Körmöci-hegység – A magyar sísport aranybányája
Hazajáró műsorok

Körmöci-hegység – A magyar sísport aranybányája

22. rész
"Körmöcz, ez őstörténeti múltú bányaváros felett, mely gazdag aranybányáival magában véve is a legérdekesebb turista vidék, mindez annyira meglepő, oly lebilincselő látvány, hogy fáj tőle megválni. E magaslathoz hasonlót külföldön alig találunk. Ezen átutazva, szívünk büszkén dobogja: édes szép hazánk; lelkünk mohón vési emlékébe e tájképet, hogy magunk előtt lássuk, valahányszor szépről, felségesről fogalmat akarunk alkotni!"
Hoffmann Géza: A turistaság mint a jóízlés terjesztője (1897)

A Felvidék szívében van egy hegység, ami önmagában erdőkkel sűrűn benőtt, szépségesen hullámzó hegyvonulat képét mutatja, mégis, magasabb és sziklás csúcsokkal ékes északi szomszédai árnyékában manapság kevesebb figyelmet kapott turista körökben. Pedig belsejében rejlő kincsei miatt Európa-szerte nagy hírnevet szerzett magának. Gyomrából évezredeken át bányászták az aranyat; vegyes erdőkkel borított hegyei katlanában pedig valódi ékszerdobozként csillan meg a napfényben a Felvidék leghíresebb bányavárosa, Körmöcbánya, ahol a világ legrégebbi pénzverdéje működik. Ide, az Északnyugati-Kárpátok déli nyúlványába, az egykori Bars vármegye északi csücskébe látogat most a Hazajáró. Felvidék legfiatalabb vulkáni hegysége kiváló túraterepekkel rendelkezik, mégis, talán télen vonzza a leginkább a turistákat. A körmöci vonulat ugyanis a sífutók paradicsoma, s egyben, amiért szívünknek még oly kedves, a magyar sísport szülőföldje.

Látnivalók / Felvidék / Bars

A szlovák geográfusok ide helyezik Európa Közepét. A hegyen már nyolc évszázada áll a Szent János templom.

Bővebben...

A Körmöci-hegység koszorúzta völgyben elterülő, alig 7000 lakosú, magas falakkal védett patinás városka Körmöcbánya. Virágkora a 14. századra tehető, amikor Károly Róbert szabad királyi város rangra emelte. Ekkor érkeztek ide az első németek, akik nyomban pénzverdét is alapítottak, amely a legújabb korig meghatározta a város történetét. A körmöci ugyanis a történelmi Magyarország legjelentősebb pénzverdéje volt. Itt verték a királyi ezüstgarast és az aranyforintot, a híres aranydukátot, ami évszázadokon át a legjobb fizetőeszköz volt Európában. Az egykori aranykor emlékét a régi patríciusházak őrzik.

Bővebben...

Amikor 1898-ban egy olasz anarchista meggyilkolta Erzsébet királynét, Kárpát-medence szerte több mint 3 millió emlékfát, cserjét ültettek a magyarok hőn szeretett Sissi emlékére. A földművelésügyi miniszter felhívására belőlük ide, a körmöci erdőbe is jutott néhány példány.

Bővebben...

Körmöcbányától északkeletre a Körmöci-hegység főgerince alatt terül el Szkalka, ahol hazánk egyik legrégebbi síközpontja található. Első menedékházát Körmöcbánya városa építette 1913-ban a magyar sísport támogatására. És azt is illik észben tartani, hogy 1914 januárjában a Magyar Sí Szövetség itt tartotta első országos síversenyét.

Bővebben...

1849 januárjában a téli hadjárat idején, Görgey Artúr tábornok itt tört alagutat és vezette át seregét Besztercebányára, jócskán lerövidítve az amúgy a hegyet megkerülve 55 kilométeres távolságot Körmöc és Beszterce között.

Bővebben...