Csalhó-hegység túra a Hazajáró nyomában

Csalhó-hegység túra a Hazajáró nyomában

2019. július 25. csütörtök 4:00 - 2019. július 28. vasárnap 23:00

Helyszín

Csalhó-hegység
Hangu, Neamț, Románia

GPS: 47.07836, 26.04941

A Bihari Túrák Közhasznú Egyesület által közösen szervezett négy napos túrán a Hazajáró nyomába eredve a Keleti-Kárpátok keveset látogatott hegységbe, a Csalhóba látogatunk, ahol a magasba emelkedő sziklatömbökkel díszített észak-dél irányú főgerincet járjuk végig.1. nap
Indulás hajnali 04:00-kor Békéscsabáról, az OBI Andrássy úti oldalából, vagy megegyezés szerinti helyről kisbusszal.

Békéscsaba – Nagyszalonta – Nagyvárad útvonalon haladunk Kolozsvár felé, majd észak felöl kerülve a várost, Szászrégen – Dédabisztra – Maroshévíz – Borszék – Gyergyóholló – Gyergyótölgyes települések érintésével, majd Tölgyesi-szoroson átkelve Moldvában találjuk magunkat. Itt a Kis-Beszterce mentén utazunk tovább a Kelemen-havasokból érkező Beszterce patak 1960-as felduzzasztásából született Békás-tó érintésével a Schit völgyön felfelé haladva Csalhó nyugati lábánál fekvő Darnó (Durău) üdülőfaluig, ahol járművünket elhagyva gyalog túránkat indítjuk.

Darnó határában a Nemzeti Park látogatóközpontjában kiváltjuk a parkra szóló belépési engedélyünket, azután elindulunk a jelzésen felfelé a fenyőerdőben kanyargó ösvényen, majd 350 szint leküzdése után a Poiana Vesuri tágas legelőjére érünk. A réten délnek fordulunk, majd újra erdős vidéken oldalazva ékezünk meg a 35 m magasról két lépcsőben lezúduló Dörgő vízeséshez (Cascada Duruitoarea) melyből a bővizű Rupturi patak táplálkozik. Egy kis pihenő után a jelzésen folytatjuk utunkat meredek, sziklás ösvényeken egyre feljebb, míg nem a Piatra Lacramea mellett fel nem érünk Csalhó gerincét jelentő platóra. Innen észak felé fordulunk, és jelzése mentén az 1845 m magas Batca lui Ghedeon alatt elhaladva végül elérjük az 1750 m magasra épített Dochia menedékházat (Cabana Dochia), melyben éjszakai menedékünket is megtaláljuk.
Napi táv: 8,1 km; szint: +1020 m -85 m

2. nap
A magunkkal hozott reggeli elfogyasztása után dél felé indulunk, hogy meglátogassuk a térképeken a hegység legmagasabb pontjaként jegyzett 1907 m magas Nagy-Aklos csúcsot (Vf. Ocolașul Mare). A csúcsról megcsodálhatjuk a szomszédos hegyek nyújtotta panorámát, majd visszafordulunk, és a menedékház érintésével először a szomszédos Lespez 1850 m magas csúcsára kapaszkodunk, majd észak felé haladunk tovább a jelzés mentén, hogy a hegység jelképeinek számító sziklatornyok mentén a Tóka csúcsra (Vf. Toaca 1900 m) ahol ismét gyönyörű panoráma tárul elénk a háttérben a Békás-tóval, valamint a Széples- Radnai- és Kelemen-havasok vonulataival. Innen a 80 m magas Panaghia legendás szikláját, majd a Darabont Kucsmája nevű szikla alakzatot érintve rövid távon ereszkedünk le az 1220 m magasra épített Kút menedékházig (Cabana Fântânele), ahol rövid pihenőt teszünk. A pihenőt követően a jelzésre térve az erdők mélyére hatolunk, ahol az ösvény visszavezet bennünket a Darnó szélén hagyott járművünkhöz és elindulunk a Békási tárózó mentén a hegység déli szomszédjához a Hagymás-hegység északi végét határoló Békási-szoroshoz, ahol éjszakánkat sátrainkban töltjük.
Napi táv: 13,8 km; szint: +530 m, -1450m

3. nap
A reggelit követően elbontjuk sátrainkat és a Hagymás hegység északi végében található Szurdok-havasba indulunk. A Vereskő-nyeregből a Szurdok útján a jelzést követve hegyi legelőkön át leereszkedünk a Kis-Békás patak völgyébe. Egy mezítlábas patakátkelést követően felkapaszkodunk a Kis Szurdok-kő (1068 m) és a Lucs-kő (1232 m) csúcsok közti nyeregbe. Innen hegyi kaszálók és esztenák érintésével ereszkedünk le a Kis-Békás szoros szurdokvölgyébe. Egy függő hídon való átkelést követően leérkezünk a Magyarok hídjához a Békás-szoros főútjára, ahol kisbuszunk vár bennünket. A nap második felében átautózunk a Gyilkos-tóhoz ahonnan a jelzés mentén indulunk el felfelé a Gyilkos kilátója 1379 m magas csúcsára, ahonnan különleges panoráma nyílik a Gyilkos-tóra. Ez után visszatérünk a kisbuszunkhoz és átutazunk a legendás Kovács Péter hágóba, ahol az Olt folyó forrása ered. Éjszakánkat a bővizű forrás tövében felállított sátrainkban töltjük.
Napi táv:8,4 km, Napi szint: +890 m, -890 m

4. nap
Reggel sátorbontás után még egyszer feltöltjük vízkészletünket majd az Olt mentén Balánbányára utazunk, ahol utolsó túránk indul. A jelzést követve a Hagymás-hegység ikonjának számító Egyes-kő 1587 m magas csúcsánál lévő menedékházat vesszük célba. Itt egy kis pihenő után a Lósósdi-nyak (1505 m) érintésével jutunk fel a főgerincre, majd dél felé térve az Öcsém-tető 1707 m magas csúcsáig kapaszkodunk, mely a hétvégénk utolsó állomása is egyben. Innen visszatérünk a kisbuszunkhoz és a túra után elindulunk hazafelé.
Napi táv:8,4 km, Napi szint: +890 m, -890 m

Négy napi össz. táv: 61,3 km, négy napi szint + 2965 m – 2935 m

Ajánlott felszerelés: Túrabakancs, réteges öltözet, esőkabát, váltás zokni, kamásli (lábszárvédő), sapka, vagy kendő a nap elleni védelemre, közepes (55-70 l) hátizsák (esővédővel), sátor, derékalj, hálózsák, túrabot, fejlámpa, megfelelő mennyiségű enni és innivaló, sebtapasz.

Részvétel költsége: 18.800.- Ft/fő, mely tartalmazza az utazás költségtérítését.

Jelentkezés, további információk:
Kocziha Attila: +3620/997-9497
mail:

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

93. rész: Csalhó-hegység – A Keleti-Kárpátok sziklatornya