Beszámoló a Hazajáró Egylet 1. Ispántalálkozójáról

Beszámoló a Hazajáró Egylet 1. Ispántalálkozójáról

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet ispánjelöltjeivel április 12-14 között másodszor gyűltünk össze a Nagy-Magyarország Parkban, hogy a tavalyi zászlóbontó 0. ispántalálkozó után idén az első év tapasztalatait összegezzük, és új terveket szőjünk, célokat tűzzünk ki már a következő évre is tekintve. Az egységes magyar haza és nemzet szolgálatában nagy felelősséget, aktív szerepet szeretnénk vállalni a Kárpát-medencei honismereti turizmus fejlesztésével a 2020-as Trianon évforduló évében, munkánkkal megerősítve a magyarságot történelmi hazánk minden szegletében.

A haza szinte minden szegletéből érkeztek résztvevők, az 56 ispánság nagy többsége képviseltette magát, de volt olyan terület, ahonnan többen is jöttek. Péntek estétől folyamatosan érkeztek barátaink, akikkel egy felejthetetlen hangulatú nyitóestén vettünk részt.

Drávaszögi és drávamenti ispánunk, Dezső Krisztina társaságában.

Szombaton a bemelegítő bakonyi őserdei séta és ebéd után kezdődött a találkozó szakmai része. Moys Zoli és Kenyeres Oszi összefoglalta az Egylet honismereti-turisztikai rendszerének kiforrott koncepcióját, az Egylet azon pilléreit (egyleti tagság, honlap, közösségi csatornákon folyamatos online jelenlét, hazajáró túrák, hazajáró pontok és kártyaelfogadó helyek, egyleti régiórendszer és ispánhálózat, szövetséges szervezeteinkkel közösen szervezett programok, jelvényszerző mozgalom), amiken keresztül hazajáró társaink kapcsolatba kerülhetnek az Egylettel, és becsatlakozhatnak a Kárpát-medencei Hazajáró-turizmus vérkeringésébe.

Hogy is néz ki ez a valóságban? A Hazajáró Egylet tag kinéz az online közösségi médiában egy hazajáró túrát vagy olvassa a hírlevélben. Eljön, megszáll a Hazajáró Ponton, találkozik az Egylet helyi képviselőjével, aki egyben a túravezető is, együtt túrázik és megismeri szövetségeseink tagjait, akik meghívják következő saját programjukra. A túrákon pedig teljesíti a Jelvényszerző mozgalom régiós pontjait. Örök élményekkel és új ismeretségekkel gazdagodva hazamegy, olvas egy beszámolót a honlapunkon, és kitalálja melyik túrára megy el következő alkalommal.

Zoli és Oszi az év újdonságaként elindult Hazajáró Kupát is bemutatta, a 2019-es túrasorozatba 15 gyalogtúra került be a Kárpát-medence tájaiból. Aki a felsorolt túrák bármelyik távjából összesen legalább 7-et sikeresen teljesít, névre szóló Kupa és Oklevél díjazásban részesül. Egy jövőbeni jelvényszerző mozgalom feltételrendszere is már kidolgozás alatt van.

Szó esett a honlap- és térképadatbázis fejlesztésről, és rögzítettük, hogy a jövőben milyen további igényeknek kellene megfelelnie a honlapnak, hogy ez az eszköz is segítse növelni a szervezés és kommunikáció hatékonyságát. A folyamatban lévő tervekről Vándor Attila beszélt, aki a honlapfejlesztésért felel az Egyletben.

Összegyűjtöttük és átbeszéltük azokat a feladatokat, amiket a jövő évben az ispáni hálózat segítségével meg szeretnénk valósítani. 2020-tól szeretnénk, ha a minden régiónkban évente legalább egy Hazajáró túra illetve közösségi rendezvény szerveződne, és a régió minden számunkra érdekes híréről, eseményéről mintegy programajánlóként be tudnánk számolni az egyleti tagságnak.

Hogyan szervezz Hazajáró túrát?

A konferencia második részében nagy lelkesedéssel hallgattuk és osztottuk meg egymással az eltelt egy év eseményeit, eredményeit. Az előző találkozó óta jelentősen nőtt a Hazajáró rendezvények száma, folyamatosan bővül a hétvégi hazajáró programok száma. Szó esett persze a nehézségekről is, többen említettek olyan pontokat is, ahol még az Egylettől várnak további segítséget, támogatást.

Az Egylet munkatársa, Vajda Csilla eligazított a Hazajáró Pontokkal, kártyaelfogadó helyekkel kapcsolatos teendőinkről, majd áttekintettük a hálózatfejlesztés következő lépéseit. Itt az utóbbi év nagy lépése: közel száz hazajáró pont és kártyaelfogadó hely került fel a Hazajáró térképre.

A konferencián mindannyian egyetértettünk abban, hogy nagy hangsúlyt kell fektetnünk a gyakorlati szervezési feladatokra, amiben az Egylet még személyre szabottabb támogatást szeretne nyújtani a leendő ispánok számára. Ezt a célt szolgálja többek között az a túraszervezést segítő kis füzet is, amit minden ispánjelölt kézhez kapott. Valamint a jövőben a személyre szabott támogatáshoz járul hozzá munkájával az Egylethez idén csatlakozott önkéntes barátunk, Kékesi-Kovács Miklós, aki koordinátorként segíti majd a jövőbeli ispánok munkáját.