Kárpátaljai Hazajáró Túra

Kárpátaljai Hazajáró Túra

2021. szeptember 17. péntek 15:00 - 2021. szeptember 19. vasárnap 17:00

Helyszín

Verecke - Pokol-bérc
Pikuj, Kárpátalja, Ukrajna

GPS: 48,83028, 23,00083

Szeretettel várunk Benneteket kárpátaljai Hazajáró túrahétvégénkre. Bíró András barátunk és aKárpátaljai Hazajáró Egylet ezúttal a Vereckére és a Pokol-bércre kalauzul bennünket szeptember 17-19 között. Ne feledjétek, a Kárpátaljai Hazajáró Túra a Hazajáró Kupa része. Találkozzunk Kárpátalján.

Program:

 • Szeptember 17
  Az érkezés napja. A gyülekezés helye Felsőgereben (Verkhnia Hrabivnytsia) nevezetű településen lesz a Kárpátaljai Hazajáró Egylet vendégházánál, Fő út 17 szám alatt.
 • Akiknek sikerül megérkezniük a kora délutáni órákban, azokkal 15:00-kor a 4 km-re lévő Vezérszállásra utazunk át, ahol felkeressük a Vereckei-szorost, majd egy rövid, mindössze 4 km-es túrára indulunk az ún. Magas Kőhöz. A túrát végig lomberdőben tesszük meg, majd valamivel több, mint 300 méteres szintemelkedés után érjük el a Magas Kő szikláit, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk arra a vidékre, ahol valamikor az eleink a Vereckei-hágó, majd a Vereckei-szoros ölelésében hazatértek a Kárpát-medencébe. A Szarvas patak és Latorca összefolyásában, Felsőgereben és Vezérszállás látványában merengünk el, majd visszatérünk a vendégházhoz
 • Közös vacsora a vendégház 55 személyes pavilonjában, majd a szállás elfoglalása.

 

 • Szeptember 18 – Pokol-bérc túra
  Reggeli mindenkinek a saját szállásán

  Járműveinkkel 17 km-t utazunk Beregsziklás településig. A központtól indulunk az egy irányba 9 kilométeres túrára. Közel 900 méter szintemelkedés vár ránk, ami az adott kilométereken szépen eloszlik. Már a túra kezdetén fantasztikus kilátásunk nyílik a Keleti-Beszkidek vonulataira. A túra nagyobb része erdőben folytatódik, viszont egy kilométerrel a csúcs alatt ismét kitárul a látóhatár és megpillanthatjuk a Pokol-bérc sziklákkal csipkézett csúcsát. Nem csak a sziklás csúcs gyönyörködtet itt, hanem a tudat, hogy az ezer éves határon állunk. Megpihenünk, elfogyasztjuk ebédünket, majd visszatérés.

 • Ismét közös vacsora a vendégház pavilonjában.

 

 • Szeptember 19 – Vereckei-hágó
 • Reggelit követően 8:00-kor indulunk a Vereckei-hágóra, a millecentenáriumi emlékműhöz, ahol megemlékezést tartunk.
  A Kárpát-medencébe visszatérő őseink útja és számos más történelmi esemény helyszíne. Ez az a vidék, amelyet minden magyar igyekszik legalább egyszer felkeresni. Érdemes! A hágó történelmi levegője mellett gyönyörű a kilátás a tájra. Itt található a millecentenáriumi emlékmű, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állítottak 1996-ban.
  Vendégeinknek ajánljuk, hogy a hazaúton keressék fel a beregszentmiklósi várkastélyt, valamint a Munkácsi várat is.

Tudnivalók:

 • Beutazáshoz szükséges: útlevél, 2 oltást igazoló dokumentum.
  Sputnik oltással nem lehet beutazni.
  Az oltás hiánya kiváltható PCR teszttel
 • Nevezési díj: 3000 Ft/fő
 • Szálláslehetőség: a Kárpátaljai Hazajáró Egylet kulcsosházában 2500 Ft/fő áron étkezés nélkül vagy félpanzióval 5000 Ft/fő áron.
  Összesen 15 vendégággyal rendelkezünk, így elképzelhető a külön-külön érkezők társítása egy-egy szobában.
  Nagyobb létszám esetén más, közelben lévő hotelekben kínálunk szállást.

Jelentkezés:

Ha részt vennél a túrán katt ide. A jelentkezési űrlapot a kiírás alján találod.

Kérdése esetén keressétek Bíró András barátunkat emailben a címen vagy telefonon a +380 66 55 30 445-ös telefonszámon.

A túra a Hazajáró Kupa része.

Eseményhez kapcsolódó Hazajáró epizód

60. rész: Keleti-Beszkidek – Verecke híres útján