Bánáti Hazajáró Túra – Ősi utakon Délvidéken

Bánáti Hazajáró Túra – Ősi utakon Délvidéken

Csodaszép nyári idő várt minket a délvidéki Törökbecsén, ahol idén első alkalommal került megrendezésre Hazajáró Túra. Július 6-án reggel Link Lajos barátunkkal indultunk a gyönyörű Tisza-partra, ahol a művelődési házban megismerkedtünk Törökbecse és az ezeréves aracsi Pusztatemplom történelmével. Innen a belvárosba vezetett utunk, ahol a templomkertben az aradi vértanú, gróf Leiningen-Westerburg Károly mellszobra, és Istvánffy István császári és királyi közjegyző emléktáblája előtt tettük tiszteletünket.

Törökbecse boldog békeidőket idéző belvárosában barangoltunk tovább a temetőbe, ahol a ’48-as hős, a szabadságharcban a torontáli nemzetőrök parancsnokaként tevékenykedő Rohonczy Lipót nemrég felújított sírja előtt hajtottunk fejet. A város büszkélkedhet Délvidék egyetlen megmaradt Hungária szobrával, amit Lajos barátunk szintén megmutatott nekünk a temetőben.

A törökbecsei 1848–49-es szabadságharcos emlékmű, a Hungária szobor.

Miután elhagytuk a várost, a Töröktopolyára vezető zarándokúton folytattuk vezetett túránkat, mígnem elértük az egyik ősi kunhalmot, vagyis kurgánt, amiből több is fellelhető az aracsi Pusztatemplom felé vezető úton. Hamarosan elértük Délvidék legnagyobb szikes tavát, a fokozottan védett Sóskopót, amely több védett madár- és növényfajnak ad otthont. A mellette magasodó dombról, a faragott Ladányi-kereszttől csodás kilátást nyílt a délvidéki rónaságra, sőt, elláttunk egészen a Tarcal-hegységig is. Innen már a Pusztatemplom, túránk végállomása is a szemünk elé került.

Aranyló búzatáblák mellett vezetett utunk a délvidéki magyarság zarándokhelyéhez, az ezeréves ittlétünket hirdető aracsi Pusztatemplomhoz, ahol finom gulyáslevessel vártak minket. Első bánáti túránk itt véget is ért, innen traktorral vittek vissza minket szállásunkra, Törökbecsére, ahol teljesítményünk elismeréseként oklevelet és a Törökbecsei szoboravatások című könyvet kaptuk.

Ebéd az aracsi Pusztatemplom árnyékában.

Köszönjük a szervezést Link Lajosnak, Link Majer Krisztinának és az Aracs Turizmusnak, akik igazi délvidéki vendégszeretettel fogadtak, és szívesen láttak minket.