Gyurkovics Helytörténeti Ház (Botond – ház) – Haraszti

Gyurkovics Helytörténeti Ház (Botond – ház) – Haraszti

Uticélok / Délvidék / Szlavónia

Látnivaló
Hazajáró Pont
Kártyaelfogadó hely

Kedvezmény

Egyesületi tagok számára

A Botond-ház látogatása előzetes egyeztetés alapján: ajándék

Pálinka árából: 10%

Kapcsolat


Kapcsolattartó: Szenn Vanda

31216 Antunovac-Hrastin
Petefi 21.
(Horvátország)

GPS: 45,43473, 18,59758

Telefonszám:

00 385 919 716 752 (Szenn Vanda)Harasztiban a 1980-as évek második felétől működött helytörténeti múzeum, melyet Gyurkovics Hunor festő- és grafikusművész rendezett be, aki egész életében előszeretettel gyűjtötte a régiségeket. Bár a délszláv háború miatt a múzeum is bezárt, a megmentett tárgyakat 2010-ben ismét kiállították Gyurkovics Néprajzi Gyűjtemény néven. A haraszti tájház ma a vidék egyik leggazdagabb néprajzi gyűjteménynek ad otthont.

A 90-es évek végén, Horvátország más területeihez hasonlóan, itt is megkezdődött a felújítás. Közben a parókiába egy fiatal lelkészházaspár költözött, így a pusztulástól megmentett néprajzi gyűjteménynek új helyet kellett találni.

2010-ben az örökség a haraszti református templom tövében található kicsi, fehérre meszelt, piros tetős épületbe került, amely a falu egyik legöregebb háza. A három helyiséges parasztház egykor a módosabb családi házak egyike volt a településen, azonban az idő megtette a hatását, így a múzeumi tárgyak beköltöztetése előtt alapos felújításra volt szükség.

Jelenleg ez a legjobban megőrzött öröksége a haraszti magyarságnak. Sok munkát igényel az a törekvés, hogy a magyar nyelvet éltessék ezen a településen a beszéd és éneklés terén egyaránt, ebben pedig segít a néprajzi gyűjtemény, ugyanis arra emlékezteti a falu népét, hogy milyen változatos és sokszínű volt a magyar néphagyomány e területen, amit meg is kell őrizni.

Ugyancsak fontos a helyiek számára, hogy segítségével bemutathatják a régi magyar falusi életmódot a fiataloknak.