Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület, Nyíregyháza

Bemutatkozás

Az egyesület 1999-ben jött létre abból a célból, hogy elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében segítse a katasztrófavédelmi munkát. Felkérésre, más civil szervezetekkel és állami szervekkel együttműködve az ország bármely pontján, illetve határainkon kívül is tevékenykedünk.

Tagjaink alpinista, búvár, vízimentő, egészségügyi, önkéntes tűzoltó képesítéssel rendelkeznek.  Több tagunk elvégezte a mentéshez szükséges eszközök, gépek szakszerű használatához szükséges tanfolyamokat.

Munkánkat jelenleg 4 vizsgázott mentőkutya segíti, további kettő pedig kiképzés alatt áll.

Az elmúlt években részt vettünk a térségünket érintő természeti katasztrófák következményeinek felszámolásában. Dolgoztunk a Tiszát, a Szamost, a Bodrogot, a Sajót, és a Bódvát érintő árvizeknél, valamint a dunai árvíznél. Tevékenykedtünk jégeső, szélvihar okozta károknál, a rendkívüli hóesés okozta problémák felszámolásánál.

Rendszeresen segítünk eltűnt személyek keresésében, vízi balesetek áldozatainak felkutatásában.    Az állatvédő egyesületek felkérésére végzünk állatmentéseket.

Külföldön többek között dolgoztunk földrengéseknél, a cunami áldozatainak ellátásánál, az USA-ban a Katrina hurrikán után.

2008 óta részt veszünk a csíksomlyói búcsú egészségügyi biztosításában.

A katasztrófa-elhárítási és mentési munkákat karitatív alapon, térítésmentesen végezzünk.

Egyesületünk képezi a Nyíregyházi Járási Katasztrófavédelmi Mentőcsoportot.

Az idén 8. alkalommal szervezzük meg a 32-es határvadászok emléktúrát. A túra szervezői körül kialakult egy baráti társaság, melynek tagjai rendszeresen túráznak Magyarországon és a határainkon túli területeken is.  Sebő Ödön és a 32-esek nyomán jártunk a Gömöri-hegységben, valamint Galíciában is, ahol első világháborús emlékhelyeket látogattunk meg.

2016-ban együttműködési megállapodást kötöttünk a Hazajáró Honismereti és Turista Egylettel.

Az idén májusban a Beszkidekbe készülünk, ahol homonnai hagyományőrzőkkel együttműködve egy katonai temető felújításán fogunk dolgozni a túrázás mellett.

Elnök: Vincellér Tibor, tel: +36 70 38 73 200, e-mail: Alelnökök: Balogh Zsolt, tel: +36 30 330 77 73, e-mail: Papp István, tel: +36 70 38 73 204, e-mail: Túraszervező:   Kohl András, tel: +36 30 914 78 19, e-mail: