Radnai-havasok túra – Ünőkő

Radnai-havasok túra – Ünőkő

2019. július 5. péntek 5:30 - 2019. július 7. vasárnap 18:00

Helyszín

Radnai-havasok
Radnaborberek

GPS: 47,4802, 24,8303

Három napos túránkon a Hazajárók nyomába eredve a Radnai-havasok délkeleti végét látogatjuk meg.

Program:

1. nap

Indulás 2018.07.05.-én (péntek) 05:30-kor az OBI Andrássy út felőli oldalából.

Nagyszalonta – Nagyvárad – Élesd útvonalon, majd a Rézhegység szerpentinjeit leküzdve a Szilágyságba érünk, majd kelet felé kanyarodva Szilágysomlyó – Zsibó – Dés – Bethlen – Naszód útvonalon jutunk el Óradnára, ahol meglátogatjuk a helyi Etnográfiai és Bányászati ​​Múzeumot. A múzeum látogatást követően a Radnai-havasok déli lejtőinek lábához Radnaborberekre (Valea Vinului) utazunk tovább, ahol szállásunkon vacsora vár bennünket.

 2. nap

6-7 óra között reggeli után indulunk fő túránkra a Radnai-havasok egyik leg ikonikusabb csúcsa felé, mely nem más mint az Ünőkő (Vârful Ineu / Inău) – 2279 m. A hegység főgerincének keleti részén található csúcs a Radnai-havasok második legmagasabb pontja. Déli és keleti lejtői szelídebbek, északnyugat felé azonban erőteljes sziklás leszakadással bír, egyértelmű jelét mutatva az egykori eljegesedés felszínformáló tevékenységének. Ebben a katlanban csak egy kisebb, a keleti irányú Lála-völgyben viszont további két, aránylag nagyobb tengerszem ül meg (Lála-tavak). A hegy szűkebb környezetét felölelő Bila-Lála rezervátum mindhárom tóra kiterjed. A csúcson, mely a legenda szerint egykor tündér volt, egy nagyobb fakereszt áll. Jó időben nyugat felé tekintve végigpásztázhatjuk innen a Radnai-havasok messzeségbe vesző főgerincét (a távoli Nagy-Pietrosz csúcsa is látható lesz). Északra a Máramarosi-havasok ritkán járt hegyhátai húzódnak ameddig a szem ellát. Keleti irányban a szintén elhagyatott Szuhárd-hegységet, dél-délkelet felé pedig a Borgói-hegységet és a Kelemen-havasokat vehetjük szemügyre.

Túránk a panziótól nem messze, a falu felső végében (730 m), a Vörös-patak és a Bánya-patak összefolyásánál indul. Nemsokára elérjük az egykor szebb napokat látott bányatelepet, amin keresztülhaladva a nevezetes Ördög-szoroshoz (794 m) érünk. A robajló víztől hangos szoros után egy darabig még a szilaj patak mellett haladunk felfelé, majd egy gázlónál átkelünk rajta (a gázló felett gerendahidat is találunk). Innentől a meredek hegyoldalban szerpentinezve, kiadós szintemelkedés árán jutunk fel a Curăţel-nyeregbe (1510 m, Curăţel védkunyhó). Útközben elhagyott, befalazott bányalejáratok emlékeztetnek a múltra. A menedéktől a kék pont jelzés egyedül halad tovább a gerincen, egészen az Ünőkő alatti Tó-nyeregig (Şaua cu Lac), ahol becsatlakozik a főgerinc piros sáv jelzésű útvonalába. Nemsokára a Lála-nyeregbe érünk, onnét már csak a csúcsra vezető rövid emelkedőt kell leküzdeni, hogy felérjünk az Ünőkő (Vf. Ineu) 2279 m magas csúcsára.

Visszafelé egy kis körtúrát megtéve jutunk le. Először a főgerincen található Putredu-nyeregbe (1960 m) ereszkedünk le, majd a Csisa-hegy déli lábán ereszkedünk tovább azután a Vörös-patak mentén halad lefelé a kékháromszög jelzést követve a szállásunkig.

Táv 17,8 km és kb. +1465 m szint. Nehézség: ***

A túráról visszatérve vacsora vár bennünket.

3. nap

8 óra – reggeli, majd a reggeli elfogyasztása után elindulunk hazafelé. Útközben Naszód – Bethlen – Dézs útvonalon Kolozsvárra érkezünk, ahol egy kis városnézésre is megállunk. A pihenő után tovább utazunk a Királyhágón át Nagyvárad felé, majd Nagyszalontán át érünk haza.

 

Időpont: 2019.07.05-07. 3 nap ( 2 éjszaka ) Indulás 05:30-kor Békéscsaba, OBI Andrássy úti oldalából.

Utazás kisbuszokkal.

Szállás (2 éjszaka) Radnaborbereken a Suzy panzióban reggelivel és vacsorával.

Ajánlott túra felszerelés: Túrabakancs, réteges öltözet, esőkabát, sapka, vagy kendő a nap elleni védelemre, közepes (35-45 l) hátizsák (esővédővel), váltás zokni, kamásli (lábszárvédő), túrabot, fejlámpa, megfelelő mennyiségű enni- és innivaló, sebtapasz.

Részvétel költsége:

38.800.- Ft/fő, mely tartalmazza az utazás, szállás és félpanziós ellátás költségeit.

Jelentkezés, további információk: 0620/997-9497 vagy e-mailben:

Jelentkezni az alábbi űrlapon is lehet:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGlW25NXXUoenkAFK7HFPifrst-sHmvPcT374Ak6xu08Wapw/viewform?usp=pp_url&entry.224843908=2019-07-05&entry.1229454256=Radnai-havasok+h%C3%A9tv%C3%A9ge

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

72. rész: Radnai-havasok 2. – Havasszépe nyomában az Ünőkőn