Hazajáró műsorok

Észak-Dalmácia – Egy korona két nemzet az Adrián

244. rész

De tényleg? Mit keres a Hazajáró a dalmát tengerparton? Ha jobban belegondolunk, Közép-Dalmáciát már végigjártuk Splittől Sibenikig, hát akkor miért éppen Dalmácia északi része hiányozzon a kirakóból? Egészen pontosan annak a 158 évnek (1105-1116, 1181-1202, 1242-1313, 1345-1346, 1357-1409) az emlékeit kutatjuk, amelyet magyar impérium alatt töltött Zára és környéke. (Split és környéke – mivel távolabb van Velencétől – még többet.) A köztes időszakokban a Velencei Köztársasággal hadakoztunk azért, hogy legyen tengeri kijáratunk. A horvátoknak is jobban ízlett a magyar királyok nyújtotta szabadság, mint az adriai vetélytárs elnyomása, de végül aztán jött a török, és jobb dolgunk is akadt, mint, hogy Záráért harcoljunk. Magyarokat aztán a jugoszláv idők is hoztak erre a páratlan szépségű tájra, melynek ékköve a Kornati és a Telesnica nem csak Dalmácia, hanem egész Horvátország és az Adria büszkesége is.

Látnivalók / Délvidék / Dalmácia

A Telascica Nemzeti Park fő látnivalója a függőleges sziklafal, melynek tetejéről a végeláthatatlan tengert csodálhatjuk meg. Innen alig pár perc sétára találjuk a Mir-tavat, melynek különlegessége vizének kivételesen magas sótartalma, amely a tavat tápláló tengeri patakoknak köszönhető.

Bővebben...

A natúrparkot mintegy 150 kisebb-nagyobb kopár sziget és sziklazátony alkotja.

Volt idő, amikor sűrű növényzet, fenyvesek és tölgyesek borították a szigeteket. Ám a velencei uralom idején kiirtottak az erdeit, mert kellett a fa a törökökkel szembeni harcokhoz.

Bővebben...