2020 — Kitörés végrehajtva!

2020 — Kitörés végrehajtva!

Beszámoló a Kitörés Emléktúráról

Elő­ször is mély tisz­te­let és hála a Bör­zsöny Akció­cso­port­nak, akik min­den­fé­le indo­ko­lat­lan poli­ti­kai és média ellen­szél­lel szem­ben képe­sek vol­tak meg­szer­vez­ni a Kitö­rés 60 emlék­tú­rát és meg­őriz­ni annak mél­tó­sá­gát!

Az idei kitö­rés­nek hét fős kis cso­port­tal vág­tunk neki szom­ba­ton, amely­nek tör­zsét egy 3 fős kemény mag alkot­ta. A neve­zés rend­kí­vül gör­dü­lé­ke­nyen ment, így már a rajt pil­la­na­tá­ban meg volt a lehe­tő­sé­günk az indu­lás­ra.

Szá­mom­ra ez volt a har­ma­dik alka­lom, hogy részt vet­tem a túrán és ilyen ide­á­lis körül­mé­nyek még nem vol­tak ez idá­ig. Sem a tava­lyi jég­gel, sem a 2016-os vég­te­len sár­ten­ger­rel nem kel­lett idén szem­be­néz­nünk. Ez egy kel­le­mes éjsza­kai ter­mé­szet­já­rás volt most, ahol “csu­pán” a táv és a szint­kü­lönb­ség jelen­tet­te aka­dá­lyo­kat kel­lett legyőz­nünk. 😀

Virá­gos-nye­reg ellen­őr­ző­pont­ját len­dü­let­ből vet­tük be, tart­va a közel 5 km/h‑ás szint­időt. Fel­tan­kol­tunk magun­kat for­ró­te­á­val és fasírt­tal, majd indul­tunk tovább. Az első 25 km, bár hamar keresz­tül vág­tunk raj­ta, sok erőn­ket fel­őröl­te és sebes­sé­günk a nye­reg után csök­ken­ni kez­dett.

Azt hit­tük sosem érjük el a Muf­lon Ita­tót, pedig a táv nem volt több 10 km-nél, de az odá­ig veze­tő út vég­te­len­nek tűnt. Néhá­nyunk­nál, köz­tük nálam is már kez­dett men­tá­li­san rezeg­ni a léc, de csak elér­tük. For­ró tea, nyúj­tot­tunk egyet és indul­tunk tovább a követ­ke­ző rész­cél­lal a sze­münk előtt, ami a Kaiser sörö­ző meleg ter­me volt.

A Kaiser zsú­fo­lá­sig meg volt tel­ve túrá­zók­kal, de enge­dé­lyez­tünk magunk­nak 15 perc pihe­nőt és foly­tat­tuk utun­kat Anyá­csa­pusz­ta felé. Az ellen­őr­ző­pont tábor­tü­ze rend­kí­vül hívo­ga­tó volt. Szí­ve­sen elpi­hen­tem vol­na egy fél órát mel­let­te, de ekkor már csak a Kakukk-hegy állt köz­tünk és a győ­ze­lem között, így úti­tár­sa­im­nak hála néhány perc eltöl­té­se után foly­tat­tuk a túrát.

A Kakukk-hegy nyo­masz­tó­an közel volt már és egy­re csak köze­le­dett. Ez volt az utol­só nagy pró­ba. Egy utol­só roham a cél előtt. Neki­ru­gasz­kod­tunk, egy­mást támo­gat­va halad­tunk fel­fe­lé 15–20 m‑ként meg­áll­va szusszan­ni egyet. Min­den tar­ta­lé­ko­mat fel­él­tem már, ami­kor elér­tünk egy elő­re­tolt gép­pus­ka­ál­lást a hegy­te­tőn és ekkor meg­pil­lan­tot­tuk a magyar lobo­gót!

Egy német-magyar kato­nai tábor volt az utol­só ellen­őr­ző­pont. Remek érzés volt beér­ni a tábor­ba, elér­ni baj­tár­sa­ink vona­lát, ahon­nan már csak egy rövid séta veze­tett lefe­lé Szo­mor­ra. Itt pihen­tünk egy más­fél órát, majd élmé­nyek­kel és emlé­kek­kel gaz­da­god­va elin­dul­tunk Tata­bá­nya felé.

A túra azon német és magyar kato­nák emlé­két pró­bál­ja ápol­ni, akik éle­tü­ket áldoz­tak a fővá­ros és a magyar pol­gá­ri lakos­ság védel­me során, ami­kor a szov­jet Vörös Had­se­reg meg­ost­ro­mol­ta Buda­pes­tet. A körül­zárt és a kész­le­te­i­ket lénye­gé­ben tel­je­sen fel­élő védők, vala­mint a hoz­zá­juk csat­la­ko­zó civi­lek végül kitö­rést haj­tot­tak vég­re. Az ő útvo­na­lu­kat jár­juk végig, az ő embe­ri nagy­sá­guk előtt adó­zunk, ami­kor a túrán részt veszünk és sír­ja­i­kon mécse­se­ket gyúj­tunk.

A kor­hű egyen­ru­há­ba öltö­zött hagyo­mány­őr­zők és túrá­zok, vala­mint az ellen­őr­ző­pon­tok dísz­le­tei által meg­te­rem­tett atmosz­fé­ra adja ennek a túrá­nak az iga­zi vará­zsát. Itt már nem har­co­lunk. Épp úgy talál­ko­zunk német és magyar egyen­ru­hák­kal, fegy­ve­rek­kel és relik­vi­ák­kal, ahogy szov­jet kato­ná­ké­val is.

Tovább­ra is ezt a túrát tar­tom az egyik leg­mél­tó­ság­tel­je­sebb mód­já­nak az ost­rom­ra és a kitö­rés­re való meg­em­lé­ke­zés­nek. Így csak aján­la­ni tudom min­den ter­mé­szet­já­ró és meg­em­lé­kez­ni vágyó ember szá­má­ra!

Ezút­tal har­ma­dik alka­lom­mal sike­rült tel­je­sí­te­ni a túrát és remek élmény volt újra. Ám, saj­nos, elkép­zel­he­tő, hogy a csú­szó-kopó “alkat­ré­sze­im” amor­ti­zá­ló­dá­sa miatt egy ide­ig most pihen­tet­ni fogom a 60 km-es távot, per­sze nincs kizár­va az sem, hogy a későb­bi­ek­ben még indul­ni fogok vala­mi­kor.

Mert bár a józan ész mel­lőz­né a 60 km-es terep­gya­log­lá­so­kat, az emlék­tú­ra szel­le­mi­sé­ge és han­gu­la­ta gyak­ran vissza­húz!

Dicső­ség a hősök­nek!

Vaj­da Krisz­ti­án Ferenc

Érték és Emlé­ke­zet Egye­sü­let

kitorestura.hu