utáni hajnalon), vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 200 embert (köztük ártatlan gyermekeket és asszonyokat) mészároltak le.

A mészárlás és az erőszakos katonasorozás következtében kezdődött meg a székelyek kivándorlása Moldvába, ahol elrejtőzve megélhetést találtak a már évszázadok óta ott élő csángók falvaiban. Innen rajzottak szét a későbbiekben szerte a világba.

S mivel a január 7-én történtek következtében jött létre a bukovinai székelyek nemzetsége, a véres események ellenére a mai napig a bukovinai székelyek születésnapjaként ünneplik.

A Hargita-hegységről:

A Hargita hegység vulkáni hegyvonulat a Keleti-Kárpátokban.

Központi-Hargita:

A Fertő-nyereg és a Tolvajos-hágó (985 m) között elterülő Központi-Hargitában találhatók a hegység legmagasabb csúcsai. Az 1,7 kilométert is meghaladó hegyek egy hatalmas sztratovulkáni kráter maradványai. Ez a legnagyobb vulkáni hegycsoport a környéken. A félkör alakú kráterperem hegyei: Mihály-havas (1685 m), Madarasi-Hargita (1801 m), Rákosi-Hargita (1758 m), Madéfalvi-Hargita (1710 m) és Csicsói-Hargita (1755 m). A Madarasi-Hargitán van a hegység legnagyobb menedékháza amely még 1941-ben épült a magyar kormány támogatásával.

A Központi Hargita egyik kevésbé látogatott csúcsa a Csompoly, nagyon szép kilátást biztosít a környező csúcsokra – Madarasi Hargita, Csicsói Hargita, Kossuth szikla, Madéfalvi Hargita– de jól látható a Csíki-medence, Egyeskő, jó látási viszonyok mellett a távolabbi hegyvonulatok is.

 

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

150. rész: Felcsík I. – Csíkszeredától Lóvészig

151. rész: Felcsík II. – Karcfalvától Madéfalváig