Nemere-hegység – és az Úz-völgye hősei
Hazajáró műsorok

Nemere-hegység – és az Úz-völgye hősei

39. rész
„A Nemere-hegység neve ötezer év távlatából emlékeztet arra, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk. Nem egyszerű turisztikai célpont, hanem az ezeréves határ színhelye is, ahová egyszer az életben minden magyarnak el kellene zarándokolnia.”
Zsigmond Enikő

Itt az ideje, hogy utánaeredjünk a keleti szelek fellegvárának, az ezeréves határ emlékeit őrző legendás Nemerének. A Keleti-Kárpátok külső hegykoszorújának középső részéhez tartozó vonulat 1600 méteres csúcsaival, áthatolhatatlan erdőrengetegeivel és megritkított hátaival nem tartozik a leglátogatottabb hegységek közé. Nincsenek autóval járható átjárói, menedékházai, turistaközpontjai. De mi épp ezért jöttünk ide. A nehezen megközelíthető hegység elérésére megtaláltuk a méltó alkalmat is: székely huszár testvéreinkkel elzarándokolunk a Nemerét a Csíki-havasoktól elválasztó festői Úz-völgyébe, tisztelegni a nagy háborúk hősi halottai és a jelen küzdelmek megélői előtt.

Látnivalók / Székelyföld / Csíkszék

A Rugát tetőnél eredő és Dormánfalvánál a Tatrosba ömlő Úz völgye a Csíki-havasok egyik legszebb tájegysége. Neve ősi lovasnomád rokonainkra, az uzokra utal. Itt található Úzvölgye-telep. A dualizmusban még virágzó határmenti erdőkitermelő központ mindkét világháborúban véres harcok színhelye volt. A régi határőrkaszárnyák melletti haditemető valóságos nemzeti zarándokhellyé kezd válni. Évről-évre egyre többen jönnek el az Úz völgyébe, hogy megemlékezzenek azokról, akik a román és az orosz betörésekkor nem a könnyebbik utat választották, hanem őseikhez méltón, életüket és vérüket adták a hazáért.

Bővebben...

A hegység fő csúcsa, 1647 méter magas. A Csíki-havasok és a Háromszéki-havasok között fekszik. Főleg fenyőerdő borítja, de gyümölcsökkel – vörös-és feketeáfonyával – is találkozhat a vándor.

Bővebben...

Innen csodás kilátás nyílik az egykori ezer éves határra.

Bővebben...