Határvadász túrahét Székelyföldön 1944-2019

Határvadász túrahét Székelyföldön 1944-2019

2019. augusztus 10. szombat 9:00 - 2019. augusztus 19. hétfő 19:00

Helyszín

Székelyföld, Erdély
Gyimesbükk, Románia

GPS: 46.58915, 26.04592

A székely határvadász zászlóaljak 1944. augusztus-szeptember hónapokban vívott honvédő harcainak 75. évfordulóján emléktúrákkal tisztelgünk katonáink hősies helytállása előtt. A 32-es határvadászok emlékútja X. alkalommal kerül megrendezésre, ez a túra a Hazajáró Kupa része. A gyimesi programokat a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület és az Erdély Mentőcsoport Csíkszéki Fiókja szervezi közösen az érintett önkormányzatokkal, plébániákkal, erdélyi és magyarországi művészekkel, civil szervezetekkel és magánemberekkel. A túrahét társ szervezője az Erdélyi Kárpát Egyesület. Az előző napok (augusztus 10-14.) túráinak szervezői Nagy József történész, Szima Csaba történész, Gergely József és Kohl András. A túrahét augusztus 10-én, szombaton kezdődik, az utazásra az előző pénteki nap javasolt.

A túrahét programja:

augusztus 10. szombat: VI. Kereszthegy emléktúra.

Találkozás 9 órakor a Cseres Tibor téren Gyergyóremetén, innen saját autóinkkal utazunk a Cengellér-hágóra, a túra indulási pontjához.

augusztus 11. vasárnap: A 24-es határvadászok emléktúrája a m. kir. 24. székely határvadász-zászlóalj emlékére. Idei túránk a 24/2. erődszázad katrosai völgyzárába vezet, mely a Kézdi-medencét északról lezáró erődje volt az Árpád-vonalnak. Túravezető: Szima Csaba.

Találkozás 10 óra 30-kor a Katrosa csárdánál.

Augusztus 12. hétfő, augusztus 13. kedd, augusztus 14. szerda: 3 napos kirándulás traktorral az Úz-völgyébe, két nap szállás a közbirtokosság faházaiban, reggelivel, vacsorával. Kedden túra a Magyaros-tetőre. A szálláshelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, néhányan saját sátraikban is meg tudnak szállni. Jelentkezés Kohl Andrásnál, elérhetőség a túrafelhívás végén.

Találkozás 10 órakor Csíkszentmártonban.

Augusztus 15. csütörtök: Pihenő nap, egyéni programokkal.

Augusztus 16. péntek: Túra a Szellő-tetőre és Kostelekre. A túra indulásának helyszíne megközelíthető gépkocsival a csíkszépvizi víztározó Gyimesek felőli végétől induló aszfalt úton, a Motorsirülő Szellő-tető elágazásig (kb. 7-8 km. az út legmagasabb pontja). Innen indul  9 órakor a gyalogtúra, a Szellőre, majd tovább Kostelekre, ahol a templom kertjében Málnási Demeter plébános úr és hívei részvételével felszenteli a felvidéki Csicsói Nagy Géza fafaragó által készített első és második világháborús áldozatok névsorát tartalmazó kopjafát. A kopjafa állításában jelentős segítséget nyújtott a Budakeszi Kultúra Alapítvány Bánkúti Ákos vezetésével. Ha időben vagyunk, meglátogatjuk a Rupert Mayer német jezsuita szerzetes emlékét őrző keresztet, ahol megemlékezünk a tábori lelkészről, aki 1916-ban sok katona életét mentette meg.

Az emlékezés után lovas kocsikkal jutunk vissza az elágazásnál hagyott autóinkhoz. A lovas kocsik számának tervezéséhez kérjük, előre jelentkezzenek, jelentkezzetek!

Augusztus 17. szombat: A X. alkalommal megrendezésre kerülő “32-es határvadászok útja” emléktúra egyben a Hazajáró Kupa túrája. Gyülekező és regisztráció 8 órától a hidegségi Fatányéros panziónál. 9 órakor indulunk Szilveszter Imre plébános úr áldásával a Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás közötti befutóhoz, ahova egykoron Sebő Ödön is megérkezett katonáival. Utunk során megemlékezést tartunk a Kondra-kereszt szomszédságában álló, a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák emlékét őrző keresztnél. Érkezéskor ünnepi köszöntő és kulturális műsor várja a túrázókat, majd egy tál meleg étel mellett pihenhetünk. Természetesen idén is lesz lehetőség busszal visszautazni a Hidegségben hagyott autóinkhoz, melyre a regisztrációnál lehet, illetve kell jelentkezni!

Augusztus 18. vasárnap:  A gyimesközéploki templomban Berszán Lajos atya szentmisét celebrál 8 órai kezdettel (természetesen a misén is részt vehetünk), majd 9 órakor megkoszorúzzuk az első világháborúban hősi halált halt Kövendy Ferenc és bajtársai sírját a templom mögötti temetőben. Reméljük, hogy a gyimesiek is minél többen részt vesznek az emlékezésen.

Ezt követően átautózunk Gyimesfelsőlokra, az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum udvarára. 10 órakor indulunk Ugra-tetőre Sebő hadnagy keresztjéhez, ahol 13 órakor Berszán atya emlékezik katonáinkra. A szentmise után lehetőség nyílik ebédelésre és pihenésre. 16:30-kor Gyimesbükkön a Kontumáci kápolna melletti katonai emlékhelyen kb. egy órás megemlékezést tartunk a gyimesbükki plébános úrral, Salamon atyával, melyen közreműködnek gyimesi népzenészek, táncosok André Csaba vezetésével, az évek óta velünk tartó Pregitzer Fruzsina Jászai Mari díjas színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja és Bata Hajnalka népzenész, népdalénekes fellépésével. Az emlékezés végén közösen átsétálunk a Deáky panzió udvarába és a velünk tartó honvéd hagyományőrzők díszőrsége mellett megkoszorúzzuk Sebő Ödön mellszobrát!

Augusztus 19. hétfő:  10 órakor indul a “levezető” túra Rakottyásról Mihályszállásra, a 32-esek egykori tiszti őrsének helyszínére. Az épület már nem áll, de katonasírok jelzik, hogy itt is súlyos harcok voltak. (Mihályszállás a Sebő Ödön által írt “A halálra ítélt zászlóalj Gyimes-szoros, 1944 című” visszaemlékezés egyik, többször is szereplő helyszíne.)

Megemlékezéseink ünnepélyességét és méltóságát Pregitzer Fruzsina Jászai Mari díjas színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja és Bata Hajnalka népzenész, népdalénekes közreműködése biztosítja, díszőrséget a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozatának “katonái” állnak Igler Attila vezetésével. Reményeink szerint meglepetés vendégek is várhatók.

Az emléktúráknak aktuálpolitikai célja nincs! Őrizzük meg emléktúráink politika fölött álló méltóságát, ne felejtsük el, hogy „A háború a politika folytatása más eszközökkel.” (Carl von Clausewitz (1780-1831) porosz tábornok)

 A szervezett programok az Úz-völgye, a Kostelekről vissza a Motorsirülőig lovaskocsizás és a Csíkszentdomokosról vissza Hidegségbe buszos út költsége kivételével ingyenesen látogathatók.  Az Úz-völgyi túra az utazás, szállás és az étkezések térítésével vehető igénybe (kb.100Lej/fő/nap). Információ az árakról Pünkösd után!

A programok saját felelősségre látogathatók, kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!

 Szeretettel várunk minden jó szándékú, történelmünket, természetet és túrázást kedvelő társunkat!

Információ: Kohl András (szervező) Email: , tel: +36 3091478, www.keszenleti.hu, https://www.facebook.com/Hatarvadasz.emlekturak/

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

105. rész: Naskalat – A halálraítélt zászlóalj nyomában