Kőszegremete

A falu felett a Domokos-domb gyümölcsöse kivételes emlékoszlopot találunk. Ezt a Széchenyi-obeliszket 1861-ben, a legnagyobb magyar halála után emelte az erdélyi arisztokrácia. Érdekessége, hogy Erdélyben ez az egyetlen kültéri Széchenyi-emlékmű.

Nagyvezekény

A Zsitva medencéjére ereszkedő domboldalon, a Nagyvezekény feletti síkon egy bronz oroszlán hirdeti az örökkévalóságnak a magyar harcosok diadalát. “Állj meg vándor és olvasd!” – szól az oroszlán. Ezen a helyen győzték le 1652-ben az érsekújvári főkapitány, Forgách Ádám vitézei Musztafa bég többszörös túlerőben lévő török seregét. Az Esterházy család súlyos árat fizetett: négy fivér László, Ferenc, Tamás és Gáspár adta életét a hazáért, Európáért.

Vereckei-hágó

Ez a Keleti-Beszkidek hajdan volt legforgalmasabb átjárója, ahol őseink nagy része is belépett a Kárpát-medencébe. A honfoglalás emlékére állított műveket az aktuális hatalmak igyekeztek eltüntetni, míg végül a magyar emberek szívében örökké élő emlékművet Matl Péter öntötte formába. 2008 óta állja a rongálók dühödt rohamait. Az emlékmű hét kőtömbből áll, melyek a hét honfoglaló törzset szimbolizálják.

Krasznahorkaváralja

A településen honfoglalási emlékmű található, valamint az Andrássy család 1904-ben, szecessziós stílusban épült mauzóleuma. A falu felett magasodik a család ősi fészke, a 13. században épült vár.

Nyerges-tető

878 méter magas hágó Hargita megyében, a Háromszéki-medencét és a Csíki-medencét összekötő átjáró a Csíki-havasok és a Torjai-hegység között. A Csíkkozmás és Kászonújfalu települések közötti vízválasztón helyezkedik el. Leginkább az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. A csatában elesett hősök emlékét emlékoszlop őrzi.