Észak-Dalmácia – Egy korona két nemzet az Adrián
Hazajáró műsorok

Észak-Dalmácia – Egy korona két nemzet az Adrián

244. rész
"Tengerhez, magyar, homokod porából, fekete sarad ragadósságából! A tenger viharában Istennek képe tükröződik; végtelen idők nem írtak ráncot azúr homlokára; míg a föld vizenyős sarában minden gyáva nyúl nyomot hagy hátra..."
Kossuth Lajos

Hogy mi járatban a Hazajáró Észak-Dalmáciában? Pontosan annak a mindösszesen 158 esztendőnek a nyomában, amelyet a Könyves Kálmán királyunkkal megnyíló magyar impérium alatt töltött Zára és környéke, kisebb-nagyobb megszakításokkal. A Velencei Köztársaságnak persze nem tetszett a magyar jelenlét, de a horvátok rendre mellénk álltak: a királyaink nyújtotta szabadságot választva az adriai vetélytárs elnyomásával szemben. A dalmáciai városok és a magyar korona évszázados köteléke sok nyomot hagyott az Adrián. Ám jött a török, és jobb dolgunk is akadt, mint, hogy a tengeri kijáratért harcoljunk. Magyarokat a legújabb idők hullámai is hoztak Észak-Dalmácia páratlan szépségű, szaggatott partvidékére, amelynek valódi ékkövei a Kornati és a Telescica szigetcsoportjai.

Látnivalók / Délvidék / Dalmácia

A Telascica Nemzeti Park fő látnivalója a függőleges sziklafal, melynek tetejéről a végeláthatatlan tengert csodálhatjuk meg. Innen alig pár perc sétára találjuk a Mir-tavat, melynek különlegessége vizének kivételesen magas sótartalma, amely a tavat tápláló tengeri patakoknak köszönhető.

Bővebben...

A natúrparkot mintegy 150 kisebb-nagyobb kopár sziget és sziklazátony alkotja.

Volt idő, amikor sűrű növényzet, fenyvesek és tölgyesek borították a szigeteket. Ám a velencei uralom idején kiirtottak az erdeit, mert kellett a fa a törökökkel szembeni harcokhoz.

Bővebben...