A huszonnegyedik Vándortúra

A huszonnegyedik Vándortúra

7:00, Nógrádi vár

Már 24. éve, hogy egy őszi reggelen összegyűlünk a Börzsönyt övező valamelyik településen, hogy nekilássunk az általában 30 kilométer hosszúra belőtt Börzsöny Vándortúrának. 2022-ben Nógrádra esett a választás; nem is értjük Nógrád vármegye névadó településének miért kellett majd negyed századot várnia, hogy a Vándortúra házigazdája legyen… Október 29.-én reggel 127-en jelentkeznek Károly Vikinél, Pávó Emesénél és Pávó Balázsnál, hogy nekivágjanak a 28,4 kilométeres távnak. Bár a hatalmas köd akár demoralizáló is lehetne, ha a webkamerák felvételei alapján nem tudnánk, hogy a hidegpárna határa kb. 600 és 700 méter közt van.

8:00, Sós-kút

Bizony ezt a bővízű forrást csak kevesen ismerik, turistajelzés sem vezet ide, és talán ez így van jól. Mindenesetre idén Kovács Tamás nógrádi barátunk ösztökélésére inkább erre hoztuk a Vándortúra útvonalat, mint a már kívülről ismert kéktúrán. Dórinak és Julcsinak ez úton is köszönjük, hogy vállalták az ellenőrző pontot! A kúttól a szalagozás a Hadiutat keresztezve felkanyargott a Börzsöny keleti oldalán futó hegyvonulat gerincére, majd a Bárány-bérc alatt elérte a Verebes-kaszálót, és ott a piros x jelzést.

10:00, Foltán-kereszt

Ahogyan várható volt, a Verebes-kaszáló és a Foltán-kereszt között, 600 és 700 méter közötti magasságban jelent meg a Nap. A túráról készült beszámolókban erről a szakaszról láttuk a legtöbb fotót. Hozzá kell tenni, hogy a Három-hárs bükk katedrálisa bármelyik évszakban kiváló fotótéma, így a ködhatáron, „misztikusan” még inkább az volt.

11:00, Csóványos

A Börzsöny csúcsán aztán 20 fok, napsütés, pazar kilátás illetve Jakab Sanyi pecsétje és pálinkája várta az indulókat.

13:00, Királyrét

Az Égés-bérc tetején még a hidegpárna felett járt a Vándortúra, de aztán szép lassan visszaereszkedett a ködbe. A Királyrét feletti Vár-hegy így aztán kissé feleslegesen lett beleszőve a programba, bár ne legyünk telhetetlenek: a Magas-Börzsönyben talán mindenki jól lakott a látvánnyal. Egyedül az itt pontőrként debütáló Obrecsány Zsolt barátunk lehet elégedetlen, mert ő 6 órán keresztül nem csak a túrázókat várta, hanem a köd feloszlását is.

14:00, Nagy-Kő-hegy

Közben a 10:00-kor induló vezetett túra mezőnye is elérte a túra legmagasabb pontját, a Szokolyai-medence felett őrködő Nagy-Kő-hegyet. A kilátást persze itt sem élvezhettük, így jó páran besegítettek a csúcsra kerülő irányjelző oszlopunk összeszerelésébe, felállításába. Nógrádról egyébként 33-an indultunk útnak ezen a 12 kilométeres túrán, amely a 2018-ban elhunyt Forgács Péter barátunkra emlékezik. Idén nagy örömünkre velünk tartott Péter özvegye, Brigi, és két gyermeke, Villő és Levente is!

15:00, Nógrád

Bár az első futók már 11:30 körül megérkeztek, az indulók többsége délután 3 körül ért vissza Nógrádra, Béla bácsi vendéglőjébe, ahol babgulyás várta a befutókat. Végül egy ember híján mindenki időben megérkezett. A leggyorsabb hölgy Fehér Zita (4 óra 5 perc alatt), míg a leggyorsabb férfiak Klucsár Csaba, és fia, Marcell voltak (3 óra 28 perc). Köszönjük mindenkinek a segítséget, a hamarabb érkezőknek már úton van az oklevél. Jövőre a Vándortúra 25. születésnapját ünnepli, mely alkalomból hazatér Királyrétre, ahol sok meglepetéssel várunk majd mindenkit!

Fotók: Cser M. Zoltán, Darnai Árpád, Forgács Brigitta, Fürész Andrea, Hornos Béla, Jekler Gábor, Kenyeres Oszkár, Lázár Zoltán, M. Gieszer Mónika, Polgár Zsolt, Putz Miklós, Sebesi Kálmán, Walcz Andrea.

Drónfotók: Demjén Zoltán