Hazajáró műsorok

Nemere-hegység – és az Úz-völgye hősei

39. rész

Oly sokat fáztunk már a Kárpát-medencében és annyi fullasztó hőségben volt már részünk. Itt az ideje, hogy utánaeredjünk a keleti szelek fellegvárának, az ezeréves határ emlékeit őrző legendás Nemerének. A Keleti-Kárpátok külső hegykoszorújának középső részéhez tartozó vonulat 1600 méteres csúcsaival, áthatolhatatlan erdőrengetegeivel és megritkított hátaival nem tartozik a leglátogatottabb hegységek közé. Nincsenek autóval járható átjárói, menedékházai, turista központjai. De mi épp ezért jöttünk ide. És a nehezen megközelíthető hegység elérésére megtaláltuk a méltó alkalmat is: székely huszár testvéreinkkel elzarándokolunk a Nemerét a Csíki-havasoktól elválasztó festői Úz-völgyébe, tisztelegni a nagy háborúk hősi halottai és a jelen küzdelmek heroikus megélői előtt.

Látnivalók / Székelyföld / Csíkszék

A Rugát tetőnél eredő és Dormánfalvánál a Tatrosba ömlő Úz völgye a Csíki-havasok egyik legszebb tájegysége. Neve ősi lovasnomád rokonainkra, az uzokra utal. Itt található Úzvölgye-telep. A dualizmusban még virágzó határmenti erdőkitermelő központ mindkét világháborúban véres harcok színhelye volt. A régi határőrkaszárnyák melletti haditemető valóságos nemzeti zarándokhellyé kezd válni. Évről-évre egyre többen jönnek el az Úz völgyébe, hogy megemlékezzenek azokról, akik a román és az orosz betörésekkor nem a könnyebbik utat választották, hanem őseikhez méltón, életüket és vérüket adták a hazáért.

Bővebben...

A hegység fő csúcsa, 1647 méter magas. A Csíki-havasok és a Háromszéki-havasok között fekszik. Főleg fenyőerdő borítja, de gyümölcsökkel – vörös-és feketeáfonyával – is találkozhat a vándor.

Bővebben...

Innen csodás kilátás nyílik az egykori ezer éves határra.

Bővebben...