Fagyalos-hegység – A Tisza szülőföldje
Hazajáró műsorok

Fagyalos-hegység – A Tisza szülőföldje

7. rész

Itt az ideje, hogy az Északkeleti-Kárpátok egyik kevésbé ismert, mégis magával ragadó bérce, a Fagyalos felé forduljon a Hazajáró tekintete. A hegység a Máramarosi havasok egyik kisebb, a Tarac és Fekete-Tisza völgyei között emelkedő mutatós vonulata. A Tisza szülőföldje nemcsak a forrás fölé magasodó meredek hegyoldalak és a tetejükön hullámzó csodás gyephavas gerincek miatt érdekes számunkra. A völgyekben itt is – ott is a történelem egy-egy vérrel és verejtékkel öntözött földdarabkája köszönt ránk. Az évszázadok alatt a népek országútjává szélesedett Tisza völgyében háborús emlékhelyek, régi határkövek, véráztatta harcmezők, és magyar dalokat visszhangzó domboldalak emlékeztetnek és figyelmeztetnek: minden körülményben magyarnak lenni és megmaradni, a legnehezebb, mégis talán a legszebb hivatás, bárhol éljünk is a Kárpát-medencében. Az évtizedes szovjet rombolás után újraéledő vidéket egyre többen kezdik felfedezni. De még mindig nem elegen…

Látnivalók / Kárpátalja / Máramaros

Kárpátalja legkeletibb települése a Fekete-Tisza völgyében terül el, a Csornahora, és a Fagyalos-hegyég ölelésében. Az egykori határtelepülést többségében a hegyvidéki ruszinok egyik etnikai csoportja – a huculok lakják. A Kőrösmező feletti dombon 1824-ben épült Sztrukivszka fatemplomot ma a görögkeleti és a görög katolikus hívek felváltva, közösen használják. A község egyik legnevezetesebb épülete, a Kárpátalja 1939-es visszacsatolása után épült egykori Budapest szálló. Nagytermének falán ma is ott virít Budapest címere. A település feletti temetőben az első világháború több száz magyar honvéd hőse nyugszik. Kőrösmező környékén több helyütt ma is jól kivehetőek a második világháborúban kiépített védelmi erődrendszer, az Árpád–vonal maradványai. A fűrészvölgyi római katolikus kápolna 2007-ben épült. A településtől a Fagyalos-patak völgyében közelíthető meg Kárpátalja legmagasabban fekvő turistaközpontja, a Nagy-Mencsely. Mai nevén Dragobrát a környék egyik fejlődő, szállodákkal és vendégfogadókkal rendelkező síparadicsoma.

Bővebben...

A Máramarosi Havasok vízválasztója, a Kárpátok egyik legforgalmasabb történelmi átjárója, a Tatár-hágó. A régi út mentén még látható az egykori határt jelző határsorompó maradványa és az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épített magyar őrbódé is.

Bővebben...