Hazajáró műsorok

Gömör-tornai-karszt II. – A Bódva-völgyétől Szádelőig

30. rész

Folytatjuk ebbe a keservesen szép tájban, az önkénnyel kettészakított Gömör-Tornai-karsztban megkezdett vándorutunkat. Mert kevés olyan hely van a Felvidéken, ahol gyönyörű természeti környezetben, grandiózus sziklás hegyek között magyar lakta településeket találhatunk. Ezért jöttünk most ide, a karsztvidék keleti részébe, hogy a Bódva-völgyből indulva a Jászói-fennsíkon keresztül, Áj és Torna legendás világát érintve megkapaszkodjunk a Szádelői szurdokvölgy sziklatömbjein, és magunkba lélegezzük a virágba borult fennsíkok és a fogcsikorgató küzdelemben soha el nem fáradó magyar szellem levegőjét.

Látnivalók / Felvidék / Abaúj-Torna

A település a premontrei rend kolostoregyütteséről nevezetes. A szerzetesrend a 12. században telepesett meg hazánkban, és itt, a Jászó-szikla tövében az elsők között alapították meg a jászóvári prépostságot.

Bővebben...

A Jászói-fennsík legmagasabb pontja a Súgói-szikla, ahonnan remek kilátás nyílik a Kojsói-havasokra.

Bővebben...

A Jászói és a Szádelői-fennsíkot kettészelő Áji patak festői szurdokvölgy alsóbb szakaszain az Áji patak több helyen is vízesésként zuhog alá a sziklás teraszokról, az erre járó vándorok legnagyobb örömére.

Bővebben...

A Szent László forrás a premontrei szerzetesek régi kegyhelye. A forrás felett a középkori kápolna romjain újjáépített erdei templom várja a zarándokot.

Bővebben...

A tornai medence egykori őre ma már elhagyottan áll. Pedig volt idő, amikor még az egész vármegye székhelyeként tündökölt büszkén, a Szádelői-fennsík délkeleti nyúlványán.

Bővebben...

A karsztvidék legcsodálatosabb ékköve. Legnagyobb sziklatömbje a Cukorsüveg, 105 m magas. A völgyben a Szárpatak csordogál. A 3 kilométer hosszú szurdokban 1886-ban építették ki a ma piros sávval jelzett turistaösvényt.

Bővebben...

A tatárjárás után a Szepességből idetelepült németek alapították. Nem sok emlék maradt itt, hisz 1795-ben hatalmas tűzvész pusztított, és 100 éve talán még nagyobb rombolást hozott az impériumváltás. A központban található a gótikus templom, ami a közelmúltban felújításon esett át. A városban bormúzeum várja a szőlőből készült nedű szerelmeseit, ahol borkóstolásra is van lehetőség.

Bővebben...