IpolyFeszt – Vezetett túra a Börzsöny nyugati gerincére

IpolyFeszt – Vezetett túra a Börzsöny nyugati gerincére

2019. június 22. szombat 9:30 - 19:00

Helyszín

Kemence, Erdei Múzeumvasút
Kemence, Kemencei Erdei Múzeumvasút, Csarnavölgyi út, Magyarország

GPS: 48.01369, 18.89384

Első ízben rendezik meg az ipolymenti településeket átölelő programsorozatot június 21. és 23. között hét, ebből öt magyar és két határon túli helyszínen. Hét helyszínen vár az ipolymenti települések igazán színes, programokkal teli fesztiválja, melynek keretén belül egy börzsönyi Hazajáró túrára invitálunk Benneteket.

Helyszín: Kemence, Erdei Múzeumvasút

Gyülekező: 9:30 – 9:50

Menetrendszerinti autóbusz 8:15-kor indul Szob vasútállomásról, 9:16-ra érkezik Kemencére. A rajt helyszíne, az Erdei Múzeumvasút Kemence központjából pár perces séta, az autóval érkezők itt tudnak parkolni.

Indulás: 10:00

Útvonal: Kemence: Erdei Múzeumvasút – Fekete-völgy: Vilati – Hamuház – Szimandli-nyereg – Bánya-tető – Salgóvár – Vár-nyereg – Kövirózsás – Holló-kő – Jancsi-hegy – Világos-pallag – Kemence: Erdei Múzeumvasút

Táv: 16 km

Szintemelkedés: 528 m

Várható érkezési időpont: 16:00 és 17:00 óra között

A túra szervezője a Hazajáró Egylet, túravezetők a Hazajáró turisztikai magazin műsorvezetői, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár. Vezetett túránk során a különböző megállóhelyeken a Börzsöny természeti értékeit és történelmi emlékei kerülnek bemutatásra.

Javasolt felszerelés: túrabakancs vagy túracipő, esőkabát, étel-ital (forrás nem lesz útközben)

Díjazás: a túra teljesítői emléklapot és kitűzőt kapnak

A túra leírása

Az Erdei Múzeumvasúttól a börzsönyi kék jelzéssel indulunk felfelé a Kemence-völgyben. A börzsönyi főalappontál befordulunk a Fekete-völgybe, majd a vadregényes völgyön a továbbra is a kék jelzést követve a Hamuházig, majd a Szimandli nyergéig kapaszkodunk. Itt jobbra fordulunk a piros kereszt jelzéssel, és tovább emelkedve elérjük a Bánya-tetőt, majd a nagyszerű kilátást nyújtó Salgóvárt. Ez már a hegység nyugati gerince, amelyen a piros jelzést követve észak felé indulunk. Egymás után következnek a szebbnél-szebb kilátást nyújtó csúcsok: a Kövirózsás, a Hollókő, majd a Jancsi-hegy; mindegyikükön megpihenünk és betekintünk az egykori ősvulkán kalderájába. A Világos-pallag után aztán ereszkedni kezdünk, és szép lassan elérjük a Kemence-völgyet, és benne az Erdei Múzeumvasút állomását.

Itt egy rövid pihenő után 17:30 órától rendhagyó élménybeszámolót tartanak a hazajárók. Várunk szeretettel!

A létszám könnyebb tervezése érdekében kérlek jelezd részvételi szándékod a e-mail címen vagy a 06703124560-as telefonszámon.

Eseményhez kapcsolódó látnivaló

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

73. rész: Alsó-Ipoly mente 1. – Ipolyságtól Tésáig