Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet

Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet

IMG_8092

A Duna TV Hazajáró című honismereti és turisztikai műsora rajongóinak kezdeményezésére, a műsorkészítők aktív részvételével megalakult a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet; tagjai zászlóbontó összejövetelt tartottak július 26.-án vasárnap délelőtt Csobánkán, a Prohászka Ottokár Élet Házának udvarán tartott rendezvényen.

A Duna TV missziója és célja is változatlan: a magyarság saját kulturális és történelmi hagyományaihoz való visszatalálását segítő műsorok készítése, ezt a missziót maradéktalanul teljesíti a Hazajáró – mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A népszerű sorozatot méltatva kiemelte, hogy ezek az adások példát mutatnak magyarságból a Kárpát-medencében, illetve a Duna World jóvoltából a diaszpórában élőknek is. A vezérigazgató kijelentette: ígérhetjük, hogy ameddig mi vagyunk, addig a minden héten „kopogtató”, sőt „dörömbölő” Hazajáró is képernyőn lesz.

IMG_7454

A Kárpát-medence magyarjainak egységét, a sokakat összefűző baráti kötelékek erejét említette köszöntőjében Moys Zoltán, a turisztikai magazinműsor rendezője, forgatókönyvírója, az egylet egyik alapítója. Mint mondta, ezt az egységet jelzi, hogy a zászlóbontásra a Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Délvidékről és Moldvából is szép számmal érkeztek. A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet létrejöttének előzményeit ecsetelve úgy fogalmazott: a nézők jelezték, hogy nemcsak virtuálisan, hanem a valóságban is szeretnék bejárni a Kárpát-medence legszebb tájait, kapcsolatokat, barátságokat építeni és egyben új és erős kötelékeket létrehozni. Ennek megszervezése, összehangolása pedig egy ernyőszervezet létrehozásával a legkézenfekvőbb.

Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet

A műsor készítői és szereplői, közöttük Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor a turisztikai magazin további céljairól is szót ejtettek. Mint az elhangzott, a Duna TV-n 4 éve futó műsorból eddig 127 rész ment adásba, de összesen 260 részt terveznek. Aláhúzták: a most létrehozott egyletet mindenki figyelmébe ajánlják, aki fontosnak érzi a magyar nemzet megmaradását és erősödését. A hazajaroegylet.hu honlap már elérhető, pár hónapon belül valamennyi bebarangolásra érdemes tájegység adatlapját, valamint az ajánlott szállásokról szóló és egyéb fontos információkat is feltöltik rá.

Thuma Róbert, az egylet elnöke arra kérte az anyaországiakat és a külhoni testvéreket, hogy legyenek hírvivői a zászlóbontásnak, majd név szerint is bemutatta a jelenlévőknek a 11 alapítót.

Moys Zoltán az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy a július 3-án alakult egyletnek máris több száz tagja van. Honlapjukon keresztül magánszemélyek és már működő egyesületek, valamint támogatók jelentkezését is várják; az utóbbiakét már csak azért is, mert a tagdíjakon kívül adományokra is szükségük lesz ahhoz, hogy fenntartsák magukat.

A rendező-forgatókönyvíró az „első fecskék” között említette a Semsey Andor Mecénás Kört, amely Székelyvéckén egy kisebb házat ajánlott fel hazajáró pontként. Efféle pontból többet is létrehoznának, de jelvényszerző mozgalmat és más, a csatlakozást ösztönző akciót is tervbe vettek.

A zászlóbontó rendezvény résztvevői közös hársfaültetéssel fejezték ki összetartozásukat, délután pedig Böjte Csaba ferences szerzetes tartott szentmisét, ahol megáldotta az Egylet zászláját.

(MTI)