Hazajáró műsorok

Amerika – Ohio 2. – Magyar élet Clevelandben

234. rész

Itt vagyunk még mindig, az Új világban, a tengeren túl, Amerikában, Ohio államban, Clevelandben. Valahol ott tartottunk, hogy a Buckeye régi magyar diaszpóra világa már leáldozóban van. Már-már el is keseredtünk volna, mint Ábel az aszfalt-rengetegben, de a remény tovább vitt minket. A remény, hogy a helyi magyar közösségnek van még ereje tovább éltetni a hitet és az anyanyelvet.

Látnivalók / USA

Úgy tűnik, Cleveland tényleg kimeríthetetlen magyar vonatkozásokban. A Magyar Kulturális Központban székely kapu fogad és egy szívbe markoló vers, ami szerint „e kis magyar vár idegen lelkek között egy kis darab hazát jelent a messze idegenben bolyongó magyaroknak.”

Itt folyik vadregényes völgyében a Cuyahoga folyó, amelynek felső része már a Cuyahoga-völgy Nemzeti Park része. Ohio egyetlen nemzeti parkja a nagyjából ötszáz kilométer hosszú Erie-csatornának állít emléket, ami a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal összekötő csatornahálózat része.

Szép tanösvény vezet a völgy sziklái mentén a Brandywine fátyol vízeséshez.

Van itt egy másik vízesés is, a Blue Hen. Ennek az a különlegessége, hogy elméletben száraz bőrrel meg lehet úszni a mögé bújást.

Bővebben...