Strahl Zoltán emléktúra a Visegrádi-hegységben

Strahl Zoltán emléktúra a Visegrádi-hegységben

2017. október 22. vasárnap 7:30 - 19:00

Helyszín

Dobogókő, Báró Eötvös Lóránd Menedékház
Dömös, mária út, 2027 Magyarország

GPS: 47.71973, 18.89893

A Hazajáró Egylet minden évszakban gyalogtúrát szervez valamelyik hazai hegységünkben. 2015-ben első túránk éppen a Visegrádi-hegységben volt, így felbuzdulva annak sikerén, ismét megrendezzük a Prédikálószéket, a Vadálló-köveket és a Rám-szakadékot is érintő túráinkat. A résztvevők egy rövid, vezetett 3 km-es és egy hosszabb, 18 km-es táv közül választhatnak. Mindkét túra Dobogókőről indul és oda is érkezik. A hosszú túra ellenőrzőpontjain a Hazajáró szereplői adják az igazoló pecsétet, ezen túl külön érdekesség, hogy azt a látnivalókban gazdag útvonalat járja be, amelyet 2011 őszén, még a műsor kezdete előtt a Hazajáró stábja is végigjárt, egyfajta próbaforgatás keretében. A túra rajtjában és céljában lehetőség lesz belépni a Hazajáró Egyletbe. A túra nevezési díja a Hazajáró Egylet és a Magyar Turista Egyesület tagjai számára kedvezményes. Ez úton köszönjük meg a Magyar Turista Egyesületnek az együttműködést! Tartsatok velünk, éljük át együtt a Hazajáró első útját, a próbaforgatás izgalmait, a Visegrádi-hegység csodavilágát!

Strahl Zoltán emléktúra – 15 km teljesítménytúra

Útvonal: Dobogókő – Öreg-vágás-hegy – Király-kút – Akasztó-hegy – Prédikálószék – Vadálló-kövek – Malompatak-völgy – Rám-szakadék – Jász-hegy – Dobogókő
Rajt, cél: Dobogókő, Báró Eötvös Lóránd Menedékház
Indítás: 7:30-9:00 óra
Nevezési díj: 1000 Ft (Hazajáró Egylet és Magyar Turista Egyesület tagoknak 500 Ft)
Táv: 15 km
Szint: 804 m
Szintidő: 6 óra

Őszi Hazajáró túra – 1,6 km vezetett túra

Útvonal: Dobogókő – (Thirring-körút) – Mária-kegyhely – Thirring-szikla – Dobogókő
Rajt, cél: Dobogókő, Báró Eötvös Lóránd Menedékház
Indítás: 11:00 óra
Nevezési díj: 500 Ft (Hazajáró Egylet és Magyar Turista Egyesület tagoknak ingyenes)
Táv: 1,6 km
Szint: 177 m
Szintidő: 2 óra

A túra egyben megemlékezés Strahl Zoltánról.

Strahl Zoltán Budapesten született 1975-ben. Jogi diplomát szerzett, a közigazgatásban dolgozott – lelkiismeretesen, pontosan, elkötelezetten. Ugyanez jellemezte közéleti munkásságát, mely a szó valódi, nemes értelmében vett civil önszerveződés legjobb hagyományait követte. A haza és a nemzet ügye iránt elkötelezett emberként rövid ideig a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, később az Egyesült Magyar Ifjúság egyik vezetőjeként, majd elnökeként a magyar nemzeti érdek, a nemzeti öncélúság volt vezérlő csillaga. Tántoríthatatlan elkötelezettségével párosuló higgadt racionalitása, páratlan lényeglátó képessége megóvta őt a fantasztákra jellemző álmodozástól és így a lélekgyötrő csalódásoktól is, derűs személyisége a 2004. december 5-ébe sűríthető legsötétebb időkön is átlendítette, magával ragadva, lelkesítve barátait, bajtársait is. Sohasem vágyott rivaldafényre, az öntömjénezés, a nyilvánosságban való fürdőzés kifejezetten távol állt tőle. Inkább a tettek embere volt. Strahl Zoltán Az Egyesült Magyar Ifjúság kötelékében az elmúlt bő másfél évtizedben meghatározóan formálta a civil nemzeti oldalt a mára hagyománnyá lett Wass Albert-felolvasómaratontól a számos tekintetben vízválasztónak tekinthető 2004-es népszavazási kampányon át a délvidéki magyar civil nemzeti kezdeményezéseknek éveken át fórumot teremtő palicsi, adai, zentagunarasi, magyarkanizsai EMI-táborokig. S a 2005-ben a délvidéki Kispiacon a délszláv háborúk magyar áldozatainak tiszteletére állított kopjafa most már rá, alkotó, közösségépítő munkásságára is emlékezteti bajtársait.  Strahl Zoltánnak főszerepe volt az EMI testvérszervezetével, az Erdélyi Magyar Ifjakkal közösen először 2005-ben megszervezett gyergyószentmiklósi EMI-tábor elindításában is, mely mára megkerülhetetlen nemzetpolitikai műhellyé vált. A budapesti EMI-klub is hosszú éveken át szolgálta változatos, de mindig nemzeti elkötelezettségű és értékelvű programjával a magyar újjászületés ügyét. Strahl Zoltán a családalapítás mellett is tele volt  ötletekkel, tervekkel, ám védhetetlen kór gyűrte le. Hosszan tartó betegségét illúziók nélkül, de mindvégig emelt fővel, méltósággal viselte. Hűséges nemzetszolgálata maradandó hagyományokban, intézményekben testesült meg, ezekben tovább él úgy, ahogy az EMI általa választott, Wass Alberttől vett jelmondata hirdeti: „Töretlen hittel ember és magyar!” Emlékét, szellemi-lelki örökségét soha nem feledjük, ahhoz hűek maradunk.