Egy költői túráról

Egy költői túráról

A jó ügyet gyakran az égiek támogatása is segíti. A november 17-én megrendezett és magvalósult Áprily-emléktúra olyan szép ötlet és tett volt, amit csak a hűvösnek induló, de aztán gyönyörű napsütéses időjárással lehetett még jobban sikerre vinni.

Moys Zoltán ötletét a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, az Áprily Lajos Általános Iskola és az Áprily Iskoláért Alapítvány szervezésében, rendezésében, Visegrád Város Önkormányzatának támogatásával sikerült megvalósítani. A 12 km-es útvonal az Áprily sírnál történt tiszteletadás után a Kálvária, Fellegvár, Erdei Művelődés Háza, Áprily-völgy, Sípálya, Mátyás-forrás, Sibrik-domb, Salamon-torony pontokat érintve tért vissza a rajthelyszínre, a sportcsarnokhoz. Ezen a túrán közel 200 induló, köztük sok visegrádi gyermek és felnőtt vett részt. A 45 km-es távot mintegy 60-an választották. Ők a Mogyóróhegy után a Vörös-kő, Sztaravoda-forrás, Pilisszentlászló, Spartacus tanösvény, Jenő-kunyhó, Bányatető-kilátó útvonalát járták végig a Visegrád-hegység vadonjában. Az első alkalommal megszervezett, de szép jövő előtt álló túra sikerét nemcsak az indulók magas száma mutatja, hanem a természetjáró rendezvényt végig kísérő kiváló hangulat is. A célba érkezőket a sportcsarnokban az emléklap és jelvény átvétele után forró gulyásleves várta.

Úgy vélem az emléktúra teljes mértékben eleget tett a kiírásban megfogalmazott célkitűzéseknek: Célunk, hogy a visegrádi Áprily-héthez kapcsolódóan, első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megszervezzük az Áprily Lajosról elnevezett emléktúrákat. A 12 és 45 km-es túrák célja, hogy Áprily Lajos Visegrádhoz és környékéhez kötődő emlékeinek bejárásával méltó módon emlékezzünk meg a költő életművéről, természet- és hazaszeretetéről. „

Köszönjük a szervezőknek, rendezőknek, résztvevőknek és a támogatóknak, hogy az első Áprily-emléktúrát sikerre vitték, egyértelművé téve a jövőbeni folytatás szükségességét.

Gróf Péter