Hazajáró műsorok

Retyezát-hegység II. – Átkelés a Kis-Retyezáton

129. rész

“A Retyezát-hegység egyike hazánk legszebb és legvadabb hegységeinek. A bükkös és magasabban fenyvesekkel borított előhegyek után rendszerint kiterjedt havasi rétek következnek, melyeken átlag 2000 m magasságig legeltetik a juhokat. Ebből a havasi régióból a hegység főgerince, mint körülbelül 500 m magas, éles sziklagerinc emelkedik ki, melyből rövid oldalgerincek ágaznak el. Az ezek között fekvő katlanszerű völgyek lépcsőzetesen emelkednek és felső cirkuszaikban számos kisebb-nagyobb tengerszem van elszórva. Ezek, a hófödte sziklafalakkal és a csipkés gerincekkel, zord, de igéző képet alkotnak.”

 Petrik Lajos: Kilencz nap a Retyezát-hegységben (1896)

Amikor nekiindultunk, hogy bebarangoljuk történelmi hazánk bérceit, első útjaink egyike nem véletlenül vezetett ide, a Kárpátok esszenciáját nyújtó Retyezát-hegységbe. Azóta viszont nem jöttünk, pedig a Déli-Kárpátok nyugati végének ékköve jóval többet érdemel. Akkor a Hátszegi-medencéből vettük be, most a Nyugati-Zsil felől, a mészkőből álló Kis-Retyezáton át közelítjük meg a Nagy-Retyezát ormait. De mindenek előtt kezet rázunk azokkal a szórványban élő magyarokkal, akiknek már puszta léte is a becsület és a hűség tanúságtétele.

Látnivalók / Erdély / Hunyad

A legendás sziklacsúcs ragyogó kilátópont, és egyben a Retyezát legjellegzetesebb csúcsa.

Bővebben...

A Buta-völgy felső részén épült menedékház elődje már a múlt század harmincas éveiben állt. A házigazda, a Zsil-völgyi Piekny Albert szinte állandóan idefent van feleségével. Még télen is, amikor igen szélsőséges viszonyok uralkodnak errefelé.

Bővebben...

A Buta-völgykatlanból indulunk tovább a déli főgerincre.  A Buta-nyergi tavak elképesztő látvánnyal szolgálnak. Továbbhaladva érjük el a Kusztura-csúcsot. A csúcsról a Retyezát déli és északi főgerincét összekötő sárga kereszt jelzésű úton megyünk tovább. A Kusztura-nyeregből szép kilátás nyílik a jégfoltos Kusztura-tavak katlanára.

A Kis-Papusát megkerülve egy igen meredek emelkedőhöz érünk, amely a Papusa csúcsára vezet. A Retyezát északi főgerincének talán legkitettebb turistaútja a Papusa és a Nagy-Csúcsok között húzódik. Ezen a meredek sziklaélen ereszkedjünk lefelé. Máris egy jó 4 méteres sziklaszöktető tetején találjuk magunkat, amelyen acélsodronyok segítik az átjutást.

Közben észak felé a Rossz-völgy szépségében gyönyörködhetünk. És háttérben feltűnik a Retyezát hatalmas lemetszett csúcsa is. A keskeny gerinc másik oldalán a jégtábláktól kéklő Mély-tó kőtörmelékkel bélelt katlana tátong.

A Zergebak-csúcsnál érjük el a Retyezát-hegység egyik legnevezetesebb szakasza, az éles sziklákkal tűzdelt Zárt kapuk éle bejáratát.

Ha dél felé ereszkedünk lefelé, akkor eljutunk a hegység számtalan, szebbnél-szebb tengerszemének egyikéhez, a Borbátvíz völgyfőjében fekvő Zergebak-tóhoz.

Bővebben...