“Erdő nélkül nincs titok”

“Erdő nélkül nincs titok”

Ismét elindultunk és hazatértünk! Ezúttal a Visegrádi-hegységben emlékeztünk Áprily Lajos költőnkre egy nagyszerű hangulatú teljesítménytúra keretében. A 12 km-es távon 142-en, a 26 km-en 161-en vettek részt, míg a 45 km-es távot 74-en vállalták be. Gratulálunk mindenkinek! Köszönjük a részvételt, a segítőknek az önzetlen munkájukat, a Visegrádi Sportcentrumnak az újabb hibátlan rajt-cél helyszínt és a finom ízeket, a Gondviselésnek pedig a napsütéses időjárási ablakot, amit megnyitott nekünk a pénteki és vasárnapi esőzés között!

Márton Dániel beszámolója

Április Lajos emléktúra 45

Nem voltam még ezen a túrán, de nagyon dicsérték, így kíváncsian vártam. Azt viszont tudtam hogy a Hazajárósok mindig szuper túrákat szerveznek.

Reggel a világ leglassabb buszjáratával utazunk Orsival, hogy egyszer, valamikor megérkezzünk Visegrádra. Már a buszon is több ismerőst üdvözölhetek, a rajtban ez felsokszorozódik. Benevezünk, majd 8:05-kor kíváncsian nekiindulunk.

A rajt után alig másfél kilométerre máris ellenőrzőpont a temetőnél, Áprily Lajos sírja előtt. Pálinkák várnak a ponton, egyet legurítok, és hasítunk is tovább a K- jelzésen a Kálvárián keresztül egészen a Fellegvárig. Itt megállok kicsit üdítőt inni, a pálinka így reggel azért erős volt. A Nagy-Villám parkolója előtt számomra meglepően új rész következik, a K3-ön kocogunk lefele az Erdei Művelődés házáig, ahol ismét pecsétet kapunk. A Mogyoróhegy étteremnél majdnem elindulunk rossz irányba, mert azt a szalagot veszem észre, ami már a betétkör után mutatja a helyes irányt. Szerencsére az épp érkező sporttársak jó fele irányítanak minket, de itt azért egy tábla elfért volna. A K4-en kocogunk lefele az Áprily-völgyben. Nagyon tetszik ez a rész, és ámuldozok hogy én biza még nem jártam erre soha.. Lent a völgy alján ismét pecsételés, és kapunk egy sport szeletet is. Vissza kapaszkodunk immár a tanösvényen az étteremig, és most már a majdnem benézett szalagozáson haladunk a sípálya aljáig, ahol Bea pontőrködik, és oszt igazán finom édességeket. Innen megint tanakodás, remélhetőleg a K+ jó ágán vagyunk éppen, de az utolért sporttársak megerősítenek ebben. Visszaérünk a Nagy-Villám aljához, és innen hosszasan a K- jelzésen haladunk immár sokadszor járt úton a Visegrádi-kapu érintésével a Moli pihenőig, ahol kilátást csodálunk. Az Urak-asztala-oldal végén a K-P- jelzések elágazásánál kapunk a fiatal pontőrtől ismét pecsétet, majd a P- jelzésen érünk fel a Vörös-kő csúcsára. A csúcs alatt az erdőben várnak ismét pontőreink, de nem akármivel. Bográcsban főtt babgulyást szolgálnak föl. Ez igazán meglepetés, nem gondoltuk volna. Nosza le is pattanunk, és pótoljuk kőkeményen az eddigi elfogyasztott energiát. A végén még egy sört is elveszek, és ezt már menet közben fogyasztom el kocogás közben. Vicces látvány lehetett 🙂

Az Álló-rét után megint teljesen új részen haladok a S+ jelzésen, majd a So visz el a Sztaravoda-forrásig. Jól meg töltöm flakonomat a hűsítő nedűből, majd szalagozott úton emelkedünk “Szarvashegy” városrészen keresztül. Filóztunk mihez tartozhat ez az üdülőövezet, itthon megnézve végül Szentendréhez.

Belecsatlakozunk a Z- jelzésbe, amin szinte a célig követünk, és továbbra is meglepően ismeretlen részen érünk le Pilisszentlászlóra. A falu központjában várnak minket a zsíroskenyerek, finom meleg teával. Kicsit leülünk, majd immár a sokszor járt Spartacus-ösvényen visz tovább utunk, pazar panorámákkal tarkítva. Utolér Klucsár Marcell, és apukája Csaba. Marcell most sérült, óvatosabban fut, így velünk maradnak egészen a célig. Jó a társaság, repülnek a sztorik, a tippek, és mindketten kifaggatjuk egymást, kinek mi a “sikere”. A túra végén még szalagozáson egy kis oda-vissza a még számomra ismeretlen Bányatető-kilátóig, majd a Z-ön visszaérünk Visegrádra. Reggel már megismert utunkon, a Fő utcán érkezünk vissza a célba. Díjazásunk átvétele után hatalmas adag paprikás krumplit kapunk, megkoronázva az amúgy is szép napot. A nap már lenyugvóra tér a Börzsöny hegyei között, mi pedig jóllakva, és sok-sok élménnyel buszozunk haza.

Itt pedig Halász Andrea képes beszámolóját olvashatjátok