Liptói-havasok – A Rohács-csoport őszi tüneményei
Hazajáró műsorok

Liptói-havasok – A Rohács-csoport őszi tüneményei

58. rész

“A magas hegységektől környezett és borított Liptó megye tájképi szépségekre és vadregényes jellegére nézve hazánknak legszebb, legérdekesebb részei közé sorozható. A felhőkbe meredő hegyormok megszakgatott csúcsaikkal, s fenyveserdő borította oldalaikkal tekintenek le a Vág völgyének hullámos lapályára, hol apró helységek sorakoznak. A Középponti Kárpátoktól nyugat felé húzódó liptói havasoknak 2.000 méternyi magasságig emelkedő tetői a havasi legelő minden szépségével pompáznak, míg oldalaikat gyönyörű erdőségek borítják. Míg a zöld fenyvesek koronázta völgyekben, a katlanszerű mélyedésekben csillámló tengerszemeket körös-körűl elzáró kopár, hegyes sziklák őrködnek a néma csend fölött…”

 Majláth Béla: Liptómegye

Nem túlzott Majláth Béla, amikor az Északi-Kárpátok, gyöngyszemét, a Magas Tátra nyugati, szelídebb formavilágú, alacsonyabb folytatásának is tekinthető kistestvérét, a Liptói-havasokat méltatta. Az Árva és Liptó határát képező, a Magas-Tátra és a Kócs-havas közé ékelődött, túlnyomórészt gránitból felépülő vonulat káprázatos paravánként emelkedik a történelmi emlékekben gazdag Liptói-medence fölé. A Tátrai Nemzeti Park részét képező havasnak turista szempontból még előnye is van a Magas-Tátrával szemben, hisz a mintegy 36 km hosszú, kanyargós, kevésbé csipkézett főgerincén jól kiépített, könnyen végigjárható turistaösvény halad. Azért a Hazajáró csak megtalálta a legmarkánsabb formakincsekkel rendelkező, 2000 méter fölé nyúló gerincszakaszát, a Rohács-hegycsoportot, amit éles, csipkézett ormok és lent a katlanokban csodálatos tengerszemek fémjeleznek.

Látnivalók / Felvidék / Liptó

A Mattyasovszky család ősi birtoka. A falu büszkesége a román kori erődített Szent László templom.

Bővebben...

A Liptói-medence szívében fekvő egykori vármegyeszékhely nevét a helység templomának védőszentjéről kapta. A fejlődő települést a 14. században Nagy Lajos király ruházta fel városi ranggal, majd a következő században a husziták feldúlták ugyan, de miután Hunyadi Mátyás kiverte őket Liptóból, olyannyira feléledt itt az élet, hogy először a környék kereskedelmi központja, majd 1677-ben a vármegye székhelye lett. 100 éve még tótok, magyarok és németek élték a közös Korona alatt életüket, az ódon épületek szépséges keretei között.

A Szmrecsanka patak és a Vág torkolatáná fekszik Okolicsnó. Nevezetessége a katolikus templom, amit még Mátyás király építtetett 1489-ben. A falu egyben az Okolcsányi nemzetség bölcsője is volt.

Bővebben...

A Vág partján fél évszázada még apró liptói helységeken át vezetett volna utunk. Ám a ’70-es években a folyó felduzzasztásával 9 ősi települést, köztük Szentmáriát is elárasztották, hogy helyükön hatalmas víztározót alakítsanak ki. A tó az energia mellett a turizmust is szolgálja.

Bővebben...

A Gyertyaszentelő Boldogasszonynak szentelt Árpád-kori gótikus temploma a Világörökség része.

Bővebben...

A Placslivo-csúcsáról csodás panoráma nyílik a Liptói-havasok teljes gerincére. Kelet felé ellátunk egészen a Magas-Tátráig, alant pedig a Rohácsi-völgykatlanban ülő tengerszemeket csodálhatja meg a vándor. Az egész liptói gerinc fénypontját jelentő kettős orom, a Hegyes-Rohács nem a legmagasabb, de jellegzetes szarv alakja miatt a legismertebb csúcsa a Liptói-havasoknak. Igen meredek, törékeny kőzetből álló falakkal rendelkezik, ezért megmászása minden irányból fokozott figyelmet igényel. Innen a Rohács északi oldalán hatalmas, szinte függőleges, lánccal biztosított sziklaleszakadásokon ereszkedünk a Jamnické-nyeregbe. Innen észak felé fordulva a vad gerinc szelídülni látszik. A morózus sziklákat gyephavas váltja fel. Az ezeréves határt jelentő Volovec széles, füves orma, ami az egész havasok egyik legjobb kilátópontja.

Bővebben...

A késő jégkorszaki eredetű Rohácsi-tavak körtúrájának ideális kiindulópontja a Tatliak-tó partján álló menedékház. Innen a zöld jelzésű tanösvényen mintegy három óra alatt körbe lehet járni a tengerszemeket.

A hegység legnagyobb zuhataga a 18 méter magasból aláhulló Rohácsi-vízesés.

Bővebben...