Zarándi Hazajáró túra – Pásztor köve csúcs

Zarándi Hazajáró túra – Pásztor köve csúcs

2024. április 27. szombat 9:30 - 20:00

Helyszín

Zarándi-hegység
Zarándi-hegység, Románia

GPS: 46.16667, 22.25

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Hazajáró kupa részeként is meghirdetett „Zarándi Hazajáró túra”, mely az Erdélyi szigethegység déli szegletében húzódó Zarándi-hegység felfedezésére invitálja a túrázás szerelmeseit 1 napos túra keretében. Elérése: Kisjenő– Borosjenő (Ineu) – Buttyin (Buteni) útvonalon jutunk el az Arad-megyei Keszendre (Chisindia) ahol a gyülekező pont a polgármesteri hivatal parkolója lesz.
Innen már közösen gépjárművel letérve az aszfaltról Vészalja (Văsoaia) felé kanyarodunk, majd a településre érkezve annak túlsó végén a túránk kiinduló pontjára érünk, ahonnan túránk indul.

Túraterv:

A közel 550 m magasan fekvő faluból indul a túránk a kék kereszt jelzésen déli irányba, murvás traktor úton. Az Inalt csúcs alatt kanyargó Minișel patak forrását érintve érjük el a Cabana Codreni menedékházat, majd becsatlakozunk a piros kör jelzésű ösvénybe, melyen kelet felé fordulunk a szekérúton. A Zarándi-hegység jelzéseit is festő aradi Önkéntes Hegyiszolgálat szomszédos Mocesti menedékházánál (Cabana Moţești) ismét dél felé kanyarodva, erdős részen hamarosan felérünk a Kincses csúcsra (Vf.Comorii 623 m). A piros kör jelzést követve erdőkön és hegyi legelőkön folytatjuk az utat a Zarándi-hegység mélyét jellemző hegyi tanyákat érintve, mígnem egy újabb réten a környék legmagasabb pontjára érünk, a 629 m magas Pásztor köve csúcsra (Vf Piatra Păcurar). Innen körpanorámával csodálhatjuk meg a Zarándi-hegység hullámzó vonulatait, de ellátunk egészen a Nagy Bihar csúcsáig is.
Az ebédünket elfogyasztva indulunk tovább a piros kör jelzést követve. Folyamatosan ereszkedünk lefelé egy négyes kereszteződésig ahol a keresztben áthaladó sárga sáv jelzésre térünk át észak felé.

Tovább ereszkedünk a Satului patak medréig, majd a La Corlat nevű elszórt házakból álló településrésznél elindulunk felfelé a sárga sáv jelzés mentén a Satului patak forrása felé, mígnem vissza nem érünk a Codreni menedékháznál hagyott járművünkhöz.

Táv: 17,8 km, szint: +751 m, -751 m.

Találkozó:
2024.04.27.-én helyi idő szerint 09:30-kor az Arad-megyei Keszend (Chisindia) polgármesteri hivatal parkolójában.

A felszerelésről, öltözködésről:
A túra során tavaszias időjárás vár bennünket ennek megfelelően az alábbi felszerelés ajánlott: Túrabakancs, réteges öltözet, esőkabát, sapka, vagy kendő a nap elleni védelemre, közepes (20-35 l) hátizsák (esővédővel), váltás zokni, túrabot, fejlámpa, megfelelő mennyiségű enni és innivaló, sebtapasz.

Nevezési díj, jelentkezés:

A nevezési díj 1.500.- Ft/fő. A túra teljesítői a HAZAJÁRÓ KUPA teljesítésének igazolásán túl oklevelet és kitűzőt kapnak.

Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet

Ha bármilyen további kérdés merül fel, úgy az alábbi elérhetőségeken várjuk jelentkezésedet.

További információk: 0620/997-9497 mail: