Gorgánok – Máramaros és Galícia határán
Hazajáró műsorok

Gorgánok – Máramaros és Galícia határán

192. rész
"A rengeteg erdőkkel borított, gyér népességű, lekerekített formájú, tönkjellegű Máramarosi havasoknak a külső lánca a vízválasztó, ez hordozza az országhatárt is. Ezen a külső homokkőláncon a patakok még nem vágták be mélyen a völgyüket, ezért a rajta keresztülvezető hágók alig alacsonyabbak a környező, lapos hegytetőknél."
Bulla Béla: A Ruténföld (1939)

Már többször látókörünkbe került az Északkeleti-Kárpátok külső flis vonulatában, a Máramarosi-havasoknak ez a magával ragadó bérce, most végre vesszük a fáradságot, hogy nekiveselkedjünk a Gorgánok gerincének, amelynek völgyei a galíciai oldalon hosszan ereszkednek a Kelet-európai-síkságra, míg a Kárpát-medencébe induló folyói már a belső flis vonulatokat kerülgetik. Fáradságos út vár a Hazajáróra, nemcsak a meredek hegyoldalak miatt, de azért is, mert a Gorgánok annyira elhagyatott, hogy vadonját csak a legelvetemültebb turisták járják. Aki viszont felmerészkedik kőtengerekkel és áthatolhatatlan törpefenyvesekkel takart hátaira, lépten-nyomon régi határköveket, lövészárkokat és háborús történeteket kap útitársul.

Látnivalók / Kárpátalja / Máramaros
Bővebben...
Bővebben...
Bővebben...

A csúcson a nem is olyan régi múltban határkő jelezte országunk határát. Egyik oldalán „M”, mint Magyarország, másik oldalán „P”, mint Poland azaz Lengyelország állt. A határkőtől remek kilátás nyílik a Borzsa-havastól a Kraszna-havason át egészen a Fagyalosig. Észak felé a Gorgánok Galíciába nyúló vonulatai is felsejlenek.

Bővebben...
Bővebben...

A lövészárok-maradványok és a fémkereszt is azokról az időkről mesél, amikor az I. nagy háborúban a Lengyel Légió 2. brigádja harcolt itt a monarchia oldalán.

Bővebben...

A Légiós-hágóból kőkemény meredek emelkedő visz a Taupisz tömbjére. Itt is megtapasztaljuk, hogy a Gorgánok messziről talán egységes gerincnek tűnhet, de valójában több, vízfolyások szabdalta tömbből áll, amik között komoly szinteket kell leküzdeni.

Bővebben...

Innen csodálatos kilátás nyílik a máramarosi bércekre.

Bővebben...