Hazajáró műsorok

Vág-Nyitra-köze – Magyar élet az érsekújvári-lapályon

257. rész

– „Hányadán állnak itt a magyarok? – Itt? 50 százalék magyar, 30 százalék szlovák és 20 százalék hun… – Hun?- Igen. Hun magyar, hun szlovák…” Így zajlik a párbeszéd itt, a Kisalföldön, a Vág és a Nyitra közé eső Érsekújvári-lapályon, ahol Palócföld, Zoborvidék és Mátyusföld találkoznak, s megbeszélik, mennyivel igazabb volt régen. Akkor is, amikor árvizek jártak, és még akkor is, amikor török vagy éppen labanc prédálta őket. Mert a szláv térhódítással megpecsételődött a sorsuk. A régi nemes viadalok után jöttek a ki- és betelepítések, aztán beköszönt a legszánalmasabb 21. század, amikor a magyar már önként adja fel ősei karddal megtartott földjét, értékeit, anyanyelvét. Ám Czuczor Gergely és Jedlik Ányos szülőföldjének kitartó magyar közösségei azért nem adják olyan könnyen magukat.

Látnivalók / Felvidék / Nyitra

Erre haladt Budáról Csehországba is a kereskedelmi út, amely mellett keddenként hetivásárt tartottak. Így vert gyökeret, majd virágzott mezővárossá Tardoskedd, ahol a sok harc és a deportálások ellenére ma is tartja magát a magyarság.  A tardoskeddiek minden szabadságküzdelmünkből derekasan kivették a részüket. A kuruc időkben a falu határában, az ún. Rákóczi-dombon súlyos harcok folytak a labancok ellen.

Érdemes ellátogatni a falu tájházába, ahol megismerkedhetünk a tardoskeddiek egykori mindennapjaival.

Bővebben...

Andódon született Czuczor Gergely.  Szülőházát az 1950-es években lebontották, de van egy emlékmúzeuma. Itt megismerkedhetünk a ferences szerzetes, irodalmár életútjával.

Andódon az emlékház mellett szobor is őrzi emlékét.

Bővebben...

Szimő nem másnak, mint a feltaláló, bencés szerzetesnek, Jedlik Ányosnak szülőfaluja. A település a Jedlik Házban állított emléket a tudósnak, ahol találmányait is kipróbálhatjuk.

Jedlik Ányos 86 találmányából egyetlen egyet szabadalmaztatott, a szikvíz gyártást. S milyen jól tette, mert ezzel sokunk örömére közvetve a fröccsöt is megteremtette. A Károlyi-házban ma is gyártják a szikvizet.

Bővebben...