Déva – Unitárius lelkészi hivatal

Déva – Unitárius lelkészi hivatal

Uticélok / Erdély / Hunyad
Nehézségi szint:
1/10

Látnivaló
Hazajáró Pont

Kedvezmény

Egyesületi tagok számára

Szálláskeresés, információ: ingyenes

A környéken nem csak magyar tulajdonú szolgáltatókat nehéz találni, de sokszor még magyar ajkú embert is akihez segítségért fordulhatnánk. A Hazajáró pontként szolgáló dévai Unitárius lelkészi hivatalba bátran betérhetnek a Hazajáró Egylet tagjai segítségért, eligazításért. Kapcsolattartó: Kopándi Zoltán(+40/744 437063).

Kapcsolat


330153 Déva
Lucian Blaga utca 14.
(Románia)

GPS: 45.88245, 22.89785

Telefonszám:

+40 744 437063 (Kopándi Zoltán)

Weboldal:

https://www.facebook.com/D%C3%A9lnyugat-Erd%C3%A9lyi-Unit%C3%A1rius-Sz%C3%B3rv%C3%A1nyegyh%C3%A1zk%C3%B6zs%C3%A9g-724830087711730/ (Facebook oldal)

E-mail:Dévai Unitárius Egyházközség: Hivatalos megnevezése Dél-Nyugat-Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség, mely magába foglalja a dévai, vajdahunyadi, temesvári és aradi híveket. Egyházközségünk központi épülete Déván található, annak központjában, és első püspökünk nevét viseli „Dávid Ferenc Zarándok-, és Szórványközpont”.

Az egyházközség életét évről-évre meghatározza a Dávid Ferenc zarándoklat. 1998 óta tartunk zarándoklatot egyházalapító vértanú püspökünk emlékére.

Déva várában található egy cella, mely helyet ad vallásalapítónk emléktáblájának. Az első emléktáblát a Magyar Unitárius Egyház 1910-ben helyezte el (most a templom udvarán található), jelenleg egy háromnyelvű (magyar-angol-román) márványtábla emlékeztet püspökünk mártírhalálára.

A zarándoklat eddigi kiírásain átlagban évente több mint félezer személy sereglett össze a dévai várba, melyet hagyományosan a novemberi hónap első teljes hetének szombatján tartunk. A rendezvény túlnőtte az unitárius és az erdélyi kereteket, így Dávid Ferenc történelmi jelentősége a zarándokok bővülő köre által is kifejezésre jut. Minden esztendőben zarándokok érkeznek Erdély földje minden szegletéből, de Magyarországról, Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból is.

A vár arculata évről-évre változik, egy nagy átalakulás nyomait láthatjuk a felvezető ösvényen, változnak az arcok is, úgy, ahogyan változnak az idők is. Érezzük, hogy ott „magos Déva várán” nekünk egy mély lélegzetet kell vennünk, otthonainkba visszük annak a helynek lelkeket erősítő hatását, az emlékezés, a zarándoklás és a közös együttlét méltósága és öröme kell erőt adjon mindennapjainkhoz- Mindazt, amit a zarándoklat alkalmával megélünk és átélünk egyedi és megismételhetetlen, új és újabb pozitív érzésekkel gazdagítja a hétköznapok által megtépázott, elfásult lelkünk.

Látjuk, tapasztaljuk azt, hogy az évről évre egyre népszerűbb zarándoklat, a szórványra és benne gyülekezetünkre is pozitívan hat.