Bodzai-havasok – Hadak útján a bodzai határszélen
Hazajáró műsorok

Bodzai-havasok – Hadak útján a bodzai határszélen

117. rész

“Az emberi véges láttehetség csaknem korlátlanul merenghet el a természet üde nagyszerűségén, mely szebb és festőibb berendezésben sehol sem tűnik fel, mint épen a havasok közt. Valóban a teremtő a tájberendezés szépségében éppen honunk határszéleinél remekelt leginkább, mintha ez által akarta volna a hontól távozó keblébe a hazához való ragaszkodás szívnemesítő érzetét beoltani.”

 Orbán Balázs: Bodza vidéke

Ilyen szívnemesítően szép a Kárpátkanyarban, a Bodza völgye és a Csukás hegység között, a Háromszéki-medence fölött húzódó határszéli hegység, a Bodzai-havasok is. A Kárpátoknak ez a délkeleti csücske nemcsak földrajzi fordulópontot jelöl, de a történelemben is mindig a hadak útja volt. Jöttek-mentek itt a Bodzai-szoroson át a rómaiak, Atilla király hunjai, a tatárok, az osztrákok és a világháborús hadak, védelmi rendszerek sorát hagyva maguk után az utókornak. Az egykor forgalmas Bodzai út mára a turisták ritkán járt ösvényévé szelídült. A legendák útja ez, a régmúltba vezet, de egyben összeköti a jelenkor magyar életét is az örök természeti értékekkel.

Látnivalók / Erdély / Barcaság

A régi templomot a Dobolyka-hegy nyúlványára építették, még az Árpádok korában. A puritán fehér falak és a kékre festett fabútorok jelzik, hogy ma már a reformátusok használják.

De amiről igazán híres Réty, az a több hektáros természetvédelmi terület, ami a falu déli határában terül el, 500 méterrel a tengerszint felett. A különleges eredetű Rétyi nyír gyérülő értékeinek megőrzése rendkívül fontos, mivel ez egy 200 ezer évvel ezelőtti jégkorszak maradvány.

A rétyi nyír átvészelte a történelem viharait is. A nyír szélén az I. világháborúban elesett brassói 24-es honvédek emlékére 1941-ben emelt obeliszk is. Igaz, a 45-ben bevonuló szovjet–román katonák golyószóróval lefejezték, és 65 évig kellett várni visszaállítására.

Szemben egy különleges fenyves, az 1896-ban telepített „milléneumi emlékerdő” fái állnak díszőrséget. És itt van a környék kedvelt pihenőhelye, a Rétyi-tó is. A nagy kiterjedésű mesterséges tó partja ideális sátorozó hely és horgászparadicsom is egyben.

Bővebben...

A havasokból érkező Bodza folyó épphogy csak beteszi a lábát az erdélyi medencébe, ezen a helyen gondol egyet és ahelyett, hogy tovasiklana a Háromszéki-róna felé, élesen visszafordul délnek, hogy újra áttörje a Kárpátok bérceit. Ezt hívják Bodzafordulónak.

A Bodzai-szorosnál van Bodzavám. És ezt a községet sem véletlenül hívják így. Mint az erdélyi határszorosok általában, ez az átkelőhely is sok vért látott.

Bővebben...

A Király-hegyen nevezetes történelmi emlék, egy középkori magyar királyi erőd romjai porladnak. 1916-ban a II. Román Hadtest mintegy 3000 katonája tört be itt, ám a von Bellow tábornok vezette 89-es német osztag kiűzte őket Erdélyből. Az elesett osztrák–magyar és román katonákat közös tömegsírba temették.

A régi római úton haladva a Király-hegy egy másik romját, a sereg Lobkowitz János tábornok parancsára épített erőd maradványait ismerhetjük meg.

 

Bővebben...